Gluteeniton elämä » Gluteenitonta arkea » Työelämässä ja ravintolassa

Uskaltaako keliaakikko lähteä ulos syömään? Mistä voi tietää, että saa turvallista ruokaa?


Keliaakikon ruokailu kodin ulkopuolella onnistuu, kun ruokavalion tarkasta noudattamisesta sovitaan etukäteen ja toimitaan yhteistyössä ravintolan kanssa. Vastuu sairauden hoitamisesta on keliaakikolle itsellään, myös kodin ulkopuolella. Palveluntarjoajan tai kyläpaikan emännän on hyvä muistaa, että keliaakikko ei kysele tarjottavista nirsouttaan vaan terveytensä vuoksi. Esimerkiksi työpaikan ravintolan henkilökunnan kanssa on hyvä käydä läpi ruokavaliohoidon periaatteet sekä omat toivomukset. Kohteliasta on myös muistaa ilmoittaa työpaikan ravintolaan lomista, työmatkoista ym., jolloin keliaakikko ei poikkeuksellisesti aterioikaan ko. ravintolassa.

Monet ravintolat ovat merkinneet ruokalistoihin ne ruokalajit, jotka voidaan valmistaa gluteenittomasti. Silti on hyvä mainita keliakiasta ja sen vaatimasta ruokavaliosta tarjoilijalle annoksen tilauksen yhteydessä. Tällöin tieto asiakkaan erityisruokavaliosta saa keittiöhenkilökunnan valmistamaan keliaakikon annoksen erityisellä huolellisuudella.

Mikäli ruokalistassa ei ole gluteeniton-merkintöjä, kannattaa kysyä henkilökunnalta, mitkä listassa olevat vaihtoehdot soveltuvat keliaakikolle tai mitkä ruokalajit voidaan muuttaa sopiviksi.

Turvallisia ruokalajeja ravintolassa ovat pääsääntöisesti leivittämätön liha ja kala, useat kasvissalaatit, vihannekset, suurustamattomat keitot, riisi, peruna, marjat, hedelmät, marengit, marsipaani, jäätelöt ilman vohvelia ja keksinmuruja, sorbetit, hyytelöt, kiisselit, hedelmäsalaatit jne.


Keliaakikko ravintolassa
Keliaakikko ravintolassa
Videolla keliaakikko saapuu seurueineen ravintolaan syömään.

Gluteeniton ruoanvalmistus ammattikeittiössä
"Kuinka keliaakikolle valmistetaan turvallista ruokaa? Gluteeniton ruoanvalmistus ammattikeittiössä."
Videolla käydään läpi gluteenittomassa ruoanvalmistuksessa huomioitavat asiat.

Tytöt syömässä

Ravintolakortti: keliaakikon terveiset ammattikeittiöihin

[pdf]Keliaakikon terveiset ammattikeittiöihin, 171 kb, Päivitetty: 04.09.2014

Tämän esitteen avulla keliaakikko voi kertoa ravintolalle tai kahvilalle, miksi hänen ruokavalionsa on oltava niin tarkka. Esitteessä on myös tiiviit ohjeet keskeisimmistä keittiössä huomioitavista asioista.

Tulosta ja vie lähiravintolaasi!