Gluteeniton elämä » Matkakokemuksia » Matkakokemuksia 2012

Matkakokemuksia 2012

Israel, marraskuussa 2012


Tutustuin Israelin keliakiasivuihin netissä ennen matkustamista. Sain matkatoimisto Toiviomatkoilta hepreankieleisen ravintolakortin, jonka voi itsekin tulostaa Israelin keliakiasivuilta. Hotellin monipuolisista buffetpöydistä oli helppo poimia gluteenittomat syötävät. Kokit kertoivat pyydettäessä gluteenittomat vaihtoehdot, ja tarvittaessa valmistivat sellaisia. Gluteenitonta leipää hotellista ei saanut.

Tiberiassa, kuten monissa muissakin kaupungeissa, on Green Life tai Beit Teva terveyskauppoja, joista saa gluteenittomia tuotteita. Niinpä minäkin ilahduin, kun heti ensimmäisenä matkapäivänä löysin Tiberian keskustan tuntumassa olevan Green Life Shop -myymälän. Myymälä sijaitsee osoitteessa Yohanan Ben Sakai Street 16. Siellä oli monien kuivatuotteiden lisäksi kaksi isoa pakasteallasta täynnä erilaisia gluteenittomia maukkaita leipätuotteita ja herkullisia makeita leivonnaisia. Suomesta tuodut näkkileipäni jäivät syömättä.

Ravintolat Aviv ja Big ben olivat Tiberian rantakaupungissa paikkoja, joissa sain oikein maittavia gluteenittomia lounaita ja illallisia. Galilean alueella kibutsi Ein Gev tarjosi myös erityisen herkullisen gluteenittoman lounaan suositussa kalaravintolassaan. Israel yllätti minut taas tälläkin kerralla kauneudellaan, ystävällisyydellään, monimuotoisella kulttuurillaan sekä herkullisilla gluteenittomilla ruuilla ja leivonnaisilla. Suosittelen!

TK 8.12.2012

Thaimaa, marraskuussa 2012


Hua Hiniin matkaavat: jos matkan aikana haluatte pizzaa käykää ravintolassa Pizza 94 osoitteessa Soi Hua Hin 94. Sieltä saa riisijauhosta tehtyä pizzaa, joka oli todella maukasta. Käsityksemme mukaan ravintolassa tehdään myös pastaa ja lasagnea riisijauhosta.

SP 10.12.2012

New York, marraskuussa 2012


Erinomaista italialaista ruokaa sai Felidia-ravintolasta, 243 E 58th St. Pasta oli suussasulavaa ja palvelu loistavaa. Sattumalta löytyi Hell´s Kitchenin alueelta kahvila, jossa oli valinnanvaikeus gluteenittomien leivonnaisten osalta. Harmi vain, että paikka löytyi vasta tuntia ennen kotiinlähtöä...

TA 24.11.2012

Thaimaa, marraskuussa 2012


Oman matkakokemuksen jälkeen voin todeta, että Thaimaa on keliaakikolle erittäin hyvä kohde. Olin puolitoista viikkoa Pattayan alueella sekä käväisin paluumatkalla Bangkokissa. Kannustan pakkaamaan matkalle mukaan omat gluteenittomat leivät ja nauttimaan upeasta thaimaalaisesta ruokakulttuurista ja ystävällisestä palvelusta.

Kielikäännös on mielestäni todella käytännöllinen! Tulosta mukaan useampi lappu ja näytä sitä aina ravintolassa annosta tilatessa. Englannin kieli ei välttämättä aina riitä, joten thain kielinen teksti on tarpeen.

Suhtautuminen ja keskustelu ruokavaliosta ruokaa tilatessa oli aina todella ystävällistä. Usein tarjoilija otti kielikäännöksen keittiöön mukaan, ja tarkistuksen jälkeen pystyi tilauksen tekemään turvallisin mielin. Ravintoloiden listoissa monista ruoista on kuvat, joiden avulla voi heti sulkea pois tietyt ruoat.

Thaimaalainen ruoka on usein jo itsessään gluteenitonta ja näin myös keliaakikolle löytyy paljon vaihtoehtoja. Friteerattujen ruokien suhteen tulee olla varovainen, sillä niissä saatetaan käyttää gluteenipitoisia jauhoja. Riisiä tuli syötyä matkalla aikas paljon ja kalakastike antoi sille hyvän lisämaun ja toi tulisuuden.

Välipalaksi pystyi aina ostamaan kadulta tuoreita hedelmiä – uusia ja herkullisia tuttavuuksia suomalaiselle. Kätevää oli myös napata kojusta mukaan keitetty maissintähkä. Muilta osin katukeittiöiden tarjottavat olivatkin sitten vähän haastavampi juttu keliaakikolle.

Vinkki! Jos haluat tutustua tarkemmin thaimaalaiseen ruokakulttuuriin, niin osallistu ruokakurssille. Itse olin mukana kolmen tunnin kurssilla, jossa tehtiin neljä ruokaa kokin opastuksella ja maisteltiin kaikki itse valmistetut ruoat. Kurssi maksoi noin 25 euroa ja mukaan sai paljon reseptejä. Suosittelen!

Tuoteasiantuntija Marjo Jokinen, Keliakialiitto 19.11.2012

Praha, heinäkuussa 2012


Olimme omatoimimatkalla Tšekeissä, Prahassa eikä ruokailu tuottanut ongelmia. Hotelliimme järjestyi gluteenitonta leipää aamupalalla ennakkoilmoitukseni ansiosta ja leipä oli maukasta.

Vanhan kaupungin pieniin ravintoloihin en uskaltanut mennä syömään mutta isommissa ravintoloissa uskalsin syödä. Mukanani oli tsekinkielinen kielikäännös joka helpotti paljon selitystä. Vltava-joen lähettyviltä, Bilkova-kadulta, löysimme aivan ihanan ravintolan nimeltä Baterka. Se on ketjuravintola ja ketjun ravintoloita oli muuallakin Prahassa. Kyseisen ravintolan ruoka oli taivaallista, kielikäännöksen avulla he suosittelivat minulle ruokia ja tarjoilija osasi jopa muutaman sanan suomea. Suosittelen tutustumaan ravintolan antimiin mikäli Prahassa liikutte! Myös henkilökunta oli erittäin ystävällistä ja hintataso edullinen.
Paikallisista kioskeista en uskaltanut ostaa syömistä (sipsejä yms.), koska tuotteissa ei ollut englanniksi tuoteselosteita. Mutta kaiken kaikkiaan keliakia ei tuottanut matkalla ongelmia, vaikka niin pelkäsinkin, koska tämä oli ensimmäinen matkani sairastumisen jälkeen. Hyvillä mielin voin todeta, että matkustaminen onnistuu myös keliaakikkona.

HR 30.7.2012

Barcelona, toukokuussa 2012


Suuri yhteinen unelmamme toteutui, kun matkasimme avomieheni kanssa toukokuussa viikoksi Barcelonaan Ryanairilla Turku-Girona (Barcelona). Lennot maksoivat alle 200 euroa ja sisälsivät jopa halpalentoyhtiön extraleg-paikat, joten ei tarvinnut ahtautua ja pääsi ensimmäisten joukossa koneeseen. Ryanairilta löytyy gluteenitonta paellan tai risoton tapaista, mutten tätä koneessa testannut.

Selvittelin etukäteen suomen- ja englanninkielisiltä nettipalstoilta vinkkejä gluteenittomista palveluista ja se kannatti. Ohessa Barcelonan tärpit gluteenittomaan ruokailuun. Suosittelen!

1. Telepizza - kuin Kotipizza Suomessa ja saa gluteenitonta, joka on pakastetuote mutta maultaan hyvä. Telepizzan erikoisuus on, että pizzat voi tilata automaatista, joka lähettää keittiöön viestin ja myyjä tuo valmiit pizzat.

2. Conesa – Jaume-aukiolla keskustassa. Taivaallisen hyviä gluteenittomia patonkeja, sekä lämpimänä että kylmänä. Testasin hampurilaispatonkia ja kinkku-juustopatonkia ja molemmat olivat suussa sulavan hyviä. Ja varmasti gluteenittomia, näin kun tekivät niitä erillisessä tilassa.

3. El Cortes Ingles -tavaratalo Placa Catalunyalla. Alakerrassa on suuri luontaistuoteosasto, josta löytyy todella paljon gluteenittomia tuotteita, sellaisiakin mitä Suomessa ei ole. Suosittelen! Erityisesti kannattaa maistaa gluteenittomia kanapeitä normaaleina ja suklaapäällysteisinä. Täältä löytyi myös gluteenitonta olutta sekä myös paljon erilaisia laktoosittomia tuotteita! Muissakin luontaistuotekaupoissa oli monipuolinen valikoima gluteenittomia tuotteita, kuten L`ily kauppakeskuksessa.

4. Kaupungissa on monenlaisia buffetpaikkoja, joista saa kerätä lautaselle erilaisia salaatteja niin paljon kuin haluaa. Sen lisäksi valitaan tiskistä pihviä ja lisukkeita ja kokki tekee ne sinulle. Toimii!

5. Sushipaikkoja oli paljon.

6. Hard Rock Cafe Plaza Catalunyalla tarjoaa paljon vaihtoehtoja. Söin lohta ja riisiä.

7. Espanjassa ihmiset menevät illalla tapas-baareihin, joissa lasillisen viiniä voi nauttia ihanien tapasten kanssa. Joissakin oli leipä aina pohjana tapakselle, mutta löysimme niitäkin, joissa sai valita listalta esimerkiksi serranonkinkun tapaista ja marinoituja kasviksia. Toimii!

En kertaakaan näyttänyt kielikäännöstä, koska koen sen liian monimutkaiseksi, joten hoin vain, että "sin gluten" ja hyvin ymmärsivät.

MS 30.7.2012

Turkki, Alanya, keväällä 2012


Olimme reissussa Turkin Alanyassa huhtikuussa 2012. Majailimme all inclusive hotellissa (Grand Zaman Garden) ja ruokailut onnistuivat melkeinpä moitteettomasti. Omat leivät minulla oli mukana sekä kielikäännös sekä turkiksi että englanniksi. Joka kerran ruokailuun mennessä kysyin kokeilta, mikä ruoka minulle sopii. Miltei jokainen ymmärsi ruokavalioni ja osasi kertoa ruuista, mutta tarkkana kannattaa olla, sillä yksikin kokki kertoi että ''makaronia voin syödä mutta riisi on kiellettyä''. Myös ravintoloissa keliakiaruokavalio ymmärrettiin hyvin, joskus jopa ilman kielikäännöstä! Matkustimme turkkilaisella lentoyhtiöllä (Free bird) ja lennoltakin sai gluteenitonta leipää sekä ruokaa ilman ennakkotilausta. Kaiken kaikkiaan ruokailut lomalla onnistui hyvin.

AL 24.4.12

Salla, helmikuu 2012


Vietimme perheemme kanssa viikon Sallassa hiihtolomalla. Keloravintolassa, joka sijaitsee eturinteen vieressä, söin mitä maukkaimman gluteenittoman pizzan. Täytettä oli runsaasti ja pohjakaan ei ollut kivikova niin kuin yleensä gluteenittomissa pizzoissa. Voin lämpimästi suositella Keloravintolaa Sallassa, jos sielläpäin liikutte. Käydessämme ostoksilla S-market Erätuulessa, joka sijaitsee Sallan keskustassa, huomasin ilokseni, että sieltä saa myös tuoretta gluteenitonta leipää ja pulla :)

Sallaan ihastunut, 1.3.2012

Tansania, Sansibar ja safari, tammi-helmikuu 2012


Näytin englanninkielistä ravintolalappua kaikkialla (siinä oli gluteeniton logo mukana, joten arvelin sen tehoavan paremmin), sen lisäksi että olin informoinut matkatoimistoa asiasta ja pyytänyt heitä kertomaan asian eteenpäin. Olin myös pakannut itselleni mukaan leipää, korppuja, lämpimiäkuppeja sekä valmiiksi maustettuja tonnikalapusseja, niin että saan edes yhden pienen aterian päivässä, jos huonosti käy. Ei kannata luottaa siihen että löytyy supermarket, missä tehdä ostoksia. Niitä on vain isoissa kaupungeissa.

Lennoista matkalla Helsingistä Istanbuliin minulle ei ollut järjestetty mitään ateriaa, kun taas Istanbulista Nairobiin koneessa oli normaali gluteeniton ateria leivän kera. Paluumatkalla kävi heikommin, ja pidemmällä lennolla ei ateriaa löytynyt, mutta onneksi ystävällinen lentoemo otti hedelmäsalaatit muutamista annoksista ja nappasi vielä jonkun työntekijän omista eväistä viikunoita ja omenan minulle. Koneessa minulla oli mukana korppupussi ja tonnikalapussi. Istanbulista Helsinkiin lennolla ruoka löytyi, mutta oli hauskasti merkitty juhla-ateriaksi, jossa olisi pitänyt olla kakku mukana (ei ollut). Tavalliset keksit oli, ja onneksi hoksasin tarkistaa, näkyykö niissä mainintaa gluteenittomuudesta. Ruoka oli kuitenkin selkeästi merkitty gluteenittomaksi joten sen uskalsin syödä.

Safarilla matkaopas myös osallistui ruuanlaittoon ja hän otti gluteenittomuuden huomioon kykyjensä mukaan. Alkuun toki sain selittää, että pasta on tehty vehnästä. Onnistui matkaopas myös yllättämään minut positiivisesti, kun oli tarkistanut mausteiden sopivuuden. Silti jos aterian tekeminen kävi liian hankalaksi, niin minulle ei järjestetty mitään korvaavaa. Yleensä aamiainen ja lounas olivat paahtoleipää ja voita/marmelaadia, joten minä söin omia eväitä.

Kaupungeissa ja rantalomakohteissa söimme hotellien omissa ravintoloissa, ja jokaisessa paikassa sain apua ruuan valintaan heidän menustaan. Kaikkialla asiaan suhtauduttiin positiivisesti ja ihmiset olivat erittäin auttavaisia. Stonetown Sansibarilta löytyy uskomattoman hyvä belgialainen ravintola Loulou. Erittäin hyvää ruokaa ja suklaamoussea. Tämä oli ainut kunnollinen makuelämys koko matkan aikana.

Matkan aikana missään ruuassa ei ollut gluteenia niin paljoa, että olisin sairastunut kunnolla, mutta sitä selkeästi oli, sillä aloin matkan loppupuolella oireilemaan. Ainut, mitä itselleni tulee mieleen on mausteet tai kontaminaatio.

Afrikka ja safari ovat upea kokemus, kunhan muistaa ottaa varulta omia eväitä mukaan matkalle, on tarkkana ja ymmärtää riskin ruuan gluteenittomuuden suhteen.

/J.K. 18.2.2012

Gran Canaria, Playa del Ingles, tammikuu 2012


Ihana yllätys lomaillessani Inglesissä oli San Agustinin kylässä sijaitseva Piccola Italia-ravintola, jossa sain aitoa italiaista pizzaa ja lasagnea, tietenkin gluteenittomana! En ole suomessa saanut yhtä hyvää pizzaa ja kaupan päälle oli todella ystävällinen henkilökunta.

Kuparipannusta sekä La Canasta sai myös gluteenittomat ruuat ja molemmissa pärjäsi suomen kielellä. Kauppakeskus Mercadonasta löytyi myös gluteenitonta ("sin gluten") leipää ja muffineja sekä sipsejä ja jogurttia, joihin oli merkattu tuotteen gluteenittomuus "sin gluten" -merkillä. Myös monissa muissa elintarvikkeissa oli tuo merkintä, ei tarvinnut miettiä, olikohan tämä tuote sitä samaa jota suomessa saa syödä vai ei. Ei nimittäin aina kannata luottaa tuotteen pakkaukseen, voi sisältää eri ainesosia kuin suomessa, mm. sipsit.

Suosittelen lämpimästi kaikille hyvän ruuan ystäville!

/L.M. 25.1.2012

Thaimaa