Nyt » Uutiset

Onnistunut kongressi kokosi tieteen, järjestöjen ja teollisuuden edustajat

11.9.2012 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
BLC_nayttely1

BLC_nayttely2
Kuvat: Antero Aaltonen
Helsingissä 6.–9.9. järjestetty Better Life for Coeliacs -tapahtuma oli onnistunut ja lämminhenkinen kokonaisuus sekä osanottajien että järjestäjien näkökulmasta. Suomalaisen keliakiatyön yhteistyöperiaate näytti käytännössä toimivuutensa: koolla olleet keliakiatutkimuksen huippuasiantuntijat ja eurooppalainen keliakiaväki sekä teollisuuden edustajat välittivät uutta tietoa, pääsivät vaihtamaan kokemuksia ja verkostoituivat luoden parempaa tulevaisuutta keliaakikoille.

Osallistujia nelipäiväisessä tapahtumassa oli 40 maasta liki 300 henkeä. Mukana oli niin keliakiatutkijoita, järjestöjen edustajia kuin yrityksiä.


Tiedekongressin johtaja Markku Mäki kertoo, että osallistujilta saadussa palautteessa Better Life Coeliacs arvioitiin jopa parhaaksi alan kongressiksi. Ohjelma koostui korkeatasoisista luennoista ja luennoitsijoina oli maailman huippututkijoita. Mukana oli mukana edustajia runsaasti myös Euroopan ulkopuolelta, muun muassa Yhdysvalloista, Kanadasta, Intiasta ja Saudi-Arabiasta.

Mäki sanoo arvostavansa erityisesti sitä, että kaikki luennoitsijat toivat esille uutta, julkaisematonta tietoa ja osoittivat siten suuntaa tulevalle.

– Uutta oli se, että paikalla oli ensi kertaa myös lääkkeitä ja rokotteita kehittäviä yrityksiä tässä laajuudessa. Vielä kuluu kuitenkin aikaa ennen kuin markkinoilla on valmis lääke tai rokote keliakiaan, kiteyttää Mäki mielenkiintoisen, keliakian vaihtoehtoisia hoitomenetelmiä koskeneen luentokokonaisuuden annin.

– Kun tarkastelee pidettyjen luentojen sarjaa, on nyt päästy aiempaa lähemmäksi sitä, mistä keliakiassa on todella kyse. Askel askeleelta edetään ja opitaan perusmekanismeja.

Mäki oli järjestämässä keliakiatiedekokousta myös vuonna 1998 Tampereella. Mäki vertaa tänä aikana tapahtunutta keliakiatutkimuksen muutosta suureksi loikaksi. Alalla on opittu erittäin paljon uutta taudinkuvasta, keliakian olemassaolosta ja keliakian esiintyvyydestä sekä saatu myös työkaluja keliakian toteamiseen.

Laajalla rintamalla keliaakikoiden hyväksi

– Kongressi osoitti, että keliakian eteen tehdään tällä hetkellä paljon työtä
laajalla rintamalla ja maailmanlaajuisesti, arvioi Keliakialiiton puheenjohtaja Marja-Leena Kemppainen.

Kemppainen kiittää kongressin hyvää ja myönteistä ilmapiiriä sekä yhteistyötä, joka perustuu eri alojen asiantuntijoiden vuoropuheluun. Kemppaista ilahduttaa erityisesti se, että tiedepuolen osanottajia oli paikalla runsaasti ja monilta eri aloilta.

– Keliaakikkona minulle on tärkeää tietää, että tiedemaailma tekee kaikkensa tutkiakseen keliakiaa sairautena ja selvittääkseen, miten sitä hoidetaan.

Myös Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen korostaa, että ratkaisujen pohtiminen ja löytäminen sujuvat parhaiten yhteistyössä.

– Helsingin kongressissa johtavat keliakia-asiantuntijat toivat esiin uusinta tietoa, keskustelivat keskenään tutkimustuloksista ja etsivät ratkaisuja tieteen näkökulmasta. Keliaakikot puolestaan välittivät arkitietoa ja tarpeitaan tutkijoille. Yritykset osallistuivat kokonaisuuteen kertomalla välineistä, jotka helpottavat esimerkiksi keliakian toteamista sekä esittelemällä keliakiaruokavalioon sopivia turvallisia tuotteita, Kekkonen selvittää suomalaista keliakiayhteistyön mallia.

Kekkonen toteaa tyytyväisenä, että lämmin ilmapiiri ja verkostoituminen välittyivät kongressissa koko neljän päivän ajan.

– Haluan kiittää lämpimästi kaikkia osallistujia ainutlaatuisesta tapahtumasta. Oli hienoa saada järjestää tilaisuus Suomessa ja tarjota kansainvälisille vieraille korkeatasoinen kongressi sekä samalla näyttää heille välähdys suomalaisesta kulttuurista ja gluteenittomasta maailmasta.

Suomesta edustajia kattojärjestön ytimeen

Better Life for Coeliacs -tapahtuman yksi osa oli Euroopan keliakiajärjestöjen katto-organisaation (AOECS) vuosikokous, jossa Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Nanna Puntila valittiin järjestön hallitukseen. Lisäksi kokouksessa nimettiin jäsenet AOECS:n tieteelliseen asiantuntijaneuvostoon, jonka toiminta alkaa syksyllä. Neuvosto toimii AOECS:n tukena ja neuvonantajana kannanotto- ja linja-asioissa. Gastroenterologi Pekka Collin Tampereelta valittiin jäseneksi 15-henkiseen neuvostoon.

– Olemme hyvin tyytyväisiä, että saimme vahvoja suomalaisia asiantuntijoitamme merkittäviin tehtäviin edistämään keliaakikoiden elämää Euroopan laajuisella kentällä, iloitsee Leila Kekkonen.

« takaisin