Gluteeniton elämä » Usein kysyttyä » Diagnostiikka

Diagnostiikka


Miten keliakia diagnosoidaan?

Keliakian diagnoosi on kaksivaiheinen. Useimmiten ensimmäiseksi verestä määritellään keliakiavasta-aineet, jonka jälkeen diagnoosi varmistetaan ohutsuolen limakalvolta otetusta koepalasta. Koepalasta voidaan todeta keliakian aiheuttama tulehdus ja suolinukan madaltuminen. Ihokeliakiassa diagnoosi varmistetaan terveeltä iholta otetusta koepalasta.

On kuitenkin tärkeää huomioida, että negatiivinen vasta-ainelöydös ei aina sulje pois keliakian mahdollisuutta. Jos potilaalla on vahvasti keliakiaan viittaavia oireita, tulee tilanne selvittää ohutsuolikoepalasta negatiivisesta vasta-ainetestin tulokset huolimatta.

Joskus vasta-ainetesti voi antaa positiivisen tuloksen, mutta tähystyksen yhteydessä otetuista koepaloista ei havaita keliakiaa. Tällöin voi olla kyse siitä, että koepalat eivät ole tarpeeksi hyvälaatuisia.

Koepalasta varmistettu diagnoosi on välttämätön ruokavaliokorvauksen saamiseksi.

On hyvin tärkeää huomioida, että gluteeniton ruokavalio aloitetaan aina vasta diagnoosin varmistumisen jälkeen. Ennen tähystystä aloitettu ruokavaliohoito voi ehtiä parantamaan suolen limakalvon jo siinä määrin, ettei keliakialle tyypillisiä muutoksia voida enää havaita ohutsuolen limakalvolta.

Mikä on keliakian pikatesti?

Keliakian pikatestillä voidaan osoittaa keliakiaan liittyvät transglutaminaasi-vasta-aineet sormenpääverinäytteestä. Testiin tarvitaan vain pisara verta ja tulos on luettavissa testiliuskalta muutaman minuutin kuluttua. Testiliuska ilmoittaa positiivisen tuloksen kahdella pystyviivalla. Positiivisen tuloksen jälkeen tulee hakeutua aina lääkärin vastaanotolle ja tähystykseen diagnoosin varmistamiseksi. Pikatestiä voi ostaa apteekista.

Voiko keliakian pikatestillä varmistaa, onko syönyt vahingossa jotakin gluteenipitoista ruokaa?

Vasta-aineet eivät nouse välittömästi yhden ruokavaliopoikkeaman jälkeen. Jos epäilee altistuneensa gluteenille pitempään, voi pikatestiä käyttää vasta-ainetason tarkastamiseen.

Keliakian pikatesti