Nyt » Uutiset

Professori Markku Mäki on 
Vuoden Markku 2010

27.4.2010 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Tampereen yliopiston keliakiatutkimusryhmän johtaja, professori Markku Mäki on valittu Vuoden Markuksi. Mäki on Tampereen yliopiston lastentautiopin professori sekä kotimaassa että kansainvälisesti arvostettu keliakiatutkija.

Markku Mäki on tehnyt päivätyönsä pääasiallisesti lastenlääkärinä, lastentautien tutkijana ja lastentautiopin professorina, mutta hänet tunnetaan Suomessa ja maailmalla pitkälle viedystä keliakiatutkimuksen "harrastuksesta", kuten hän itse asian ilmaisee.

Tämän harrastamisen tuloksena Markku Mäki on mm. kehittänyt keliakian pikatestin, jonka avulla keliakia voidaan todeta nopealla verikokeella.
Markku Mäki on tutkinut muun muassa keliakian diagnostiikkaa, esiintymistä, syitä ja perimää. Hän on perustanut Tampereen yliopistoon kansainvälisesti arvostetun poikkitieteellisen keliakian tutkimusryhmän. Sen ansiosta Suomi ja Tampere ovat edelläkävijöitä keliakian tutkimuksessa. Mäki on kehittänyt keliakian seulontakokeita ja keliakian pikatestin. Hänen tutkimusryhmänsä on lisäksi standardoinut keliakian seulontakokeet eurooppalaisen terveydenhuollon käyttöön.

Markku Mäki on palkittu ansioistaan moninkertaisesti eri puolilla maailmaa. Tuoreimmat tunnustukset ovat vuodelta 2010 Australiasta ja 2009 Yhdysvalloista.

Suomalainen Markku-liitto valitsi Markunpäivänjuhlassaan 25.4.2010 Vuoden Markun nyt 14. kerran. Markunpäivänjuhlan huipentavassa tilaisuudessa Söörmarkun nuorisoseurantalossa Mäki lyötiin Markku-liiton tradition mukaan myös Söör Markuksi.

Markku Mäki on toiminut aiemmin Keliakialiiton puheenjohtajana. Tällä hetkellä Mäki on Keliakialiiton asiantuntijaneuvoston puheenjohtaja.
« takaisin