Nyt » Uutiset

Keliakialiitto haluaa gluteenittomat tuotteet sokeriveron ulkopuolelle

19.9.2012 kirjoittanut Sanna Talsta (sanna.talsta a keliakialiitto.fi)

Keliakialiitto on huolissaan valtiovarainministeriön asettaman sokeriverotyöryhmän esittämistä sokeripitoisten tuotteiden veromalleista. Uuden veromallin yhtenä tavoitteena on edistää terveellistä ravitsemusta.

- Keliakialiiton kanta on, että keliakiaa sairastavia ei voida ohjata tekemään terveellisempiä valintoja toimilla, jotka korottavat jo ennestään huomattavasti kalliimpien gluteenittomien tuotteiden hintoja, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Sanna Arnala Keliakialiitosta.

Sokeriverotyöryhmän esittämän makeisveromallin piiriin kuuluisivat viljavalmisteista keksit ja leivonnaiset, sokeriveromallissa lisäksi murot. Kaikki gluteenittomat leivonnaiset ovat jo nykyisin tavanomaisia kalliimpia, kahvikeksit jopa yli kaksi kertaa tavanomaisia kalliimpia. Myös gluteenittomien myslien ja murojen hinta on kaksinkertainen tavanomaisiin verrattuna.

Keliakia on elinikäinen sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Keliakian ainoa hoito on ruokavalio, josta gluteeni on poistettu. Tavanomaiset viljavalmisteet korvataan gluteenittomilla tai erittäin vähägluteenisilla erityisruokavaliovalmisteilla.

[pdf]Keliakialiiton lausunto sokeriverotyöryhmän väliraportista, 119 kb, Päivitetty: 19.09.2012

[pdf]VM_Sokeriverotyöryhmän väliraportti, 480 kb, Päivitetty: 19.09.2012
« takaisin