Nyt » Uutiset

Keliakian esiintyvyys Suomessa kaksinkertaistunut

1.3.2010 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Keliakian esiintyvyys väestössä on kaksinkertaistunut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. 1980-luvun alussa keliakian todellinen esiintyvyys Suomen aikuisväestössä oli noin yksi prosentti ja nyt 2000-luvulla jo kaksi prosenttia. Näin kertoo Suomen Akatemia tiedotteessaan. Keliakia-lehti 1/2010 kertoi samasta asiasta artikkelissaan LT Sini Lohen väitöstutkimukseen perustuen.

Väestöstä seulontatutkimusten mukaan keliakiaa esiintyy Suomessa 1,5 prosentilla lapsista ja jopa 2,7 prosentilla vanhuksista. Taudin esiintyvyys lisääntyy iän myötä, kertoo Tampereen yliopiston keliakiatutkimusryhmän johtaja, professori Markku Mäki. Hän johtaa tutkimushanketta Suomen Akatemian Ravitsemus, elintarvikkeet ja terveys (ELVIRA) -tutkimusohjelmassa.

Mäen mukaan suurimmassa osassa tapauksia keliakia on piilevä eikä ihminen tiedä sairastavansa keliakiaa, koska oireet ovat usein lieviä ja epätyypillisiä. Kolme neljästä keliakiaa sairastavasta on diagnosoimatta ja vailla oikeata hoitoa.

Tampereen keliakiatutkimusryhmässä on havaittu, että taudin diagnostiset kriteerit on uusittava. Keliakian diagnoosi perustuu nykykriteerien mukaan ohutsuolen limakalvon kudosnäytteestä todettavaan suolinukan vaurioon. Kudosnäyte ei kuitenkaan paljasta alkuvaiheessa olevaa keliakiaa.
Suomen Alatemia tiedote asiasta

« takaisin