Gluteeniton elämä » Tuotteet » Pakkausmerkinnät

Hyvä tietää pakkausmerkinnöistä


Pakkausmerkinnät ovat tärkein tietolähde mietittäessä tuotteiden soveltuvuutta gluteenittomaan ruokavalioon.

Tarkista tuotteen sopivuus gluteenittomaan ruokavalioon
 1. pakkauksessa olevasta Gluteenittoman tuotteen merkistä
 2. pakkauksessa olevasta gluteeniton-merkinnästä
 3. lukemalla huolellisesti tuotteen ainesosaluettelo


Tarkista
 1. aina tutunkin tuotteen gluteenittomuus, sillä tuotteen ainesosat saattavat muuttua nopeastikin
 2. tuotepakkauksessa olevat mahdolliset varoitusmerkinnät


Markkinoilla on runsaasti tavanomaisia elintarvikkeita, jotka soveltuvat gluteenittomaan ruokavalioon, vaikka pakkausmerkinnöissä ei olisikaan merkintää "gluteeniton". Tällöin gluteenittomuus tulee varmistaa ainesosaluettelosta.

Huomaa, että elintarvikkeen nimi saattaa johtaa gluteenittomuuden suhteen harhaan eli tuotteen nimi ei aina takaa gluteenittomuutta. Esimerkiksi lohkoperuna saattaa sisältää gluteenia sisältäviä ainesosia. Tarkista asia aina ainesosaluettelosta.

Tarkista gluteenittomuus ainesosista


Elintarvikelaki määrää valmistajan tai maahantuojan ilmoittamaan pakkausmerkinnöissä kaikki elintarvikkeen valmistukseen käytetyt ainesosat.

Yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat
Kaikki elintarvikkeen valmistuksessa käytetyt ja lopullisessa elintarvikkeessa edelleen jossain muodossa olevat allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet, on aina ilmoitettava ainesosaluettelossa. Merkintäpakko koskee seuraavia ainesosia:
 1. gluteenia sisältävät viljat (vehnä, ruis, ohra, kaura, speltti, kamut-vilja sekä niiden hybridikannat) ja viljatuotteet
 2. äyriäiset
 3. kananmuna
 4. kala
 5. pähkinät ja manteli
 6. soijapapu
 7. maito ja maitotuotteet (myös laktoosi)
 8. selleri
 9. sinapinsiemen (sinappi)
 10. seesaminsiemenet
 11. rikkidioksidi ja sulfiitit, jos niitä on yli 10 mg/kg tai yli 10 mg/l


Ryhmänimet
Joitakin ainesosia voidaan pakkauksissa ilmoittaa ryhmänimellä kuten esimerkiksi tärkkelykset. Ryhmänimen yhteydessä on kuitenkin aina oltava merkintä, mikäli on käytetty yliherkkyyttä aiheuttavia raaka-aineita, kuten vehnää, ruista, tai ohraa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos valmistusaineena on käytetty vehnätärkkelystä, se voidaan merkitä ainesosaluetteloon esim. vehnätärkkelys tai tärkkelys (vehnä). Jos tärkkelyksen yhteydessä ei ole mainintaa vehnästä tai ohrasta, on se peräisin esim. riisistä, maissista tai perunasta. Elintarvikkeissa ainesosana vehnätärkkelys on keliaakikolle turvallista.

Poikkeuksen merkintävelvollisuudesta tekevät niin sanotut tärkkelysmakeuttajat. Lain mukaan vehnä- ja ohrapohjaisten glukoosisiirappien ja vehnäpohjaisen maltodekstriinin ja dekstroosin alkuperää ei tarvitse ilmoittaa. Ne ovat aina gluteenittomia. Muita keliaakikoille soveltuvia vehnä- tai ohrapohjaisia tärkkelysmakeuttajia ovat esimerkiksi glukoosi-fruktoosisiirappi, tärkkelyssiirappi, oligofruktoosi jne. Myös ne ovat gluteenittomia.

Myöskään korppujauhon alkuperää ei tarvitse merkitä. Jos tavanomaisessa tuotteessa on käytetty korppujauhoa ainesosana, niin sitä kannattaa välttää, ellei merkinnöissä käy ilmi sen olevan gluteenitonta.

E-koodit
Jos elintarvikkeen valmistuksessa on käytetty lisäaineita, pitää niistä ilmoittaa pakkausmerkinnöissä. Ne ilmoitetaan ainesosaluettelossa käyttötarkoitusta osoittavalla ryhmänimellä sekä lisäksi lisäaineen nimellä tai E-koodilla. Esim. happamuudensäätelyaine E300.

Lisäaineita ei tarvitse varoa gluteenin takia, koska gluteeni ei voi piiloutua E-koodin taakse. Mikäli jokin ainesosa sisältää gluteenia, se pitää merkitä näkyviin.

Eri ainesosien gluteenittomuuden voit tarkistaa alla olevasta listauksesta.
[pdf]Ainesosien soveltuvuus gluteenittomaan ruokavalioon, 106 kb, Päivitetty: 03.09.2014


Tunnista gluteeniton tuote -opas