Nyt » Uutiset

Keliakialiitto muistuttaa juhlakauden kynnyksellä: 
Keliaakikko ei voi nauttia hippuakaan gluteenia

20.5.2011 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Kevään ja kesän juhlakausi on ovella. Juhlavieraiden joukossa on myös vieraita, jotka noudattavat erityisruokavaliota. Keliakialiitto haluaa muistuttaa Kansainvälisenä keliakiapäivänä (21.5.), että hippukin gluteenia on keliaakikolle haitallista.

Suomalaiset tietävät varsin hyvin, että keliakia on sairaus, joka liittyy viljojen käyttöön, mutta keliakia sekoitetaan usein vilja-allergiaan. Tämä voi aiheuttaa sekaannuksia vierailutilanteissa ja ravintolassa ruokailtaessa. Moni keliakiaa sairastava on kodin ulkopuolella syödessään törmännyt kommenttiin: ”Voit ottaa tätä ruokaa, ellet ole kovin herkkä”, kun hän on tiedustellut ruoka-annoksen gluteenittomuutta.

– Näissä tapauksissa keliakia on sekoitettu vehnä- ohra- tai ruisallergiaan. Allerginen henkilö voi olla toista herkempi; joku voi saada henkeä uhkaavia oireita jo viljojen pölystä, kun taas joku toinen voi syödä pieniä määriä näitä viljoja, tähdentää Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija, ravitsemusterapeutti Heli Alden.

– Keliaakikoiden välillä tällaisia eroja ei ole, vaan kaikkien keliaakikoiden on aina noudatettava ruokavaliota ehdottoman tarkasti. Keliaakikon ruoka-aineet eivät saa joutua missään vaiheessa kosketuksiin gluteenipitoisten ruoka-aineiden kanssa, toteaa Alden.

– Vaikka tuotteessa ei olisi esimerkiksi näkyviä muruja tai merkkejä jauhopölystä, ei se ole keliaakikolle turvallinen. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi, että keliaakikon ruokia ei saa paistaa samassa uppopaistorasvassa kuin tavanomaisia tuotteita tai parilalla leivitettyjen tuotteiden kanssa, vaikka parila olisi pyyhitty ”puhtaaksi”. Ei myöskään riitä, että keliaakikon salaattiannokseen vahingossa laitettu gluteenipitoinen leipä poistetaan, vaan koko salaattiannos pitää vaihtaa. Hippukin gluteenia on haitallista keliaakikolle.

Se, että keliaakikko haluaa tietää tarkoin, mitä hänelle tarjottu ruoka tai leivonnainen sisältää, ei ole nirsoutta, vaan keliaakikon on tehtävä se terveytensä vuoksi. Keliaakikko joutuu varmistamaan joka kerta, kun laittaa suuhunsa jotakin, että onko syötävä varmasti turvallinen, gluteeniton.

Gluteenittomia leivonnaisia ja ruokia on helppo valmistaa keliaakikolle turvallisesti, kunhan ottaa huomioon muutamia perusasioita. Gluteenittomien leivonnaisten ja ruokien turvalliseen valmistukseen saa vinkkejä Keliakialiiton HoReCa -sivuilta.

Jos ei halua itse valmistaa juhlavieraille gluteenitonta tarjottavaa, voi kääntyä esimerkiksi pitopalveluiden puoleen. Keliakialiitto on kartoittanut pitopalveluiden gluteenitonta tarjontaa
[pdf]Pitopalveluiden gluteenittomat palvelut Etelä-Suomessa, 73 kb, Päivitetty: 04.05.2011
[pdf]Pitopalveluiden gluteenittomat palvelut Länsi-Suomessa, 103 kb, Päivitetty: 04.05.2011
[pdf]Pitopalveluiden gluteenittomat palvelut Itä-Suomessa, 67 kb, Päivitetty: 04.05.2011
[pdf]Pitopalveluiden gluteenittomat palvelut Pohjois-Suomessa, 67 kb, Päivitetty: 04.05.2011


Myös monet leipomot valmistavat tilauksesta gluteenittomia tuotteita arkeen ja juhlaan. Keliakialiiton sivuilta löytyy juhlavalmisteluita helpottamaan herkullisia gluteenittomia ohjeita.
[pdf]Suolaista ja makeaa -ohjeita kesän juhliin, 151 kb, Päivitetty: 29.06.2011
« takaisin