Gluteeniton elämä » Tuotteet » Pakkausmerkinnät

Hyvä tietää pakkausmerkinnöistä


Pakkausmerkinnät ovat keliaakikon ja hänelle aterioita valmistavan tärkein tietolähde. Merkintöjen huolellisen lukemisen ja oikean tulkinnan on oltava jokapäiväistä.

Tarkista tuotteen sopivuus gluteenittomaan ruokavalioon
 1. pakkauksessa olevasta gluteenittoman tuotteen merkistä
 2. pakkauksessa olevasta "erittäin vähägluteeninen" tai "gluteeniton" -merkinnästä
 3. lukemalla huolellisesti tuotteen ainesosaluettelo


Tarkista
 1. aina tutunkin tuotteen gluteenittomuus, sillä tuotteen ainesosat saattavat muuttua nopeastikin
 2. tuotepakkauksessa olevat mahdolliset varoitusmerkinnät
 3. "saattaa sisältää vehnää" on pääsääntöisesti tarkoitettu varoittamaan erittäin allergisia kuluttajia, mutta emme suosittele keliaakikoille tällaisten tuotteiden käyttöä päivittäin

Huomioi, että vähittäiskaupan valikoimissa on runsaasti tavanomaisia elintarvikkeita, jotka soveltuvat keliaakikon ruokavalioon, vaikka pakkausmerkinnöissä ei olisikaan merkintää "gluteeniton". Huomaa myös, että tavanomaisen elintarvikkeen nimi saattaa johtaa gluteenittomuuden suhteen harhaan eli tuotteen nimi ei aina takaa gluteenittomuutta. Esim. perunalastu saattaa sisältää gluteenia sisältäviä ainesosia. Tarkista asia ainesosaluettelosta.

Gluteeni ei voi piiloutua ainesosiin


Elintarvikelaki määrää valmistajan tai maahantuojan ilmoittamaan pakkausmerkinnöissä kaikki elintarvikkeen valmistukseen käytetyt ainesosat. Gluteeni ei voi piiloutua ainesosaluettelossa esim. E-koodiin tai ryhmänimen taakse.

Yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat
Kaikki elintarvikkeen valmistuksessa käytetyt ja lopullisessa elintarvikkeessa edelleen jossain muodossa olevat yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat, on aina ilmoitettava ainesosaluettelossa. Merkintäpakko koskee seuraavia ainesosia:
 1. gluteenia sisältävät viljat (vehnä, ruis, ohra, kaura, speltti, kamut-vilja sekä niiden hybridikannat) ja viljatuotteet
 2. äyriäiset
 3. kananmuna
 4. kala
 5. pähkinät ja manteli
 6. soijapapu
 7. maito ja maitotuotteet (myös laktoosi)
 8. selleri
 9. sinapinsiemen (sinappi)
 10. seesaminsiemenet
 11. rikkidioksidi ja sulfiitit, jos niitä on yli 10 mg/kg tai yli 10 mg/l

Glukoosisiirappi, tärkkelyssiirappi ym. tärkkelysmakeuttajat
Tärkkelysmakeuttajien (esim. glukoosisiirappi, glukoosi-fruktoosisiirappi, tärkkelyssiirappi) vehnä- tai ohra-alkuperää ei tarvitse ilmoittaa pakkausmerkinnöissä. Tärkkelyssiirapit sopivat keliaakikoille. Listan soveltuvista ja sopimattomista ainesosista voit lukea alla olevasta linkistä.
[pdf]Ainesosien soveltuvuus gluteenittomaan ruokavalioon, 106 kb, Päivitetty: 03.09.2014


Ryhmänimet
Joitakin ainesosia voidaan pakkauksissa ilmoittaa ryhmänimellä kuten esimerkiksi tärkkelykset. Ryhmänimen yhteydessä on kuitenkin aina oltava merkittynä, mikäli on käytetty yliherkkyyttä aiheuttavia raaka-aineita. Tämä tarkoittaa sitä, että jos valmistusaineena on käytetty vehnätärkkelystä se voidaan merkitä ainesosaluetteloon esim. tärkkelys (vehnä) tai tärkkelys vehnästä tai vehnätärkkelys. Jos tärkkelyksen yhteydessä ei ole mainintaa vehnästä tai ohrasta, on se peräisin esim. riisistä, maissista tai perunasta. Elintarvikkeissa ainesosana käytetty vehnätärkkelys on gluteenitonta ja keliaakikolle turvallista.

Poikkeuksen tästä tekevät niin sanotut tärkkelysmakeuttajat, joiden alkuperää ei lain mukaan tarvitse pakkausmerkinnöissä ilmoittaa, vaikka niiden alkuperä olisi vehnä tai ohra. Ne eivät sisällä gluteenia eivätkä siten aiheuta keliaakikolle suolinukkavauriota. Tärkkelysmakeuttajia ovat esimerkiksi glukoosi-fruktoosisiirappi, tärkkelyssiirappi, oligofruktoosi jne.

E-koodit
Jos elintarvikkeen valmistuksessa on käytetty lisäaineita, pitää niistä ilmoittaa pakkausmerkinnöissä. Ne ilmoitetaan ainesosaluettelossa käyttötarkoitusta osoittavalla ryhmänimellä sekä lisäksi lisäaineen nimellä tai E-koodilla. Esim. happamuudensäätelyaine E300. Keliaakikon ei tarvitse varoa lisäaineita, koska gluteeni ei voi piiloutua E-koodin taakse. Tällä tarkoitetaan sitä, että mikäli lisäaine sisältäisi gluteenia, pitää se merkitä näkyviin.

Tunnetko pakkausmerkinnät -esite

[pdf]Tunnetko pakkausmerkinnät -esite, 276 kb, Päivitetty: 03.09.2014