Gluteeniton elämä » Tuotteet » Pakkausmerkinnät

Hyvä tietää pakkausmerkinnöistä


Pakkausmerkinnät ovat keliaakikon ja hänelle aterioita valmistavan tärkein tietolähde. Merkintöjen huolellisen lukemisen ja oikean tulkinnan on oltava jokapäiväistä.

Tarkista tuotteen sopivuus gluteenittomaan ruokavalioon
 1. pakkauksessa olevasta gluteenittoman tuotteen merkistä
 2. pakkauksessa olevasta "erittäin vähägluteeninen" tai "gluteeniton" -merkinnästä
 3. lukemalla huolellisesti tuotteen ainesosaluettelo


Tarkista
 1. aina tutunkin tuotteen gluteenittomuus, sillä tuotteen ainesosat saattavat muuttua nopeastikin
 2. tuotepakkauksessa olevat mahdolliset varoitusmerkinnät
 3. "saattaa sisältää vehnää" on pääsääntöisesti tarkoitettu varoittamaan erittäin allergisia kuluttajia, mutta emme suosittele keliaakikoille tällaisten tuotteiden käyttöä päivittäin

Huomioi, että vähittäiskaupan valikoimissa on runsaasti tavanomaisia elintarvikkeita, jotka soveltuvat keliaakikon ruokavalioon, vaikka pakkausmerkinnöissä ei olisikaan merkintää "gluteeniton". Huomaa myös, että tavanomaisen elintarvikkeen nimi saattaa johtaa gluteenittomuuden suhteen harhaan eli tuotteen nimi ei aina takaa gluteenittomuutta. Esim. perunalastu saattaa sisältää gluteenia sisältäviä ainesosia. Tarkista asia ainesosaluettelosta.

Tarkista gluteenittomuus ainesosista


Elintarvikelaki määrää valmistajan tai maahantuojan ilmoittamaan pakkausmerkinnöissä kaikki elintarvikkeen valmistukseen käytetyt ainesosat.

Yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat
Kaikki elintarvikkeen valmistuksessa käytetyt ja lopullisessa elintarvikkeessa edelleen jossain muodossa olevat allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet, on aina ilmoitettava ainesosaluettelossa. Merkintäpakko koskee seuraavia ainesosia:
 1. gluteenia sisältävät viljat (vehnä, ruis, ohra, kaura, speltti, kamut-vilja sekä niiden hybridikannat) ja viljatuotteet
 2. äyriäiset
 3. kananmuna
 4. kala
 5. pähkinät ja manteli
 6. soijapapu
 7. maito ja maitotuotteet (myös laktoosi)
 8. selleri
 9. sinapinsiemen (sinappi)
 10. seesaminsiemenet
 11. rikkidioksidi ja sulfiitit, jos niitä on yli 10 mg/kg tai yli 10 mg/l

Glukoosisiirappi, tärkkelyssiirappi ym. tärkkelysmakeuttajat
Tärkkelysmakeuttajat sopivat keliaakikoille. Listan soveltuvista ja sopimattomista ainesosista voit lukea alla olevasta linkistä.
[pdf]Ainesosien soveltuvuus gluteenittomaan ruokavalioon, 106 kb, Päivitetty: 03.09.2014


Ryhmänimet
Joitakin ainesosia voidaan pakkauksissa ilmoittaa ryhmänimellä kuten esimerkiksi tärkkelykset. Ryhmänimen yhteydessä on kuitenkin aina oltava merkintä, mikäli on käytetty yliherkkyyttä aiheuttavia raaka-aineita, kuten vehnää, ruista, ohraa tai kauraa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos valmistusaineena on käytetty vehnätärkkelystä, se voidaan merkitä ainesosaluetteloon esim. vehnätärkkelys tai tärkkelys (vehnä). Jos tärkkelyksen yhteydessä ei ole mainintaa vehnästä tai ohrasta, on se peräisin esim. riisistä, maissista tai perunasta. Elintarvikkeissa ainesosana vehnätärkkelys on keliaakikolle turvallista.

Poikkeuksen merkintävelvollisuudesta tekevät niin sanotut tärkkelysmakeuttajat. Lain mukaan vehnä- ja ohrapohjaisten glukoosisiirappien ja vehnäpohjaisen maltodekstriinin ja dekstroosin alkuperää ei tarvitse ilmoittaa. Ne ovat aina gluteenittomia. Muita keliaakikoille soveltuvia vehnä- tai ohrapohjaisia tärkkelysmakeuttajia ovat esimerkiksi glukoosi-fruktoosisiirappi, tärkkelyssiirappi, oligofruktoosi jne. Myös ne ovat gluteenittomia.

Myöskään korppujauhon alkuperää ei tarvitse merkitä. Jos tavanomaisessa tuotteessa on käytetty korppujauhoa ainesosana, niin sitä kannattaa välttää, ellei merkinnöissä käy ilmi sen olevan gluteenitonta.

E-koodit
Jos elintarvikkeen valmistuksessa on käytetty lisäaineita, pitää niistä ilmoittaa pakkausmerkinnöissä. Ne ilmoitetaan ainesosaluettelossa käyttötarkoitusta osoittavalla ryhmänimellä sekä lisäksi lisäaineen nimellä tai E-koodilla. Esim. happamuudensäätelyaine E300. Keliaakikon ei tarvitse varoa lisäaineita, koska gluteeni ei voi piiloutua E-koodin taakse. Tällä tarkoitetaan sitä, että mikäli lisäaine sisältäisi gluteenia, se pitää merkitä näkyviin.

Tunnetko pakkausmerkinnät -esite

[pdf]Tunnetko pakkausmerkinnät -esite, 276 kb, Päivitetty: 03.09.2014