Nyt » Uutiset

Keliakialiiton kanta: Ei omin päin gluteenittomalle ruokavaliolle

17.2.2012 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Viime aikoina mediassa on ollut ristiriitaista tietoa gluteenittomalle ruokavaliolle ryhtymisestä. Joissakin yhteyksissä on annettu ymmärtää, että viljoista oireita saava voi kokeilla gluteenitonta ruokavaliota.

Keliakialiitto korostaa, että viljoista oireita saavan ei pidä ryhtyä kokeilemaan gluteenitonta ruokavaliota omin päin ennen kuin on suljettu pois keliakian ja vilja-allergian mahdollisuus.


Keliakiaa epäiltäessä diagnoosin varmistamiseksi on tehtävä ohutsuolen tähystystutkimus. Ihokeliakiassa diagnoosi tehdään ihokoepalasta. Jos gluteenipitoiset viljat poistetaan ruokavaliosta ennen tähystystutkimusta, suolinukka on jo voinut ehtiä korjaantua, eikä ohutsuolesta löydetä välttämättä keliakialle tyypillisiä muutoksia. Tällöin keliakiadiagnoosia ei voida tehdä. Silloin henkilö ei myöskään ole oikeutettu Kelan maksamaan ruokavaliokorvaukseen tai alle 16-vuotiaan lapsen vammaistukeen.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoito on elinikäinen gluteeniton eli keliakiaruokavalio.

Viimeaikaisissa tutkimuksissa on todettu, että gluteeni voi aiheuttaa oireita myös niille, jotka eivät sairasta keliakiaa. Lääketieteessä käytetään termiä keliakiaan liittymätön gluteeniherkkyys (Non-CD gluten sensitivity). Enemmän gluteeniherkkyydestä ilman keliakiaa oheisessa Keliakia-lehden 1/2012) artikkelissa.
[pdf]Gluteeniherkkyys ilman keliakiaa, Keliakia-lehden artikkeli 1/2012, 426 kb, Päivitetty: 17.02.2012


« takaisin