Gluteeniton elämä » Usein kysyttyä » Arjen tilanteet

Arjen tilanteet


Voiko E-koodillisissa lisäaineissa olla gluteenia?

Gluteeni ei voi koskaan piiloutua E-koodin taakse. Kaikki yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat tulee ilmoittaa pakkausmerkinnöissä omilla nimillään. Ryhmänimistä poikkeuksen tekee korppujauho, jonka alkuperää ei tarvitse ilmoittaa ja voi siten sisältää gluteenia.

Voiko keliaakikko käyttää samaa leivänpaahdinta kuin muu perhe ja ottaa rasvaa leivälleen samasta rasiasta muun perheen kanssa?

Keliaakikko voi käyttää samaa leivänpaahdinta, kun suojaa leipänsä silikonisella paahtopussilla. Rasvarasiaan kertyy helposti muruja, joten rasvaa on turvallisinta ottaa vain keliaakikon käyttöön varatusta rasiasta puhtaalla veitsellä.

Onko lääkkeissä gluteenia?

Lääkkeissä ei ole gluteenia. Joissakin luontaistuotteissa saattaa sen sijaan olla gluteenia ja niiden pakkausmerkinnät kannattaa tarkastaa huolella. Joissakin ravintolisissä ja luontaistuotteissa käytettävä vehnänalkioöljy on gluteenitonta.

Mitä voi tehdä, jos saa oireita gluteenittomasta ravintolaruoasta?

Joskus voi tapahtua vahinkoja ja gluteeniton ruoka saattaakin olla gluteenipitoista. Jos saat oireita syömästäsi gluteenittomasta ruoasta, kannattaa ottaa yhteyttä kyseiseen ravintolaan ja kertoa tapahtuneesta. Asiallisen palautteen antaminen on tärkeää, jotta ravintolassa osataan kiinnittää enemmän huomiota kontaminaation ehkäisyyn ja ruoan turvallisuuteen.

Asiasta voi ilmoittaa paikalliselle terveystarkastajalle, joka tekee lisäselvityksiä ja antaa ravintolalle ohjeet gluteenittoman ruoan turvallisuuden takaamiseksi.

Voiko keliaakikko syödä ranskanperunoita, jotka on paistettu samassa rasvassa esim. nuggettien kanssa?

Ei. Nuggettien korppujauhopinnalta voi irrota niin paljon gluteenia paistorasvaan, että ranskanperunat eivät ole enää gluteenittomia.

Olen menossa juhliin, joihin ei tule muita keliaakikkovieraita. Otanko mukaan omat eväät vai miten menettelen?

On kohteliasta ilmoittaa aina juhlien ja muiden tilaisuuksien järjestäjille etukäteen gluteenittomasta ruokavaliosta, että järjestelyissä osataan huomioida myös keliaakikkovieraat. Joskus keliaakikko voi joutua selittämään tarkastikin, millaiset ruoka-aineet ja -lajit sopivat sekä antamaan esimerkkejä tuotenimistä.

Vaikka itse keliaakikkovieras ei pitäisi omien eväiden viemistä isona asiana, voi se olla juhlien järjestäjälle hyvin nolo tilanne. Kannattaa ottaa asia puheeksi hyvissä ajoin juhlien järjestäjän kanssa ja sopia, miten toimitaan.

Markkinoilla on gluteenitonta shampoota ja muuta kosmetiikkaa. Ovatko ne tarpeen keliaakikoille?

Gluteenin tulee päästä aina suolen limakalvolle ollakseen haitallista keliaakikoille. Ihokeliakian kohdalla voi tulla mieleen, että gluteeni vaikuttaisi suoraan ihokontaktissa, mutta näin ei ole. Ulkoisesti käytettävästä vehnän ainesosia sisältävästä kosmetiikasta ei ole haittaa keliaakikolle.

Poikkeuksena voi olla keliaakikko, jolla on lisäksi vehnäallergia, jolloin vehnän ainesosia sisältävä kosmetiikka voi aiheuttaa iho-oireita. Oireilu voi olla hyvin samankaltaista kuin ihokeliakiassa, jolloin on luonnollista, että sen yhdistää virheellisesti ihokeliakiaan.

Myös muut kosmetiikan ainesosat kuin gluteeni saavat ihon joskus ärtymään, ihan terveilläkin henkilöillä. Atooppiselle iholle monet kosmetiikkatuotteet voivat olla sopimattomia.