Gluteeniton elämä » Reseptejä » Suomi 100 - Syödään yhdessä -reseptit

Suomi 100 - Syödään yhdessä -reseptit

Syödään yhdessä

Olemme kumppanina mukana Suomi 100 -juhlavuoden Syödään yhdessä -hankkeessa, jonka tavoitteena on edistää yhdessä syömisen kulttuuria. Haluamme Suomen juhlavuotena kutsua gluteenitonta ruokaa syövät nauttimaan hyvistä aterioista ja yhteisöllisyydestä.

Osana juhlavuotta julkaisemme Syödään yhdessä -hankkeen teemoihin liittyviä gluteenittomia reseptejä.

Lue lisää Keliakialiiton osallistumisesta Syödään yhdessä -teemavuoteen


Lokakuu: On mange ensemble! Shall we eat together?



Lokakuussa syödään yhdessä monikielisesti ja -kulttuurisesti! Jaetaan traditiot ja yhteinen pöytä. Yhteinen ruokapöytä on luonteva neutraali maaperä, jonka äärellä voi tehdä herkullisia matkoja uusiin kulttuureihin – ja oppia samalla myös omastaan.

Lue lisää teemasta

Hurmaa seurueesi suussasulavilla leivonnaisilla, jotka ovat perinteisiä herkkuja Ranskassa. Kokeile suosittuja maracon-leivoksia ja gluteenittomia kreppejä.

Macarons

Macaron-leivokset (24 kpl)

3 kananmunan valkuaista
3 rkl sokeria
100 g mantelijauhetta
3 dl tomusokeria
jauhemaista elintarvikeväriä


Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri keskenään kulhossa ja siirrä odottamaan. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kevyeksi vaahdoksi. Lisää sokeri 1 rkl kerrallaan ja vatkaa vaahto kiiltäväksi. Lisää tomusokeri-mantelijauhoseos vaahtoon käännellen kumisella nuolijalla. Lisää mahdollinen väriaine puolessa välissä kääntelyä. Sekoita taikina tasaiseksi.

Siirrä taikina pursotinpussiin ja pursota halkaisijaltaan 3 cm:n nokareita leivinpaperin päälle pellille. Voit tehdä nokareet myös kahdella lusikalla. Pursotettuasi kopauta peltiä kevyesti muutaman kerran pöytäpintaa vasten. Anna pohjien seistä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia ennen paistamista.

Paista 150-asteisessa uunissa 13–15 minuuttia. Täytä jäähtyneet pohjat haluamallasi täytteellä.

Suklaatäyte:

100 g taloussuklaata
½ dl vispi- tai kuohukermaa
½ tl vaniljasokeria
50 g voita

Sitruunatäyte:

3 kananmunan keltuaista
1 dl sokeria
1-2 sitruunan kuori ja mehua (= 0,75 dl)
100 g voita


Suklaatäytteen valmistus: paloittele suklaa kattilaan ja lisää kerma. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa sulaa. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä vielä pari minuuttia ja mausta vaniljasokerilla. Lisää jäähtyneeseen täytteeseen huoneenlämpöinen voi vatkaten.

Sitruunatäytteen valmistus: sekoita kananmunan keltuaiset, sokeri ja sitruunan mehu kattilassa. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes seos on kastikkeen vahvuista. Siirrä kattila liedeltä pois ja anna seoksen jäähtyä. Lisää huoneenlämpöinen voi vatkaten joukkoon.

Levitä haluamaasi täytettä pohjan sileälle puolelle ja paina kaksi pohjaa yhteen täytepuolet vastakkain. Täytetyt macaronsit säilyvät rapeina jääkaapissa vain päivän pari, joten niitä kannattaa pakastaa vierasvaraksi.

VINKKI: Voit käyttää perustomusokerin asemasta kaakaotomusokeria tai mansikanmakuista tomusokeria. Tällöin ei tarvitse lisätä erikseen elintarvikeväriä. Täytteeksi sopivat myös kiinteät hillot ja maustetut tuorejuustot


Crepes Suzette (8 kpl)

Taikina:

3 dl maitoa
3 kananmunaa
2 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
½ tl suolaa
1 rkl sokeria
40 g voisulaa

Täyte:

50 g voita
¾ dl tomusokeria
1 appelsiinin kuori
1 rkl appelsiinin mehua

Liekittämiseen:

½–1 dl Cointreau-likööriä tai konjakkia


Kaada maito kulhoon ja vatkaa munat kevyesti joukkoon. Lisää jauhot, suola, sokeri ja voisula. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna sen turvota vähintään 20 minuuttia.

Valmista täyte: vatkaa voi notkeaksi ja sekoita voihin tomusokeri, appelsiinin kuori ja mehu.

Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista taikinasta isoja lettuja. Levitä täytettä jokaiselle letulle ja taita ne neljään osaan. Laita krepit korkeareunaiseen pannuun tai uuninkestävään vuokaan ja nosta vuoka sivuun liedeltä. Lämmitä likööri mikroaaltouunissa 10-20 sekuntia, jolloin se palaa helpommin. Sytytä likööri palamaan pitkävartisessa teräskauhassa ja kaada palavana kreppien päälle.

Tarjoa heti jäätelön tai marinoitujen appelsiinipalojen kanssa.


Reseptit: Jokinen, M. & Kekkonen, L. 2012. Kokkaa maailman makuja.
Kuva: Sami Helenius




Kesäkuu: Kahvitellaan yhdessä



Kahvittelu on arkisen sosiaalisuuden tärkeä muoto. Tuoreena höyryävään kahvikupilliseen tiivistyy yksinkertaisimman yhdessäolon ydin. Kahvittelu, kyläily, on yhdessäolon kulttuurinen peruskivi. Sitä on syytä vaalia.

Lue lisää teemasta

Kotona, mökillä, sisällä, pihalla... Mansikkakakku maistuu aina kahvin kaverina. Tämä suklaa-mansikkakakku on gluteeniton ja vegaaninen.

Mansikka-suklaakakku

Suklaa-mansikkakakku (vegaaninen)

Pohja:

2 dl kasvimaitoa
½ dl öljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
3 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta
3 rkl kaakaojauhetta
1 ½ dl sokeria
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Täyte:

100 g maidotonta valko- tai tummaa suklaata
1 prk (=150 ml) vaahtoutuvaa soijavispiä
1 prk (=225 g) maustamatonta soijatuorejuustoa
½ dl sitruunamehua
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
250 g mansikoita

Päälle: mansikoita, sitruunamelissan lehtiä, tomusokeria


Valmista pohja: sekoita kasvimaito, ruokaöljy ja valkoviinietikka pienessä astiassa. Anna seistä hetken aikaa. Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa. Lisää nesteseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja gluteenittomilla korppujauhoilla jauhotettuun irtopohjaiseen kakkuvuokaan (halkaisija 24 cm). Paista 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ennen kakun kokoamista.

Valmista täyte: sulata suklaa alhaisella teholla mikrossa välillä sekoittaen. Jäähdytä. Vaahdota kylmä soijavispi sakeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto, sitruunamehu, sokerit ja viimeisenä jäähtynyt suklaaseos.
Kakun kokoaminen: halkaise jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan. Leikkaa irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle leivinpaperia. Voit laittaa myös leivinpaperisuikaleet vuoan reunoille. Laita kakkulevyn pohjaosa vuokaan. Puolita mansikat pystysuunnassa ja asettele vuoan reunoille. Kaada täyte vuokaan, tasoita. Laita toinen kakkulevy päälle ja siirrä kakku jääkaappiin vetäytymään 3-4 tunniksi tai yön yli. Koristele kakku mansikoilla, sitruunamelissan lehdillä ja tomusokerilla.

Resepti: Leila Kekkonen
Kuva: Studio Sami Helenius Oy



Toukokuu: Syödään yhdessä pihalla



Ulkoilma tekee taikoja ruoalle. Ruoka on kulkenut mukana ulkoilmassa jo vuosisatoja, mutta ajan myötä välttämättömyys on muuttunut nautinnoksi.

Lue lisää teemasta

Valmista evääksi piknikille ruokaisa ja helppo gluteeniton pizzapannari, joka maistuu koko perheelle. Voit käyttää pannarissa makusi mukaan erilaisia täytteitä, kuten pizzoissa.

Pizzapannari

Pizzapannari

1 uunipannullinen

6 dl maitoa
3 kananmunaa
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
3 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta
½ dl sulatettua margariinia tai öljyä

Täyte:

200 g kinkkusuikaleita
1 tlk (230/140 g) ananaspaloja mehussa
noin 150 g juustoraastetta
1 tl oreganoa


Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon maito. Yhdistä leivinjauhe ja jauhoseos ja lisää sekoittaen taikinaan. Lisää margariini tai öljy. Anna taikinan seistä noin ½ tuntia.

Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Ripottele kinkkusuikaleet, ananaspalat ja juustoraaste taikinan päälle. Mausta oreganolla. Paista 225-asteisessa uunissa 30-35 minuuttia.

Vinkki! Käytä pannarissa vaihdellen erilaisia täytteitä ja mausteita, kuten pizzoissa.


Resepti: Marjo Jokinen
Kuva: Studio Sami Helenius Oy



Maaliskuu: Syödään yhdessä töissä



"Yhteinen ruokahetki lisää työtehoa, ja kokoaa porukan yhteen."

Lue lisää teemasta

Mausteinen pata on helppo valmistaa ja se hautuu uunissa vaivattomasti isollekin porukalle. Kokoontukaa syömään yhdessä työkavereiden kanssa!

p.s. Uudelleen lämmitettäessä pataruoanmaku vain paranee.

Liha-makkarapata

Mausteinen liha-makkarapata

2 rkl öljyä
600–700 g karjalanpaistilihaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
½ tl mustapippurirouhetta
1 tl timjamia
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 gluteeniton lihaliemikuutio
5 dl vettä
2 kpl grilli(balkan)makkaraa

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Lisää voideltuun pataan tai uunivuokaan kaikki muut ainekset paitsi makkara. Kypsennä pataa 200-asteisessa uunissa 2 tuntia. Viipaloi grillimakkarat ja lisää ne pataan. Kypsennä pataa vielä 30 minuuttia


Resepti: Marjo Jokinen
Kuva: Studio Sami Helenius Oy



Linssi-kasvispata

1 rkl öljyä
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2 tl garam masala -mausteseosta
1 tl kurkumaa
3 dl vihreitä linssejä
noin 4 dl vettä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
½ tl suolaa
1 rkl fariinisokeria
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
(1 dl ranskankermaa)

Hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuutioi porkkanat. Kuullota sipuleita ja porkkanoita hetki öljyssä kattilassa raastetun inkiväärin ja mausteiden kanssa. Huuhdo linssit siivilässä kylmällä vedellä ja lisää kasvisten joukkoon. Lisää vesi, tomaattimurska ja mausteet. Paloittele aurinkokuivatut tomaatit joukkoon. Anna padan kypsyä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes linssit tuntuvat pehmeiltä. Lisää nestettä tarvittaessa ja mausta halutessasi ranskankermalla.


Resepti: Marjo Jokinen