Nyt » Uutiset

Keliakiaviikko vie ruokakaupoille viestiä 
gluteenittomista tuotteista ja valikoimista

25.8.2010 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Keliakiaviikon kampanjaesite Hyvä kauppa

Hyvä kauppa -oppaan kaupan alan ammattilaisille voi tulostaa tästä.
[pdf]Keliakiaviikon2010 esite, 2206 kb, Päivitetty: 13.08.2010


Keliakiaviikon 2010 tiedotteet voi lukea tästä.
Valtakunnallista keliakiaviikkoa vietetään 15. kerran 6.–12.9.2010. Viikon teemana on ”Hyvä kauppa!". Keliakiaviikolla viedään viestiä ruokakaupoille ja niiden ammattilaisille keliaakikoille soveltuvien tuotteiden roolista kaupassa sekä vaikutetaan gluteenittomien tuotteiden saatavuuteen ja valikoimaan.

Keliakian ainoa hoito on keliakia- eli gluteeniton ruokavalio. Ruokakaupan merkitys korostuu, sillä se on keliaakikon ”apteekki”. Keliaakikon mahdollisuuksiin hoitaa sairauttaan vaikuttaa paljon se, miten hyvin hän löytää ruokavalion edellyttämiä tuotteita ruokakaupoista.

Keliakiaa sairastavat ovat kasvava asiakasryhmä kaupoille, mutta myös muille ravitsemuspalveluita tarjoaville tahoille. Suomessa arviolta 2 % väestöstä sairastaa keliakiaa, heistä lähes 30 000 henkilöä on diagnosoitu. Keliakiaviikon tempauksella Keliakialiitto haluaa kehittää kauppojen mahdollisuuksia palvella keliaakikkoasiakkaita. Tähän tarkoitukseen liitto on tuottanut kaupanalan ammatilaisille tietopaketin “Hyvä Kauppa – gluteenittomat tuotteet kaupassa”.

Keliakiaviikon viestit kaupoille

Kaupan kannattaa panostaa keliaakikoille soveltuvien tuotteiden valikoimaan ja tuotteiden sijoitteluun. Keliakialiiton laskelmien mukaan suomalaiset keliaakikot käyttävät vuodessa 31 miljoonaa euroa (v. 2008) gluteenittomiin leipiin, jauhoseoksiin ja pastoihin. Keliaakikko ostaa samasta kaupasta erityisruokavalio tuotteiden lisäksi muutkin ruokaostoksensa koko perheelle. Kerrannaisvaikutus on suuri.

Gluteenittomien tuotteiden tarjonta on kasvanut nopeasti. Gluteenittomana valmistetaan jo lähes kaikkea mitä tavanomaisenakin, esimerkiksi monenlaisia leipiä ja leivonnaisia, pitsaa, pastaa, näkkileipää ja keksejä, jauhoseoksista puhumattakaan.

Harva keliaakikko haluaa syödä aina samaa leipää. Kaupan kannattaa seurata gluteenittomien tuotteiden tarjontaa ja vaihdella valikoimaa. Monipuolinen valikoima houkuttaa. Valitessaan tuotteita kauppiaan kannattaa maistaa niitä itse, sillä hyvä gluteeniton tuote maistuu kaikille. Keliakialiitto julkaisee vuosittain “Keliaakikoille soveltuvien tuotteiden luettelon”, josta saa helposti kokonaiskuvan gluteenittomista tuotteista ja niiden valmistajista.

Keliakiaviikon järjestävät Keliakialiitto ja sen 30 paikallisyhdistystä. Keliakialiitto ry on potilas- ja edunvalvontajärjestö, johon kuuluu yli 20 000 jäsentä. Keliakiayhdistykset järjestävät keliakiaviikolla eri puolilla maata kauppatapahtumia. Opastetuilla kauppakierroksilla tutustutaan gluteenittomien tuotteiden valikoimiin, sijoitteluun ja pakkausmerkintöihin.
[pdf]Keliakiaviikon kauppatapahtumat , 78 kb, Päivitetty: 06.09.2010

Keliakiaviikolla keliaakot voivat myös jättää kauppialle omia toiveitaan gluteenittomien tuotteiden valikoimista ja sijoittelusta. Keliakiayhdistykset myös palkitsevat alueidensa parhaita kauppoja hyvästä palvelusta luovuttamalla niille Hyvä kauppa -kunniakirjoja.


« takaisin