Nyt » Uutiset

Keliakia ei ole vilja-allergia

30.5.2011 kirjoittanut Sanna Talsta (sanna.talsta a keliakialiitto.fi)
Ylen uutislähetyksessä maanantaina 23.5. klo 20.30 mainittiin harhaanjohtavasti keliakia viitaten allergiaan. Olemme saaneet runsaasti yhteydenottoja asiasta. Keliakialiitto korostaa, että keliakia ei ole allergiaa.

– On tärkeää erottaa keliakia ja allergia oikean hoidon varmistamiseksi. Keliakian vaikutusmekanismit elimistössä ovat erilaiset kuin allergian, vaikka hoito on usein samankaltainen. Keliakia on elinikäinen perinnöllinen sairaus, jossa elimistö muodostaa vasta-aineita omia kudoksiaan vastaan eli kyseessä on niin sanottu autoimmuunisairaus, kertoo Keliakialiiton tuoteasiantuntija Marjo Jokinen.

Keliakiassa viljan tietty proteiini, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvovaurion ja tulehdusreaktion suolessa. Suolinukka häviää osittain tai kokonaan ja sen vuoksi ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Keliakian ainoa hoito on elinikäinen keliakiaruokavalio, joka ei sisällä gluteenipitoisia viljoja eikä niistä valmistettuja ruokia ja elintarvikkeita. Ruokavaliolla suoli palautuu normaaliksi ja ihokeliaakikon ihottuma paranee.

Ruoka-allergiassa elimistö synnyttää vasta-aineita ruoka-aineiden valkuaisaineita, proteiineja, kohtaan. Vilja-allerginen voi olla allerginen yksittäiselle tai usealle viljalle, myös gluteenittomille viljoille kuten tattarille tai hirssille.

Tärkeä ero on myös sairauden kestossa. Ruoka-allergioita esiintyy useimmiten pienillä lapsilla ja ne väistyvät yleensä iän myötä. Keliakia ei koskaan parane, vaikka oireet hellittävät tarkalla ruokavaliohoidolla. Keliaakikon on siten noudatettava ruokavaliota koko loppuelämän, Jokinen muistuttaa.

Keliakialiitto viestitti keliakian ja allergian eroista Kansainvälisenä Keliakiapäivänä vuonna 2010. Keliakia ja vilja-allergia ovat eri sairauksia« takaisin