Nyt » Uutiset

Keliakialiitto vaatii ruokavaliokorvauksen tason korottamista ja korvauksen sitomista indeksiin

6.5.2009 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
[pdf]Ruokavaliokorvausvetoomus, 20 kb, Ruokavaliokorvausvetoomus 2009, Päivitetty: 06.05.2009
Keliakialiitto vaatii ruokavaliokorvauksen tason tarkistamista ja korvauksen sitomista indeksiin. Asiaa koskeva vetoomus luovutettiin sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälälle 7.5.2009 eduskunnassa.

Keliaakikoille on maksettu korvausta keliakian ruokavaliohoidon aiheuttamista ylimääräisistä kustannuksista vuodesta 2002 lähtien. Tuki on 16 vuotta täyttäneelle keliaakikolle 21 euroa kuukaudessa.

Lääkekorvausjärjestelmää on uudistettu ruokavaliokorvauksen voimaan astumisen jälkeen. Keliakialiitto edellyttää, että ruokavaliokorvauksen taso tulee määrittää nykyisen lääkekorvausjärjestelmän alemman erityiskorvausluokan (72 %) mukaisesti, kuten muissa vastaavissa vaikeissa ja pitkäaikaisissa sairauksissa.

Ruokavaliokorvausta ei myöskään ole sidottu kansaneläkeindeksiin, joten korvauksen määrä on pysynyt koko ajan samana (21 €/kk), mikä on heikentänyt merkittävästi korvauksen ostovoimaa. Elinkustannusindeksin perusteella ruokavaliokorvauksen ostovoima on alentunut 11 %. Jatkossa ruokavaliokorvaus tulee ehdottomasti sitoa indeksiin, vaatii Keliakialiitto.


« takaisin