Nyt » Uutiset

Keliakia2010 -messut Tampereella 11. -12.6.
Perjantai on ammattilaisten ja kansainvälisten messuvieraiden päivä

4.6.2010 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Keliakia2010-messut on kaksipäiväinen monialainen keliakiatapahtuma, joka järjestetään 11. – 12. kesäkuuta Tampereella, Tampere-talossa. Kaksipäiväisten Keliakia2010-messujen ensimmäinen päivä perjantai 11.6. on tarkoitettu kansainvälisille vieraille sekä ammattilaisille, jotka työssään ovat tekemisissä keliakian ja gluteenittomien tuotteiden kanssa: terveydenhuollon ammattilaiset, keliakiahoitajat, ravitsemusterapeutit, sekä ravitsemisalan ammattilaiset, opettajat ja opiskelijat.

Perjantai tarjoaa ammattilaisille ja yrityksille erinomaisen mahdollisuuden tutustua gluteenittomien tuotteiden valmistajiin ja palvelujen tuottajiin sekä verkostoitua.

Näyttelyalueella voi tutustua gluteenittomien tuotteiden tarjontaan sekä päivittää keliakiatietoja tietotorin miniluennoilla ja aamupäivän englanninkielisillä messuluennoilla. Messuluennot ovat perjantaina englanniksi, koska päivä tuotetaan yhteistyössä Helsingin yliopiston viljateknologian laitoksen tiedesymposiumin kanssa. Luento-ohjelma klo 8.45–15.30. Näyttelyalue on avoinna klo 12–16.

Tarjolla tietoa ja viihdettä

Lauantai 12.6. on yleisöpäivä. Päivän luento-ohjelmassa on kaikille jotain. Messupäivän alkajaisiksi julkistetaan vuoden gluteeniton yritys ja Vuoden gluteeniton tuote -kilpailujen voittajat. Messuilla tapahtuu lauantaina klo 9 -16.30.

Tämän jälkeen selvittää yksi maailman johtavista keliakiatutkijoista, professori Markku Mäki sitä, ovatko keliakian salat selvinneet. Keliakia on koko elimistön sairaus, kertoo alustuksessaan dosentti Pekka Collin. Ihottumaa ja kutinaa, mikä vaivaa? Tätä selvittää messuilla LT Teea Salmi. Psykologi Lea Polso puolestaan kertoo miten keliakian voi kesyttää.

Asiaohjelman lomassa TV:stä tutut taiteilija Aira Samulin ja toimittaja Maarit Tastula tarjoavat mielenkiintoiset esitykset. Ruokavalioon liittyvistä asioista kertovat rennon syömisen asiantuntija Patrik Borg, Eviran ylitarkastaja Annika Nurttila sekä Keliakialiiton omat asiantuntijat kotitalousopettaja Eija Lindberg sekä ravitsemusterapeutti Sanna Arnala. Osa luennoista tarjotaan kahdesti, jotta kaikki halukkaat mahtuvat kuuntelemaan ja messuosastoihin tutustumiseen jää myös aikaa.

Kysy keliakian ruokavaliohoidosta

Messujen uutuutena toimii tietotori, jonka vartin mittaiset tietoiskut täydentävät luento-ohjelmaa. Lauantain tietoiskujen aiheet ovat: Kuitua koneeseen – vatsa toimimaan, Luusto lujaksi – muista kalsium ja D-vitamiini, Teff, kvinoa ja amarantti – laajenna makuvalikoimaasi, Finnairin gluteenittomat palvelut, Mistä näitä kiloja oikein ropisee?

Tietotorin infopisteessä voi myös kysyä keliakian ruokavaliohoitoon liittyvistä asioista Keliakialiiton ravitsemusterapeuteilta klo 10–11, klo 12–13 ja klo 14–15.

Myös Tampereen yliopiston keliakiatutkimusryhmä on mukana omalla osastollaan. Paikalla on myös yhdistyksiä, järjestöjä sekä analytiikkaan liittyviä yrityksiä.

Tuotetietoa ja maistiaisia

Näyttelyalueella Sorsapuistosalissa gluteenittomien tuotteiden valmistajat ja maahantuojat esittelevät, maistattavat ja myyvät gluteenittomia tuotteitaan koko messujen aukioloajan. Valikoimassa on mm. leipiä ja leivonnaisia, jauhoja ja hiutaleita. Gluteenittomasta oluesta saa tietoa messuilta ja makean nälkään löytyy niin suklaata kuin lakristsiakin. Mukana on myös gluteenittomien palveluiden tuottajia sekä matkailualan yrittäjiä.
« takaisin