Gluteeniton elämä » Matkakokemuksia » Matkakokemuksia 2010

Matkakokemuksia 2010

Amsterdam, joulukuu 2010


Ehdottoman hyvä aamupalapaikka Amsterdamissa on Bagels &Beans! Gluteenittomia bageleita saatavana. Niitä löytyy paristakin paikkaa. Itse törmäsin sattumalta. Tuolta löytyy kotisivut http://www.bagelsbeans.nl/home.asp
SJ/17.12.2010

Puerto Rico, Espanja, marraskuu 2010


Olimme loka-marraskuun vaihteessa pari viikkoa Puerto Ricossa. Omat leivät tietenkin mukana, muuten olisi ollut riisikakkulinja. Puerto Ricon keskustassa on Ravintola Ulvova Mylläri, jossa sain niin hyvän gluteenittoman pizzan, että en ole Suomessakaan saanut. Siellä oli myös muita gluteenittomia ruoka-annoksia sekä gluteenitonta olutta. Tarjoilijat puhuivat myös suomea, en tiedä onko ravintola suomalaisen omistama. Kauniilla paikalla meren rannalla, siellä tuli käytyä useamman kerran. Suosittelen!
HH/23.11.2010

Kokkola, lokakuu 2010


Kaupungista 9 km Oulun suuntaan sijaitsee Ravintola Peltopyy, missä oli tarjolla upea ja monipuolinen seisovapöytä. Sen KAIKKI tarjolla olleet ruuat olivat gluteenittomia ja vähälaktoosisia. Myös salaattipöydästä löytyi runsas kattaus, vain pastasalaatit saivat jäättää väliin. Aivan ihana ja nautinnollinen kokemus - suosittelen lämpimästi.
SS/2.10.2010

Kreeta, syyskuu 2010


Kreetalla, Hanian kaupungista on pieni suomalainen ravintola Kafeneio Aksios, josta saa myös gluteenitonta syötävää, niin kahvileipää (suolaista ja makeaa) kuin ruokaakin. Paikan osoite on Theotokopoulou 30, Chania.

Kävin itse paikassa viime maanantaina juomassa suomalaista kahvia ja syömässä yhden gluteenittoman pasteijan. Hyvää oli. En ollut sen kummemmin nälkäinen, joten ruokailu jäi väliin, mutta näyttipä sieltä saavan mm. kunnon lohikeittoa meikäläiseen tapaan. Paikan ruokalistat kuten muutkin tiedot löytyvät netistä osoitteesta http://www.kafeneioaksios.com.
TN/28.9.

Hania, kesäkuu 2010


Etsin netistä ruokapaikkoja Hanian kaupunkiin. MTV:n Aamu-TV 55+ sivuilta löysin kehutun ravintolan gluteenittomiin ruokiin. Suomalaispariskunnan (Arto ja Maija) pitämä Aksios ravintola löydettiinkin hyvin vanhasta kaupungista. Osoite: Theotokopoulou 30. En ole niin hyvää stifadoa ikinä syönyt. Ja pari kertaa siellä kävinkin. Arto järjestää piknik-retkiä vuoristoon pienelle porukalle. Kannattaa kokeilla
JR/10.9.2010

Rooma, toukokuu 2010


Olin viikon Roomassa toukokuun alussa. Täällä Keliakialiiton sivuilla on kattava esittely matkalta Roomassa tammikuussa 2010. Kirjoittajan laatima lista on mielestäni hyvä, ja kävinkin syömässä monessa ko. matkakertomuksessa mainitussa paikassa. Kerron tässä omassa matkakertomuksessani omia kokemuksiani paikoista. Lisäksi kerron parista muusta ravintolasta, joita aiempi kirjoittaja ei ollut testannut.

Roomassa ja Italiassa on se hyvä puoli, että ilmeisesti ravintolat, jotka ovat saaneet Italian Keliakialiitolta gluteeniton ravintola -statuksen (ravintolan ovessa tms. on liiton tarra ”senza glutine” tai ”gluten free”), ovat todellakin tarkkoja gluteenittomuuden suhteen. Käsittääkseni paikkoja kontrolloidaan myös tarkasti. Kun siis mainitsee ko. ravintoloissa annoksen nimen ja lisää ”senza glutine” (lausutaan ”sentsa gluutine”) , ei tarvitse alkaa selitellä mitään muuta. Kysyin myös parissa muussa ns. normaaliravintolaissa liharuoka-annoksista, ovat ne ”senza glutine” tai ”senza farina” (= ilman jauhoja), ja hyvin tarjoilivat tiesivät, mistä on kyse.

Italiassa ylipäätään keliakia on lukemani mukaan hyvin tunnettu sairaus. Edellisen matkakertomuksen kirjoittajan paikoista testasin Osteria del Gallon, Voglia di Pizzan, ja La Soffitta Renovation. Kävin myös Leben-leipomossa sekä Celiachiamo-myymälässä. Lisäksi testasin Tulipano Nero - sekä Il Viaggio -ravintolat. Osteria del Gallossa söin bruschetan ja pastaa. Bruschetta-leipä oli sitkeää eikä pasta ollut mielestäni mitään ihmeellistä, ja annos oli melko pieni. Mutta ihan ok paikka kuitenkin.

Voglia di Pizza sijaitsee Campo de’ Fiorilta Largo di Torre Argentinalle päin lähtevän ostoskadun varrella. Paikka ei ole mikään ravintola, vaan lähinnä palapitsa-paikka. Muutama pöytä on sekä sisällä että ulkona. Paikasta tosiaan sai gluteenitonta pizzaa, pastaa, bruschettaa, jälkkäriksi tiramisua ja myös gluteenitonta Estrella Daura -olutta. Gluteeniton lisä oli ainakin pizzassa pari euroa. Söin paikassa pizzaa kaksi kertaa. Pizzapohja oli ohut ja rapea. Tosin ekalla kerralla pohja oli aika kova tai sitkeä. Suosittelen maistamaan pizzaa, jossa on täytteenä bufalan mozzarellaa, tomaattia ja rutkasti rucolaa (eli rughettaa). Mielestäni kasvispizzat - jopa perusmargherita - ylipäätään ovat Italiassa tosi hyviä. Täytyy kuitenkin huomauttaa, ettei eri täytteitä pizzoissa ole montaa, toisin kuin usein Suomessa. Ei siis määrä, vaan laatu.

La Soffitta Renovatio sijaitsee kellarissa, joten paikkaa on hieman huomaamaton. Kävin syömässä paikassa kaksi kertaa. Tarjoilijan mukaan kuulemma kaikkea saa gluteenittomana (pizzat, pastat, alkupalat, jälkkärin). Myös Renovatiossa oli Estrellan Dauraa. Paikka näytti olevan paikallisten keliaakikoiden suosiossa, sillä ”lippuannoksia” (gluteenittomat annokset oli merkitty pikku lipulla) tuntui menevän vähintään joka toiseen pöytään. Myös ko. ravintolassa ainakin pizzasta piti maksaa 2 e lisämaksu gluteenittomasta annoksesta. Söin kummallakin kerralla Rucolina-pizzan, joka oli aika samanlainen pizza kuin Voglia di Pizzassa syömäni. Pizza oli hyvää, ja pohja oli melko paksu ja pehmeä. Alkupalaksi suosittelen annosta, jossa on mozzarella di bufala -pallero sekä prosciutto-kinkkua. Tai ainakin suomalaisen mielestä erikoisuutena alkupala, jonka viereisen pöydän italialaiset ottivat: lautasellinen papupalkoja (fagiolini) :D

Tulipano Nero (Via Roma Libera, 15) sijaitsee Trasteveressa, hieman syrjemmällä turistikaduista. Söin siellä lounasaikaan. Alkuun otin salaatin (insalata mistan), joka oli todella iso mutta edullinen (vain 3 euroa). Ruoaksi otin pasta-annoksen. Normaalihinta oli 5 e, mutta myös Tulipano Nerossa gluteeniton lisä oli 2 e. Ruoka oli hyvää ja annos oli iso.

Il Viaggio (Via Isonzo 14, http://www.ristoranteilviaggio.it ) sijaitsee Villa Borgehese -puiston lähellä. Il Viaggio on ”oikea” ravintola, jossa kannattaa mielestäni ehdottomasti käydä. Ravintola tarjoaa myös erilaisia menu-kokonaisuuksia. Itse söin menun, jossa oli alkupalaksi juustoja ja leikkeleitä, primo piattona oli kahta erilaista pastaa, secondona oli pihvi ja lisukkeeksi otimme vielä ylimääräisenä kasviksia. Jälkiruokana oli joku suklaajuttu (nettisivuilla on ruokalista). Menun hinta oli vain 28 e! Ravintola aukesi illalla vasta noin klo 19.30, joten liian aikaisin ei kannata mennä.
Aioimme mennä myös Alex Cafe -ravintolaan syömään. Ravintola sijaitsee Via Veneto -kadulla, joka on täysin turistirysä. Tätä emme tienneet etukäteen, mutta nähtyämme juomalistan, ei asia jäänyt epäselväksi: juomat oli esim. ylihinnoiteltu. Pastojen hinnat olivat suhteelisen ok, muistaakseni noin 12 e, mutta 0,4 l olut maksoi 8 e ja 0.375 l talon viini oli 14 e. Normaalisti maksoimme talon viineistä noin 10 e/l. Päätimme siten jättää koko paikan omaan arvoonsa emmekä syöneet siellä.

Trasteveren kaupunginosassa huomasin sattumalta eräässä pubissa (m8bar, Via Benedetta 17) olevan myynnissä aikaisemminkin mainittua Estrellan Daura -olutta. Kävin myös Leben-leipomossa, mutta mielestäni olisi voinut jättää ihan hyvin käymättä, sillä eipä siellä juuri mitään ostettavaa ollut: joitain pikku leivoksia ja pizzapaloja, jotka olivat mielestäni melko kalliita (olisiko ollut noin 6 e). Celiachiamo-myymälässä käväisin vilkaisemassa valikoiman. Toisaalta jos kaipaa leipää, niin sitä voi ostaa myös apteekeista. Tosin valikoima voi olla erittäin suppea. Itse kävelin lähimpään apteekkiin ja kysyin, onko heillä ”pane senza glutine” ja sain paketin tyhjiöpakattuja leipäviipaleita hintaan noin 5 e. Roomassa keliaakikkokin voi herkutella hyvin ja rauhallisin mielin. Buon appetito – senza glutine!
AM/14.5.2010

Alynya, Turkki, toukokuu 2010Olin matkalla Turkin Alanyassa toukokuun alkupuolella. Matkatoimistoon olin kyllä ilmoittanut erikoisruokavaliostani, mutta sieltä sanottiin heti, ettei mitään voi luvata lentokoneen ruuasta. Lentoyhtiö kun oli turkkilainen, heillä on todella paljon vähemmän tietoa kyseisestä sairaudesta. Menomatkalla sain kuitenkin yllättyä positiivisesti, kun sain oman ruuan, joka oli vieläpä paljon parempaa kuin muiden matkustajien.

Itse Turkissa homma sujui melko hyvin varsinaisessa ruokailussa. Siellä oli melkein aina erikseen kana/liha, riisi/peruna, kasvikset. Ei ollut juurikaan kastikkeita, joita olisi pitänyt välttää. Mutta yksi uusi asia kyllä ilmeni, mitä moni ei varmaankaan tiedä. Toisinaan riisin sekaan laitetaan ruskeita pieniä pavun näköisiä lisukkeita, ja kävi ilmi, että se olikin pastaa.
Ravintolassa on helppo tilata ruuat, jos osaa englantia edes vähän, ihan peruspihvit, salaatit jne. olivat aika varmoja valintoja. Pataruokia piti kuitenkin välttää, niistä kun ei oikein saanut selkoa.

Mukanani olivat kielikäännökset, mutta melko omatoiminen pitää kuitenkin olla ja tietää itse mitä syödä. Aamupala meillä oli hotellissa. Se olisi ollut melko surkea, jos en olisi ymmärtänyt ottaa omaa leipää mukaan Suomesta.

Takaisin Suomeen tullessa en sitten saanutkaan koneessa mitään suuhuni, aamupala kun oli jotain ohukaisia ja sämpylää. Takaisin tullessa erityisruokavaliota siis ei huomioitu lainkaan. Se pitää vielä sanoa, että Turkissa ei juomana ollut oikein muuta kuin olutta, muita mietoja alkoholijuomia ei oikein ollut. Kokonaisuudessaan matka meni kuitenkin hyvin syömisten suhteen, pitää vain muistaa se, että lomalla on niin paljon muutakin kuin ruoka. Voin kuitenkin suositella Turkkia teille kaikille, kunhan olette omatoimisia :).
EU/12.5.2010

Israel, huhtikuu 2010Eilatin ravintoloista sai gluteenitonta ruokaa, kun esitin heille Keliakialiiton englannin- ja hepreankielisen kielikäännöksen siitä, mitä voin syödä. He olivat hyvin ystävällisiä ja auttavaisia asian suhteen. Omat leivät olivat mukana. Eräässä kaupassa oli kakku, jonka tuoteselosteesta en löytänyt gluteenia, mutta en kuitenkaan uskaltanut sitä syödä. Kauppias oli vakuuttava, mutta silti. Enhän tiedä, minkälaisissa jauhopölyissä tuote oli valmistettu. Kävimme Jerusalemin basaarialueella. Myös siellä sain itseni ymmärretyksi ja sain ruokaa. Vatsavaivoista ei tarvinnut matkan aikana kärsiä.
UE/4.5.10

Itävallan Seefeld, maaliskuu 2010Omatoimimatka Itävallan Seefeldiin 13.–20.3.2010. Murtsikkahiihtoa ja kävelyä mahtavissa maisemissa. Hotelli Alpina, lähellä Seefeldin keskustaa osoittautui keliaakikon helmeksi! Tarjolla oli puolihoito: aamiainen ja illallinen. Aamiaiselle hommasin oman leipäni (tavallisesta Eurosparista) ja söin tavallisen aamiaisen kuten missä hyvänsä hotellissa. Illallinen oli erinomainen viiden ruokalajin ateria juomineen. Listalla oli valittavana kahta pääruokaa, ja aamiaisella sovittiin, mitä itse kukin halusi illalla syödä. Tarjoilija oli erinomaisen hyvin perillä dieetistä, ja muunsi ruokia minulle sopiviksi tai ehdotti vaihtoehtoja. Kaikki sujui tavattoman ystävällisesti, sujuvasti ja kohteliaasti. Asiat saatiin hoidettua englanniksi, ilman erityisiä selittelyjä. Koin saavani ruhtinaallisen kohtelun, eikä kukaan huokaillut aiheuttamaani lisävaivaa. Itävallan kevättalvi oli tietysti muutoinkin mitä hienoin elämys.
ML/22.3.10

Tallinna, helmikuu 2010African Kitchen -ravintolassa Tallinnassa olisi tarjoilijan vakuutteluista (ja sähköpostitse tehdyistä etukäteiskyselyistäkin) huolimatta ruokaan tullut vehnää ilman sinnikästä selvittämistä annoksien raaka-aineista. He käyttävät mm. mausteseosta, joka ei sovi keliaakikolle. Ruokailu onnistui sitten erikseen listan ulkopuolelta kehitellyllä annoksella, muttei ollut mitenkään kehuttavaa (eli ei maustetta, ei makua). Paikka on kyllä muuten mukava, taustamusakin oli paikan metkaan sisustustyyliin hyvin sopivaa. Niin, ja seurueemme ei-keliaakikot kyllä kehuivat annoksiaan, ja hintatasokin oli kohdillaan, eli periaatteessa mitä suositeltavin paikka, mutta metsään olisi tosiaan keliaakikolla mennyt, jos olisi tarjoilijaa heti uskonut.
PL/2.3.10

Rooma, tammikuu 2010Vietin Roomassa vajaan viikon ajan ja siellä gluteeniton ruokailu onnistui mainiosta. Lennot olivat Finnairilla ja ruoan olin tilannut etukäteen. Menomatkalla homma sujui ja sain ruoan kanssa todella hyvää gluteenitonta sämpylääkin. Roomasta Suomeen tultaessa oli kuitenkin gluteenittoman ruoka-annoksen mukaan laitettu tavallinen sämpylä! Huomasin onneksi ajoissa, että "tavis-annoksissa" on tismalleen samanlainen sämpylä ja jätin syömättä. Mainitsin asiasta lentoemännälle, joka myös kehotti jättämään sämpylän väliin koska se selkeästi oli tavallinen. Itse ruoka oli kuitenkin gluteenitonta (grillattua lihaa ja kasviksia).

Hotellimme aamupala oli buffet-aamiainen. Otin aamiaiselle mukaan omat leivät, koska gluteenitonta leipää ei ollut saatavana. Aamiaispöydästä saikin sitten kaiken muun: leikkelettä, juustoa, keitettyjä kananmunia, jogurttia, pekonia, munakokkelia, hedelmiä… Aamiainen oli sen verran tuhti, että sillä pärjäsi pitkälle päivään.

Kävimme syömässä ravintoloissa, joista sai gluteenitonta pizzaa ja pastaa. Näitä löytyikin Roomasta (keskustasta) aivan mukava määrä. Kaikkia ei tuon vajaan viikon aikana ennättänyt testaamaan. Tässä ravintolat, joissa kävimme:

Osteria del Gallo (Vicolo di Montevecchio 27, lähellä Pantheonia ja Piazza Navonaa) http://www.osteriadelgalloroma.it/ Mukava pieni ravintola, josta sai kaikki pasta-annokset myös gluteenittomina, samoin bruschettat. Annos oli iso, eikä hinta todellakaan huimannut (kaksi brushettaa, kaksi annosta pastaa ja kaksi jälkiruokaa maksoi yhteensä 36 €). Tarjoilija oli todella ystävällinen ja opasti hyvin mitkä jälkiruoat olivat gluteenittomia. Ravintolassa tuotiin pöytään myös automaattisesti gluteenitonta leipää lisukkeeksi.

Voglia di Pizza (Via dei Giubbonari 33). Ravintolassa oli oma gluteeniton menu ja sieltä sai gluteenitonta pizzaa ja pastaa. Jälkiruoaksi oli tarjolla mm. gluteenitonta tiramisua ja ravintolassa myytiin myös gluteenitonta olutta. Täällä söimme kahdesti, joten pääsin maistelemaan niin pizzaa kuin pastaakin. Pasta-annos oli pienempi kuin Osteria del Gallossa, mutta pizza oli todella suuri ja hyvänmakuinen. Pohja oli ohut ja sopivan rapsakka. Myös tiramisu oli herkullinen. Todella kohtuuhintainen paikka, pizzat maksoivat 8-10 € ja pasta-annokset myös vajaat 10 €.

La Soffitta Renovatio (Piazza Risorigemento 46/A, aivan Vatikaanin rajalla) http://www.ristoranterenovatio.it/ Myös täältä sai kaikki pizzat ja pastat gluteenittomana (tarjoilija taisi mainita, että myös risotot ovat keliaakikoille sopivia). Pizza ei ollut niin suuri kuin Vogliassa, mutta siinä oli hieman paksumpi pohja, joten syötävää taisi loppujen lopuksi olla yhtä paljon. Herkullista pizzaa joka tapauksessa ja pohja oli selkeästi tehty ravintolassa eikä ollut mikään pakastetuote. Gluteenittomasta pizzasta ja pastasta perittiin 2 € lisämaksu. Tarjoilija tuli vielä erikseen kertomaan, että heillä olisi myös gluteenitonta kakkua jälkiruoaksi. Täytyihän sitä maistaa ja hyvää oli.

Leben (Via di Ponziano 19) http://www.le-ben.it/ Tämä paikka oli itse asiassa gluteenittomiin tuotteisiin erikoistunut leipomo, mutta sen myymälästä sai myös pizzaa lounaaksi. Pizza oli paksupohjainen ja myyjän mukaan muistaakseni napolilaiseen tyyliin tehty. Pizza muistutti hyvin paljon tavallista pannupizzaa ja sen valmistukseen oli kuulemma käytetty leipomon omaa gluteenitonta jauhoseosta. Minulle tuotiin alkupalaksi ja maistiaisiksi myös lämpimiä taikinanyyttejä, joiden sisällä oli juustoa. En muista mikä tämän herkun nimi oli, mutta ne olivat kyllä todella hyvän makuisia. Leipomo kuulemma tarjosi tämän maistiaisen turistille. Myymälästä sai ostettua myös gluteenitonta pastaa, leipomon omaa jauhoseosta, suolaisia keksejä, erilaisia minileivoksia... Tilauksesta tekevät varmasti gluteenittomia tuotteita laidasta laitaan.

Muita gluteenitonta ruokaa tarjoavia ravintoloita, joissa en kuitenkaan ennättänyt käymään:
Il Viaggio (Via Isonzo, 14) http://www.ristoranteilviaggio.it/

Alex Cafe (Via Vittorio Veneto, 20) Tästä ravintolasta kävelimme ohi ja sen ulkopuolella olevassa menussa mainostettiin gluteenitonta. Tavallista pizzeriaa hienompi ravintola.

La Creperie di Testaccio (Via Galvani, 11) http://www.lacreperieditestaccio.it/
Roomassa gluteenittomia tuotteita sai ostettua apteekeista tai erityisistä gluteenittomiin tuotteisiin erikoistuneista kaupoista. Myös Castroni-ketjun liikkeissä oli joitakin gluteenittomia tuotteita myytävänä.

Tässä joitakin erityisen hyviä paikkoja hankkia gluteenittomia tuotteita:
Celiachiamo (Via Cipro 4/L) http://www.celiachiamo.com/ Gluteenittomiin tuotteisiin erikoistunut liike, jossa oli todella hyvä valikoima. Palvelu oli erittäin ystävällistä ja myyjä (ilmeisesti omistaja) antoi minulle jopa 4 leivonnaista kaupantekijäisinä. Valtaosa liikkeessä myytävistä tuotteista oli sellaisia, joita Suomesta ei saa. Pakastealtaassa näytti olevan gluteenitonta tuorepastaa, pizzaa, DS:n erilaisia tuotteita… Liike sijaitsi aivan Cipron metroaseman vieressä, jonne pääsee metrolinjalla A.

Celiachia Store (Via Camilla, 8) http://www.celiachiastore.it/ Gluteenittomiin tuotteisiin erikoistunut liike. Liikkeen valikoima oli pienempi kuin Celiachiamolla, mutta liike myy tuotteita myös netin välityksellä joten tilaamalla saa varmasti myös sellaisia tuotteita joita itse liikkeessä ei välttämättä ole. Liike sijaitsee parinsadan metrin päässä Furio Camillo metroasemalta, jonne pääsee metrolinjalla A. Farmacia Brocchieri (Via Orvieto, 35) http://www.farmaciabrocchieri.it/ Koko apteekin alakerta on varattu vain ja ainoastaan gluteenittomille tuotteille. Suuri valikoima monenlaista gluteenitonta, myynnissä oli myös pakastetuotteita. Apteekki oli kävelymatkan päässä Re Di Roma -metroasemalta (linja A).
SK/11.1.2010

Gran Canaria, Puerto Rico, tammikuu 2010


Vihdoinkin Gran Canarialla, Puerto Ricossa ravintola jossa voi syödä huoletta meikäläinenkin! Taajaman ostoskeskuksesta löytyy ravintola joka on panostanut keliaakikkojen ja laktoosi-intoleranssien palveluun. Ravintola El Pescador;in ruokalistat on selvästi merkitty gluteenittomilla ja laktoosittomilla annoksilla! Olipa ihana yllätys kun löytyi paikka jossa voitiin lomallamme syödä ulkona huoletta. Ja täytyy sanoa että sekä ruoka että palvelu olivat molemmat mahtavia.