Hehkuva » Keliakian kesyttäminen » Mustahattu ja tähtisilmä

Mustahattu ja Tähtisilmä

Kuka on sinun Mustahattusi? Ja missä sinun Tähtisilmäsi piileksii?

”Kymmenen vuotta sitten… tutustuin Tanjaan. Hän oli 7-vuotias ja juuri aloittanut koulunsa. Opettaja ohjasi hänet luokseni, koska tytöllä oli tapana tunneilla itkeä hyvin herkästi aina kun tämä vähänkin epäili, ettei suoriutuisi odotustensa mukaisesti. Tanja purskahteli itkuun monta kertaa päivässä ja opettaja oli huolissaan tilanteesta.

Tuolloin en vielä tiennyt mitään narratiivisen työtavan erilaisista haastattelukartoista. Tanja johdatteli minut kuitenkin yhdessä parhaan ystävänsä Ettyn kanssa hellän määrätietoisesti ulkoistavien keskustelujen maailmaan. Kysyessäni, mitä hän itse ajatteli itkukohtauksistaan tyttö vastasi, kertoen ikään kuin maailman luonnollisimman ja itsestään selvimmän tosiasian: ”Kaikki johtuu Mustahatusta!”

Tanja alkoi kertoa minulle tarinaa haltijasta nimeltä Mustahattu. Se tulee luokkaan ja sanoo: ”Itke, itke!” ja lyö tyttöä taikasauvallaan. Kysyttäessä lisää tästä jokapäiväisestä vieraasta Tanja kertoi, että Mustahattu pitää tuhmista tytöistä, synkistä ja kammottavista paikoista, mutta ei siedä kilttejä tyttöjä, kukkia ja kauniita esineitä ja haltijatarta nimeltä Tähtisilmä, joka myös omistaa taikasauvan. Tähtisilmä sanoo Tanjalle: ”Enää ei tarvitse itkeä.”

Kun tytöt olivat kertoneet, miten he tietävät, että Mustahattu on ilmestynyt luokkaan ja millaisia vaikutuksia sillä on Tanjaan ja piirrettyään molemmista haltijoista kuvat, he olivat molemmat innostuneita tekemään kanssani suunnittelemaa Mustahatun karkottamiseksi. Ensimmäisen tapaamisen lopuksi kerroin, että kokemukseni mukaan mustahattuiset haltijat ovat yleensä hyvin ovelia ja tiedustelin, olivatko tytöt valmiita olemaan sitäkin ovelampia. Sekä Tanja että Etty vastasivat silmät suurta oveluutta kiiluen: ”Kyllä, kyllä!” Pyysin heitä tekemään lisää havaintoja Mustahatun liikkeistä ja erityisesti siitä, mitä Tanja tekee kun onnistuu karkottamaan ”kammotavan otuksen” tunnilta.

Toisen tapaamisemme aluksi molemmat tytöt kertoivat innoissaan, että Mustahattu oli menettänyt valtaansa ja että Tanja oli kokenut viikon aikana vain pari sen iljettävistä tempuista. Hän kuvaili, miten oli itse keksinyt erityisen keinon Mustahatun karkottamiseksi. ”Ajattelen vain Tähtisilmää ja siten kutsun sen istumaan olkapäälleni, eikä Mustahattu voi sietää sitä.” Tytöt sopivat, että jatkavat tätä menestyksellistä karkotustaktiikkaa ja Etty lupasi jopa puhaltaa Tanjan niskaan, mikäli tämä unohtaisi tarvittaessa kutsua Tähtisilmän olkapäälleen.

Kolmannen tapaamisen aikana tytöt kertoivat, että Mustahattu oli hävinnyt luokasta tyystin. Tanjan mielestä Mustahatulle saattoi olla kiitollinen, sillä ilman sitä ei olisi myöskään Tähtisilmää, jonka kanssa voi tehdä muutakin kuin ”karkotusjuttuja". ”Sen kanssa saa hyviä ajatuksia myös silloin kun pitää kertoa tai kirjoittaa jotain"."

Lähde: Tapio Malinen, http://personal.inet.fi/yritys/tathata/artik_suom/mustahattujatahtisilma.htm

Löydä oma Mustahattusi ja Tähtisilmäsi!


• Pohdi aluksi, mikä asia keliakiassa on sinulle erityisen hankala. Vaikka asioita olisi useampiakin, valitse tätä tehtävää varten yksi asia.

• Kun olet valinnut tuon asian, pohdi huolellisesti, mitä ominaisuuksia tuohon asiaan sisältyy. Anna sitten valitsemallesi asialle sitä mielestäsi mahdollisimman hyvin kuvaava nimi.

• Mieti jatkossa valitsemaasi asiaa aina tuon nimisenä. Kirjoita antamasi nimi ylös – ja sen ensimmäinen kirjain isolla kirjaimella, kuten nimet kirjoitetaan.

• Mieti seuraavaksi, mitkä ovat nimeämäsi Asian pahimpia vihollisia ja saavat sen heikkenemään, jopa kaikkoamaan.

• Milloin viimeksi tilanne Asian kanssa oli helpompi? Mitä sellaista teit silloin, joka toi helpotusta?

• Milloin tilanne oli parhaimmillaan? Mitä teit silloin? Mitä muut tekivät?

• Kun sinulla on edes vähän parempi olo Asian suhteen, mitä silloin teet tai ajattelet?

• Miten läheisesi tai muut ihmiset voisivat tukea sinua saamaan Asian vaikutukset vähenemään?