Nyt » Uutiset

Eilamarin hapankorppu -tuoteperhe on 
Vuoden 2011 gluteeniton tuote

19.11.2011 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Eila Alho ja Mari Haavisto
Leipomo Eilamarin maistuvien tuotteiden takana ovat Eila Alho (vas.) ja Mari Haavisto.
Eilamarin hapankorppu -tuoteperhe on valittu Vuoden 2011 gluteenittomaksi tuotteeksi. Valinta julkistettiin Keliakialiiton syyskokouksessa 19.11. Tampereella. Leipomo Eilamarin gluteenittomat hapankorput ovat ensimmäisiä laatuaan ja tuoteperheen uutuusarvo on suuri, perustelee arvosteluraati valintaansa.

Keliakialiitto järjestää vuosittain kilpailun, jossa etsitään vuorovuosin vuoden gluteenitonta tuotetta tai vuoden gluteeniton yritystä tai palvelua. Kilpailulla halutaan kannustaa yrityksiä kehittämään gluteenittomia tuotteita ja palveluita.


– Ehdolla oli todella hyviä, keskenään hyvin erilaisia tuotteita, mikä teki kilpailusta mielenkiintoisen. Raati sai toden teolla keskittyä arvioimaan ja valitsemaan tämän vuoden tunnustuksen saajaa, kertoi toiminnanjohtaja Leila Kekkonen.

Vuoden gluteeniton tuote -kilpailuun tuli yhteensä 12 tuote-ehdotusta sekä Keliakia -lehden lukijoilta että yrityksiltä itseltään. Mukana oli muun muassa kauratuote, sekä makeita että suolaisia gluteenittomia leivonnaisia, jäätelö, aamupalatuotteita ja jauhoseos.

Voittoisan Eilamarin hapankorppu -perheen gluteenittomat hapankorput on valmistettu perinteisesti hapattamalla. Ne eivät sisällä lisäaineita eikä valmistuksessa ole käytetty hiivaa. Maku on hyvin lähellä tavanomaista hapankorppua. Makuja löytyy moneen lähtöön, on reilusti hapanta ja miedompaa korppua. Tuoteperheeseen kuuluu seitsemän erilaista korppua: Kulkuri, Junkkari, Lukkari kuminan kera ja ilman sekä Hapan blondi.

Hapankorppujen pääraaka-aineena on karkea tattarijauho. Tattarin lisäksi korpuissa on käytetty vaihdellen riisiä, maissia, hirssiä ja tummaa teffjauhoa. Kuitua korppuihin tuovat kotimainen pellavarouhe ja psyllium. Korput soveltuvat hyvin esimerkiksi naposteltavaksi, dippaukseen tai juhlapöytään tarjottavaksi.

Leipomo Eilamari toimii Yläneellä, Varsinais-Suomessa. Herkullisten tuotteiden takana ovat omistajat Eila Alho ja Mari Haavisto. Leipomo valmistaa luontaisesti gluteenittomia ja maidottomia leivonnaisia. Leipomo on gluteenittomuuden lisäksi vehnätön, kauraton ja soijaton. Tiloissa ei käsitellä myöskään nautalähtöisiä ainesosia, kuten naudanlihaa, maitorasvaa, laktoosia tai heraa.

- Pyrimme vastaamaan heränneeseen kysyntään. Neuvottelemme parhaillamme eri tahojen kanssa yhteistyöstä, jotta tuotteiden saatavuus paranisi, totesi kiitossanoissaan Eila Alho.

Keliakialiitto on myöntänyt vuoden gluteeniton tuote tai palvelu/yritys -tunnustuksia vuodesta 2001. Vuoden gluteenittoman tuotteen valinnassa vaikuttavat tuotteen ravitsemuksellinen merkitys, monipuolinen käyttö, maku ja ulkonäkö, kotimaisen raaka-aineen käyttöaste, ”uutuusarvo”, saatavuus ja hinta.


« takaisin