Gluteeniton elämä » Gluteenitonta arkea » Kotona

Kotona


Keliakia vaikuttaa koko perheen elämään ja arjen käytäntöihin. On hyvä käydä läpi yhdessä koko perheen kanssa, mitä tuotteita ja raaka-aineita keliaakikko voi käyttää, miten tuotteet säilytetään, kuinka tarkka pitää olla ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa ja miksi pitää olla tarkka jne. Esimerkiksi on hyvä keskustella siitä, että tavanomaisia tuotteita valmistettaessa mitta-astiaa tai lusikkaa ei sujauteta ensin vehnäjauhopussiin ja sitten sokeripakettiin puhdistamatta sitä välillä. Tällöin sokeri kontaminoituu eli siihen sekoittuu vehnäjauhoja eikä se tämän jälkeen ole enää gluteenitonta.

Keliaakikoille soveltuvien tuotteiden säilytys ja tarjoilu


Keliaakikolle soveltuvat raaka-aineet on hyvä säilyttää alkuperäispakkauksissa suljettuina ja erillään gluteenipitoisista elintarvikkeista. Näin niiden joukkoon ei pääse muruja tai jauhopölyä gluteenipitoisista tuotteista. Hyvä säilytyspaikka esim. gluteenittomille jauhoille on jauhokaapin ylin hylly ja leiville oma laatikko. Myös leivonnaiset ja keksipaketit pitää säilyttää suljettuina omalla hyllyllään. Tällöin gluteenittomat ja gluteenipitoiset tuotteet eivät pääse sekaantumaan keskenään.

Gluteenittomalle leivälle on hyvä varata oma leivinliina, leikkuulauta sekä leipäkori. Lisäksi suositellaan, että gluteenittomalle leivälle varataan oma leviterasia, jotta keliaakikko ei levitä leivälleen sellaista levitettä, jossa on gluteenipitoisen leivän muruja. Keliaakikon leipää ei myöskään tule paahtaa sellaisessa leivänpaahtimessa, jossa on paahdettu tavallista leipää.

Aamiasta

Tyttö aamiaisella