Gluteeniton elämä » Usein kysyttyä » Oireet/tauti

Usein kysyttyjä kysymyksiä keliakiasta ja sen oireista


Millaisia oireita keliakia aiheuttaa?

Keliakian ns. klassisia oireita ovat ripuli ja löysät ulosteet, vatsakipu, turvotus, suoliston kouristelu, ilmavaivat sekä pahoinvointi ja oksentelu. Vatsaoireita on noin 40 %:lla nykyisin diagnosoiduista keliaakikoista. Kolmasosalla potilaista vatsaoireita esiintyy epäsäännöllisesti, oireet ovat lievempiä, eikä niillä ole selkeää yhteyttä ruokailuun tai vuorokauden aikaan. Suoliston ulkopuolisia oireita, kuten neurologisia ja niveloireita sekä ihokeliakia on 25 %:lla uusista keliaakikoista. Myös "oireetonta" taudinmuotoa esiintyy.

Keliakiassa ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy, mikä voi johtaa laihtumiseen, anemioihin sekä vitamiini- ja kivennäisainepuutoksiin. Lapsilla normaalin kasvun hidastuminen tai pysähtyminen on tyypillinen keliakian oire. Raudan, foolihapon ja harvemmin esiintyvän B12-vitamiinin puute aiheuttaa anemiaa. Myös kalsiumin ja D-vitamiinin puutetta voi esiintyä.

Keliakian iholla esiintyvä muotoa kutsutaan ihokeliakiaksi (dermatitis herpetiformis). Ihokeliakia oireilee pienirakkulaisena, kutiavana ihottumana tyypillisesti kyynärpäissä, polvissa ja pakaroissa.

Keliakiaan voi liittyä väsymystä, masennusta, pysyvien hampaiden kiillevaurioita, aftahaavaumia suun limakalvolla, luustomuutoksia, nivelsärkyjä ja –tulehduksia, monihermotulehdusta ja ataksiaa. Myös maksaentsyymien nousu sekä toistuvat keskenmenot ja hedelmättömyys voivat olla hoitamattoman keliakian aiheuttamia ongelmia.

Kuinka nopeasti vatsaoireet häviävät gluteenittoman ruokavalion aloittamisen jälkeen?

Tarkka keliakiaruokavalio rauhoittaa suolisto-oireet yleensä nopeasti. Mahdollinen ripuli häviää yleensä muutamassa viikossa. Lieviä vatsaoireita saattaa esiintyä pitempään, mutta ne häviävät limakalvovaurion korjautumisen myötä. Se, miten pitkään limakalvovaurion korjautuminen vie, riippuu vaurion vaikeusasteesta. Useimmiten ohutsuolen nukkarakenne palautuu normaaliksi noin vuoden kuluessa.

Miten tulisi menetellä, jos oireet eivät häviä tarkasta gluteenittomasta ruokavaliosta huolimatta?

Jos oireet jatkuvat ruokavaliohoidosta huolimatta, kannattaa ruokavalio käydä tarkasti läpi ravitsemusterapeutin kanssa. Oireiden taustalla voi olla jokin yksittäinen tuote, jonka puhtautta ei ole tarkastettu. Pakkausmerkinnät kannatta lukea myös tutusta elintarvikkeesta, sillä yksittäinen raaka-ainemuutos voi tehdä elintarvikkeen keliaakikolle sopimattomaksi.

Lihaliemikuutioiden ja maustekastikkeiden gluteenittomuuden tarkastaminen unohtuu helposti. Myös ruoanvalmistusmenetelmät, elintarvikkeiden käsittely ja säilytys sekä ruoantarjoilu kannattaa käydä läpi oireiden syitä selvittäessä.

Noin puolella keliaakikoista on diagnoosihetkellä myös laktoosi-intoleranssi, joka useimmiten paranee suolinukan korjautumisen myötä. Kannattaa siten huomioida myös laktoosi-intoleranssin mahdollisuus.

Jos oireet jatkuvat ruokavalion tarkistamisen jälkeen, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle lisäselvitysten tekemiseksi.