Gluteeniton elämä

Katjan matkakirje 2:

PhuketissaPhuketissa söin stickyriisiä ja aamiaisen sai tilattua hostellissa. Aamiainen maksoi taas ei mitään, reippaasti alle euron. Aamiaiseen kuului hedelmiä eli ananasta ja banaania, 3-4 munan munakas, teetä/kahvia/mehua ja paahtoleipää. No, ne leivät jätin tietysti syömättä, mutta ihan tarpeeksi oli tässäkin satsissa.

Sitten iltapäivällä ostin vielä take away -annoksena jonkun kasvis/riisi-jutun, nimeä en muista, mutta ruoka maistui, kun oli nälkä. Nämä Phuketin "sapuskat" oli katukeittiöstä, hurjaa!

Sitten matkasin lentokentälle. Ensimmäinen lento oli Kuala Lumpuriin. Lennolla ei tietenkään ollut eritysruokavalioruokaa, koska unohdin tilata sen. Oletin, että lento on halpislento, jolla ei olisi ruokaa ollenkaan. Minulla oli hyvä tuuri, kun ruoka oli kala- tai kanaruokaa riisin kerran, joten huolta ei ollut. Yövyin lentokentällä. Aamupalaa etsiessä oli vähän ongelmia, kun kaikki kahvilat tarjosivat leipää, mutta onneksi kirjasen avulla löytyi kaksi paikkaa, jotka tarjosivat muutakin kuin leipää. Kiitos siis Keliakialiiton kirjalle, missä selitetään asia eri kielillä, tosin kirjaa voisi täydentää kaukomatkojen osalta, kielikäännöksillä esim. thaiksi ja japaniksi.

Malaysia Airlinella on tuplasti enemmän ruokaa kuin muilla lentoyhtiöillä, joten tälläkin kertaa sain syötävää, vaikka unohdin tilata sitä. Ja söin maittavasti.

Japanissa - voi tätä ruoan ihanuutta!


Sitten Japanissa, aa! Mistä oikein aloittaisin? Ruoka on niin terveellistä ja hyvää. Japanilaiset syövät aika vähän gluteenia ja vehnäjauhoja käytetään vähän. Kaikkea ei tosin täälläkään keliaakikkona saa syödä. Olen maistanut tattarinuudeleita, ja ne olivat hyviä. Muutamat riisit eivät käy meille keliaakikoille, mutta ne pitäisi tunnistaa, koska täällä ei käytetä kastikkeita. Esimerkiksi ns. ohrariisit eivät käy, mutta ne tunnistaa, koska niissä on mukana ohraa. Sakea olen maistanut. Ja sushia olen syönyt joka päivä, tosin vaan kaupasta ostettuna sekä muuta riisiruokaa, esimerkiksi riisiä pavuilla ym. Namia!

Eilen olin perinteisessä japanilaisessa ravintolassa syömässä. Todella hyvää ruokaa! Riisiä, nuudelia, munakasta sekä paljon kalaa ja mustekalaa. Ja lisäksi joitain vihanneksia. Kerrassaan loistava paikka. Tosin oli hiukan vaikeata selittää gluteenitonta ruokavaliota. Googlasin kaiken tarpeellisen tiedon netistä esille. Tosin olisi ollut kiva, jos olisi ollut jokin japaniksi gluten-free -selitys, koska harva täällä puhuu englantia ja koska täällä ei keliaakikoita ole eivätkä he ymmärrä sitäkään vähää asiasta.

Olen maistanut riisipalloja ja joitain taikinapalloja. Kaikkia niistä me keliaakikot emme voi syödä, mutta jotain sentään. Ainakaan en ole kertaakaan ollut kipeänä, joten en ole voinut syödä mitään sopimatonta. Ja olen voinut paremmin kuin pitkään aikaan. Olen jättänyt pois täällä ollessani myös kaikki ja maitotuotteet ja olen käyttänyt vain soijavalmisteita eikä minulla ole ollut turvotustakaan ollenkaan.

Tokio ja Kioto molemmat ihania kaupunkeja, Kioto ehkäpä mukavampi. Huomenna lähden takaisin Tokioon yhdeksi yöksi ja aion nukkua kapselihotellissa ja syödä vielä huomennakin hyvää japanilaista ruokaa. Sitten alkaakin Japanin osuus olla ohi. Vietän yhden yön Kuala Lumpurissa. Mitähän siellä syödään? Katsotaanpa, ja sitten on vuorossa Indonesia. Niistä lisää seuraavassa kirjeessä. Nyt lähden nauttimaan sushia ja jotain muuta japanilaista ruokaa! En voi lakata huokailemasta tätä ruuan ihanuutta!
Katja/9.10.09


Katjan ystävä Brooke japanilaisessa ravintolassa.
Katjan ystävä Brooke japanilaisessa ravintolassa.

Katja Kiotossa kera geishojen
Kiotossa japanilaisten
geishojen kanssa.