Nyt » Uutiset

Keliaakikolle ylimääräisiä kustannuksia 65 euroa kuussa

14.11.2011 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Gluteenittomista tuotteista kertyy keliaakikolle keskimäärin 65 euroa ylimääräisiä kustannuksia kuukaudessa. Keliakialiitto on laskenut Kuluttajaviraston tekemän hintaselvityksen pohjalta, kuinka paljon keliakiaruokavalio aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia keliaakikolle verrattuna tavanomaista ruokavaliota noudattaviin. Keliakia on elinikäinen vehnän, ohran ja rukiin sisältämän valkuaisaineen, gluteenin, aiheuttama sairaus. Sen ainoa hoito on ehdoton keliakiaruokavalio, joka ei sisällä gluteenipitoisia viljoja eikä niitä sisältäviä tuotteita. Keliaakikolle aiheutuu ruokavalion noudattamisesta lisäksi myös välillisiä kustannuksia, ja ruokavalion tarkka noudattaminen kuormittaa henkisesti.

Vertailussa suurin hintaero tavanomaisiin tuotteisiin oli jauhoissa ja jauhoseoksissa sekä pastoissa. Gluteenittomat jauhoseokset olivat yhdeksän kertaa kalliimpia kuin vehnäjauhot. Gluteenittomien pastojen hinta oli kuusinkertainen tavanomaisin pastoihin verrattuna. Valmisleivissä ero oli kaksi ja puolikertainen.

Laskelman pohjana ovat ravitsemussuositukset

Energiatarpeen viitearvot aikuisilla perustuvat valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksiin ja viljan syöntisuositukset Leipätiedotuksen suosituksiin, joiden pohjana ovat suomalaiset ravitsemussuositukset. Ne suosittelevat 2400 kalorin ruokavalioon päivittäin 360 grammaa viljatuotteita eri muodoissa. Keskimääräinen energiantarve on arvioitu laskelmissa 2400 kalorin tasolle. Energiantarpeeseen vaikuttavat muun muassa sukupuoli, ikä, paino ja fyysinen aktiivisuus.

2400 kalorin ruokavaliossa 360 gramman viljojen kulutus aiheutti laskelman mukaan 64,69 euron lisäkustannukset. Tavalliset, gluteenia sisältävät viljatuotteet maksoivat kuukaudessa 40,80 euroa ja gluteenittomat vastaavat tuotteet 105,60 euroa.

Lisäkustannuksia kertyy myös muualta. Gluteenittomien tuotteiden saatavuus vaihtelee paikkakunnittain ja kaupparyhmittäin. Keliaakikko voi joutua matkustamaan gluteenittomien tuotteiden perässä pitkiäkin matkoja. Pienellä paikkakunnalla valikoimat ovat suppeita, joten keliaakikkokuluttaja ei voi valita, mitä jauhoja tai leipää ostaa.

Keliakiaa sairastavat voivat hakea Kelalta ruokavaliokorvausta gluteenittoman ruokavalion aiheuttamiin ylimääräisiin kustannuksiin. Korvauksen suuruus on 21 euroa kuussa. Alle 16-vuotiaille lapsille voidaan keliakian perusteella maksaa alle 16-vuotiaan vammaistukea.

Ruokavaliokorvaus jäänyt pahasti jälkeen

– Ruokavaliokorvaus on jäänyt pahasti jälkeen, toteaa Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen. Ruokavaliokorvausta ei ole sidottu indeksiin ja siksi sen ostovoima on alentunut 16 prosenttia vuodesta 2002, jolloin ruokavaliokorvausta ryhdyttiin maksamaan.

Indeksillä korjattuna ruokavaliokorvauksen määrä olisi 24,36 euroa. Korvauksen ostovoimasta on jäljellä kuitenkin enää 17,64 euroa.

– Todellisuudessa ostovoima on alentunut enemmän, koska gluteenittomien tuotteiden hinnat ovat nousseet enemmän kuin vastaavat tavanomaiset tuotteet. Nykyisellä kustannustasolla 21 euroa ei täytä edes korvauksen perusteena olevan lääkekorvausjärjestelmän alinta luokkaa, joka on 42 prosenttia. Nykyisellä kustannustasolla 42 prosenttia on 27,30 euroa kuussa.

Nykyisellä ylimääräisten kustannusten tasolla (65 euroa kuussa) ruokavaliokorvaus on vain 32 prosenttia.

– Lisäksi keliakiaruokavalion noudattaminen kuormittaa henkisesti, koska keliaakikko joutuu aina varmistamaan annosten ja tuotteiden gluteenittomuuden, muistuttaa Kekkonen.

– Keliakialiitto vaatii, että ruokavaliokorvaus tulee määrittää erityiskorvausluokan mukaan, koska keliakia on elinikäinen ja haasteellinen sairaus, jonka ainoa hoitona ovat kalliit gluteenittomat tuotteet, perustelee Keliakialiiton puheenjohtaja Marja-Leena Kemppainen.

Lisäksi korvaus on Kemppaisen mukaan sidottava indeksiin. Samoin gluteeniton ruokavalio on otettava huomioon toimeentulotukea määriteltäessä.

– Erityisen haasteellista gluteenittomien tuotteiden kalleus on pienituloisille ja opiskelijoille, Kemppainen muistuttaa.

Pienituloinen, opiskelija tai pientä eläkettä saava voi joutua tinkimään ruokavalion noudattamisesta sen kalleuden vuoksi. Pienikin määrä gluteenia kuitenkin vaurioittaa ohutsuolta, minkä vuoksi ruokavaliosta ei saa lipsua.

– Yhteiskunnan kannattaa panostaa keliakian hyvään hoitoon, koska sairauteen on olemassa täsmähoito. Ruokavaliota noudattava keliaakikko pysyy työ- ja toimintakyisenä.


« takaisin