Gluteeniton elämä » Matkalla

Matkalla


Lähdössä ulkomaille?Hyvä suunnittelu on keliaakikon ulkomaanmatkan kulmakivi. Tiedon etsiminen ennakkoon matkakohteesta ja sen ruokakulttuurista, reipas asenne ja kielikäännökset auttavat matkan onnistumista syömisten suhteen!

Matkaa varatessa


• Seuramatkaa varatessa matkatoimistoon tulee ilmoittaa erityisruokavaliotarve, toimisto välittää tiedot edelleen lentoyhtiöille. Matkatoimistot auttavat mielellään
ruokavalioasioissa.
• Mikäli varaa itse lennot, on muistettava ilmoittaa erikseen lentoyhtiölle erityisruokavaliotarpeesta.
• Jos haluaa valmistaa gluteenittomat ruoat itse, kannattaa valita huoneistohotelli, jossa on keittomahdollisuus.
• Joissakin hotelleissa voi varata puolihoidon, mikä helpottaa päivittäisten ruokailujen järjestämistä.
• Gluteenittoman palvelun merkki on käytössä jo useammassa Euroopan maassa. Gluteenittoman palvelun merkki kertoo, että kahvilassa tai ravintolassa on tarjolla luotettavasti gluteenittomia annoksia. Euroopan Keliakialiittojen kattojärjestön (AOECS) verkkosivuilta löydät tietoa kahviloista ja ravintoloista, joille on myönnetty merkin (Eating Out) käyttöoikeus: http://www.aoecs.org/gluten-free-restaurants

Mitä matkalle mukaan?


• Kielikäännös eli seloste keliakiasta ja keliakiaruokavaliosta kohdemaan kielelle käännettynä kannattaa ottaa mukaan. Käännös on oiva apu ravintolassa ruokaillessa. Kielikäännökset löytyvät kohdasta Kielikäännöksiä.
• Gluteenittomia eväitä on hyvä varata mukaan: näkkileivät, suojakaasuun pakatut leivät, keksit ja patukat ovat käteviä. Mikäli valmistaa itse ruokaa, puuroaineksia, gluteenitonta pastaa ja jauhoseoksia on hyvä ottaa mukaan.
Paahtopussi on oiva apu, jonka voi ostaa Keliakialiitosta. Sujauttamalla gluteenittoman leipäviipaleen paahtopussiin, saa rapeaa ja maistuvaa turvallisesti leivänpaahtimessa, jossa paahdetaan myös gluteenipitoisia leipiä.

Matka mielessä?

Jo lyhytkin matka antaa uusia elämyksiä ja katkaisee mukavasti arjen.

Pienillä valmisteluilla
keliaakikko pärjää reissuilla mainiosti siinä missä muutkin.

Ulkomaille lähdettäessä
etukäteisjärjestelyt, muutama muistisääntö sekä kielikäännökset takataskussa helpottavat matkan onnistumista.
Palmuja Brasialiassa

Itavallan Alppimaisemia

Thaimaassa