Nyt » Uutiset

Keliakiaverkosto pohti lakialoitteen tilannetta

14.6.2012 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Ruokavaliokorvauksen korottamiseen liittyvän lakialoitteen tilanne ja aloite ravitsemusterapiapalveluiden Kela-korvattavuudesta puhuttivat eduskunnan keliakiaverkoston kokouksessa torstaina 14.6.

Todettiin, että ruokavaliokorvauksen korottamiseen tähtäävä lakialoite ei ole toistaiseksi edennyt sosiaali- ja terveysministeriössä ja mietittiin asian vauhdittamistoimia. Nähtiin tärkeäksi, että asia tulisi esille myös kesän budjettiriihessä.

Ravitsemushoidolla voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä monien kansansairauksien hoidossa ja ehkäisyssä. Tämä käy ilmi Keliakialiiton toteuttaman Keliakiapotilaiden ruokavaliohoidon ohjauksen saatavuuden ja laadun kehittäminen" -projektin (ROKE) selvityksissä. Joukko kansanterveysjärjestöjä on laatinut ja allekirjoittanut yhdessä Keliakialiiton kanssa sosiaali- ja terveysministeriölle osoitetun aloitteen ravitsemusterapeuttien antaman hoidon kustannusten saattamisesta sairausvakuutuslain piiriin. Aloitteessa esitetään sairausvakuutuksen korvattavaksi 30-40 % yksityisen ravitsemusterapian taksoista. Korvaus koskisi yksilöohjausta ja tiettyihin tilanteisiin soveltuvaa ryhmäohjausta.

Keliakiaverkosto näki tärkeäksi viedä aloitetta eteenpäin. Päätettiin, että asiasta tehdään kirjallinen kysymys. Lisäksi pyritään järjestämään tapaaminen sosiaali- ja terveysministerin kanssa. Tavoitteena on myös, että kirjelmän allekirjoittaneet järjestöt luovuttavat aloitteen eduskuntaryhmille syyskauden alussa.

LT Kalle Kurppa selvitti keliakiaverkostolle ruoka-allergian, keliakian ja gluteeniherkkyyden eroja ja toiminnanjohtaja Leila Kekkonen esitteli Keliakialiiton isännöimää Better Life for Coeliacs -tapahtumaa, joka koostuu kansainvälisestä tiedekokouksesta ja Euroopan keliakialiittojen kokouksista. Tapahtuma järjestetään Helsingissä 6.-9. syyskuuta.

Verkosto vaikuttaa

Keliakiaverkoston tavoitteena on vaikuttaa siihen, että keliakian hyvän hoidon edellytykset voivat kehittyä yhteiskunnassa laaja-alaisesti. Keliakiaverkosto perustettiin Keliakialiiton aloitteesta syksyllä 2010. Verkoston seuraava kokous on syyskuussa. Keliakiaverkoston puheenjohtajana toimii kansanedustaja Anneli Kiljunen.

Keliakiaverkoston jäsen Outi Mäkelä (kok) teki syksyllä 2011 keliakiapotilaiden ruokavaliokorvauksesta lakialoitteen, joka oli eduskunnan lähetekeskustelussa helmikuussa 2012 ja eteni sieltä sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn. Aiheesta ovat kesäkuussa 2012 tehneet kirjalliset kysymykset myös Timo Heinonen (kok) ja Kari Rajamäki (sd).


« takaisin