Nyt » Uutiset

Keliakiaviikko vie viestiä terveydenhuollolle

2.9.2011 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Keliakiaviikko 2011_logo

[pdf]Keliakiapotilas terveydenhuollossa -opas, 2625 kb, Keliakiapotilas terveydenhuollossa -opas, Päivitetty: 25.08.2011


[pdf]Keliakiaviikon 2011 tapahtumat, 58 kb, Keliakiaviikon 2011 tapahtumat, Päivitetty: 01.09.2011
Valtakunnallista keliakiaviikkoa vietetään kuudennentoista kerran
5. – 11.9.2011 teemalla ”Entä jos se on keliakiaa?”. Keliakiaviikolla tehdään tunnetuksi keliakiaa, sen diagnosointia ja hoitoa – tällä kertaa erityisesti terveydenhuollon ammattilaisten parissa. Keliakiaviikolla halutaan viestittää, että hyvin monenlaisten oireiden takana voi olla keliakia.


Keliakiaa tutkitaan ahkerasti eri puolilla maailmaa. Tutkimustiedon myötä keliakian taudinkuva on muuttunut. Nykytiedon mukaan keliakia ei ole vain suolisto- ja ihotauti, vaan autoimmuunityyppinen yleissairaus. Sen kehittyminen alkaa ohutsuolessa reaktiona ravinnon gluteenia kohtaan, mutta muutoksia esiintyy myös ruoansulatuskanavan ulkopuolisissa elimissä. Aiemmin keliakia todettiin vasta, kun oireet olivat selviä ja ohutsuolessa näkyi selvä ohutsuolivaurio. Nykyisin keliakia diagnosoidaan yhä useammin varhaisemmassa vaiheessa ja epätyypillisten suoliston ulkopuolisten oireiden perusteella. Suuri osa keliakiapotilaista on vähäoireisia tai jopa täysin oireettomia, jolloin sairauden diagnosointi voi olla haasteellista.

Keliakia on huomattavasti yleisempi sairaus kuin aiemmin tiedettiin. Seulontatutkimusten perusteella keliakian esiintyvyys Suomen väestössä on noin kaksi prosenttia. Vasta hieman yli 31 000 suomalaista on saanut virallisen keliakiadiagnoosin. Keliakiadiagnoosit ovat merkittävästi lisääntyneet viimeisten vuosikymmenten aikana. Diagnostiikan parantuminen ei kuitenkaan ole ainoa syy keliakian lisääntymiselle, vaan taustalla on osoitettu olevan myös sairauden todellista yleistymistä. Keliakiaa sairastavien määrä, mukaan lukien niin diagnoosin saaneet kuin tunnistamattomatkin tapaukset, on kaksinkertaistunut kahdessa vuosikymmenessä. Samaan tapaan ovat yleistyneet monet muut autoimmuunitaudit ja allergiat.

Keliakialiitto on tuottanut keliakiaviikolle kampanja-aineistoksi Keliakiapotilas terveydenhuollossa -oppaan, joka on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille. Opas on tiivis tietopaketti keliakian oireista, diagnosoinnista ja keliakian ruokavaliohoidosta. Opasta jaetaan maamme terveydenhuollon toimipisteisiin. Tarkemmin Keliakiaviikon tiedotusaineistossa.

« takaisin