HoReCa ja terveydenhuolto » Tietoa gluteenittomasta ruokavaliosta

Keliaakikon ruokavalio on ehdoton


Keliakiassa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Suolinukkavaurion takia ravintoaineiden imeytyminen vaikeutuu.

Keliakian ainoana hoitona on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliosta jätetään pois gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ohra ja ruis sekä gluteenia sisältävät elintarvikkeet. Poistetut viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljoilla kuten riisillä, maissilla, tattarilla ja hirssillä sekä teollisesti prosessoidulla vehnätärkkelyksellä ja gluteenittomalla kauralla.

Ruokavalio aloitetaan vasta, kun tauti on varmistunut ohutsuolikoepalasta. Hoidon avulla suolinukkavaurio korjaantuu ja ravintoaineiden imeytyminen palautuu normaaliksi. Gluteenitonta ruokavaliota on noudatettava tarkasti läpi koko elämän, sillä suolen limakalvo vaurioituu uudelleen pienestäkin gluteenimäärästä.

Gluteenittomat tuotteetGluteeniton tuote voi sisältää joko pelkästään gluteenittomia viljoja (esim. riisi, maissi, tattari ja hirssi) tai myös teollisesti prosessoitua gluteenitonta vehnätärkkelystä tai gluteenitonta kauraa. Gluteenittomana myytävän tuotteen gluteenipitoisuus tulee olla enintään 20 mg/kg.
Gluteenittomien tuotteiden raja-arvot määrää EU-asetus

[pdf]EU-asetustaulukko, 32 kb, Päivitetty: 13.10.2010

Gluteeniton ruokavalio

Keliakian ainoa hoito on tarkka ja elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Keliakiaan ei ole muuta hoitoa. Pienikin gluteenimäärä ruoassa vahingoittaa keliaakikon terveyttä. Keliaakikkoasiakas kysyy tarkasti ruoka-annoksen koostumuksesta terveytensä vuoksi, ei nirsouttaan.