Gluteeniton elämä » Gluteenitonta arkea » Ruoanvalmistus ja leivonta

Ruoanvalmistus ja leivonta

Gluteeniton leivonta ja ruoanvalmistus edellyttävät tarkkuutta ja huolellisuutta valmistuksen eri vaiheissa.

Kaikki gluteenittomien tuotteiden kanssa kosketuksiin joutuvat pinnat tulee puhdistaa aina perusteellisesti ennen leivontaa ja ruoanvalmistusta. Raaka-aineiden käsittelyssä käytetään aina puhtaita välineitä ja astioita.

Monet ruokalajit, kuten keitot, laatikot ja padat, ovat usein jo sellaisenaan keliakikolle sopivia tai helposti sellaisiksi muutettavissa. Myös monet valmisruoat soveltuvat keliaakikolle, kunhan pakkausmerkinnät on tarkistettu huolella.

Keliaakikoille soveltuvien valmistuotteiden valikoimat ovat nykyään monipuoliset, mutta itse leipomalla ruoka- ja kahvihetkiin saa mukavaa vaihtelua ja kotiin tuoreen leivonnaisen tuoksua. Samalla säästää myös rahaa. Useimmat tavalliset leivontaohjeet voi muuttaa keliaakikolle sopiviksi korvaamalla ohjeessa tavalliset jauhot gluteenittomilla. Tällöin 1 dl vehnäjauhoja korvataan 1 dl keliaakikolle soveltuvia jauhoja.

Gluteeni antaa tavanomaisissa taikinoissa taikinalle sitkon. Gluteenittomista taikinoista tämä sitko puuttuu ja sen vuoksi leivonnaiset ovat usein hauraampia ja kohoavat vähemmän.

Leivonnaisia valmistettaessa on myös muistettava puhdistaa huolella uunipellit, joilla on paistettu tavanomaisia leivonnaisia tai vaihtaa uusi, käyttämätön leivinpaperi keliaakikon leivonnaisille.

Käy katsomassa myös Reseptejä

Gluteeniton leivonta_video
Gluteeniton leivonta
Videolla tutustutaan gluteenittomaan leivontaan ja kerrotaan käytännön leivontaniksejä. Sopii myös ammattikeittiöille.