Nyt » Uutiset

Ruokavaliokorvausta esitetään sidottavaksi indeksiin

8.8.2012 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Sosiaali- ja terveysministeriön talousarvioesityksessä vuodelle 2013 esitetään keliakiaa sairastaville maksettavan ruokavaliokorvauksen sitomista elinkustannusindeksiin ja samalla esitetään korvauksen nostamista 21 eurosta 24,40 euroon kuukaudessa.


– Ministeriön esitys lupailee kauan odotettuja hyviä uutisia keliakiaa sairastaville, toteaa Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen.

Ruokavaliokorvaus keliakiaa sairastaville on ollut koko sen voimassaoloajan 21 euroa kuukaudessa, eikä korvausta ole sidottu indeksiin. Tämä on heikentänyt korvauksen ostovoimaa. Elinkustannusindeksin mukaan laskettuna ruokavaliokorvauksen ostovoima on vuosien saatossa alentunut 16 prosenttia.

– Korvauksen sitominen indeksiin on erittäin tärkeä askel, joka turvaa jatkossa korvauksen ostovoiman säilymisen. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön esittää korvauksen nostoa 21 eurosta 24,40 euroon, jolla paikataan lähes kymmenen vuoden aikana tapahtunutta ostovoiman alentumista. Hienoa, että myös tämä epäkohta nyt korjataan, toteaa Kekkonen.

Erityisruokavaliohoidon ylimääräiset kustannukset ovat tällä hetkellä 65 euroa kuukaudessa, joten korvaus kattaa nykyisellään ainoastaan 32 prosenttia kustannuksista.

– Keliakialiitto on esittänyt, että ylimääräiset kustannukset tulee korvata lääkekorvausjärjestelmän alemman erityiskorvausluokan mukaisesti, huomauttaa Kekkonen.

Sosiaali- ja terveysministeriön esityksen mukaisesti kyseistä korvausluokkaa oltaisiin alentamassa 72 prosentista 65 prosenttiin.

Keliakialiitto on ajanut ruokavaliokorvauksen korottamista pitkään

Keliakialiitto on ajanut ruokavaliokorvauksen korottamista yhdessä eduskunnan keliakiaverkoston kanssa kauan. Viime vuoden lopulla kansanedustaja Outi Mäkelä teki eduskunnan keliakiaverkoston aloitteesta lakialoitteen, jonka tavoitteena on nostaa ruokavaliokorvauksen tasoa ja sitoa korvaus indeksiin. Helmikuussa eduskunnassa käytiin aloitteesta lähetekeskustelu, jonka päätteeksi asia lähetettiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltäväksi.

Kesäkuussa kansanedustajat Timo Heinonen ja Kari Rajamäki tekivät ruokavaliokorvauksen korottamiseen liittyvät kirjalliset kysymykset sosiaali- ja terveysministerille. Ministeri Paula Risikko vastasi kysymyksiin heinäkuun alussa. Ministeri totesi vastauksissaan, että hän on tehnyt ruokavaliokorvauksen korottamista koskevan talousarvioesityksen.

[pdf]Keliakialiitto kiirehtii lakialoitteen käsittelyä 21.4.2012, 96 kb, Päivitetty: 13.08.2012


« takaisin