Nyt » Uutiset

Virusinfektioilla ehkä vaikutusta keliakian puhkeamiseen

1.3.2010 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Uusimpien tutkimustulosten mukaan virusinfektioilla ja immuunijärjestelmällä saattaa olla vaikutusta keliakian puhkeamiseen. Suomen Akatemian Ravitsemus, elintarvikkeet ja terveys (ELVIRA) -tutkimusohjelman hankkeessa on saatu uutta tietoa keliakian perinnöllisyydestä ja löydetty taudille altistavia riskigeenejä. Tutkimuksessa todettiin, että nämä geenit liittyvät vahvasti puolustusjärjestelmän sääntelyyn ja tulehdusreaktioiden syntyyn, eivät niinkään esimerkiksi gluteenin prosessointiin ruoansulatuskanavassa. Asiasta kertoo Suomen Akatemia tiedotteessaan.

Osalla löydetyistä geeneistä on yhteys ihmisen immuunivasteeseen viruksia kohtaan. Tämä viittaa siihen, että virusinfektiot vaikuttavat taudin puhkeamiseen, kertoo keliakian perinnöllisiä riskitekijöitä selvittänyt akatemiatutkija Päivi Saavalainen.

Saavalaisen mukaan keliakialle altistavat geenit ovat hyvin yleisiä normaaliväestössä ja selittävät taudin perinnöllisyydestä vain pienen osan. Alttiusgeenien tuntemus auttaa kuitenkin ymmärtämään taudin syntymekanismeja ja mahdollistaa siten uusien hoitokeinojen sekä ennaltaehkäisymenetelmien kehittämisen. Tämä on tärkeää, koska tauti on usein lähes oireeton ja voi hoitamattomana johtaa vakaviin komplikaatioihin.

Riskigeenejä on paikannettu parhaillaan mitattavien potilas- ja perheaineistojen avulla. Tutkimuksen aineisto on osa erittäin laajaa keliakian genomitutkimusta, joka koostuu tuhansista keliaakikosta ja verrokeista yhdeksästä eri väestöstä. Työ julkaistaan lähiaikoina korkeatasoisessa Nature Genetics -lehdessä.
Yleisten perinnöllisten tautien tutkimus onkin edistynyt viime vuosina paljon. Geenitutkijoiden haasteena on nyt keliakialle altistavien geenien riskitekijöiden tarkempi analysointi, sillä niiden vaikutus geenien toimintaan ja rooliin keliakian synnyssä on tärkeää selvittää.
Suomen Akatemian tiedote

« takaisin