Nyt » Uutiset

Keliakiaviikko 2010 muistuttaa:
Ruokakauppa on keliaakikon "apteekki"

30.8.2010 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Keliaakikolle soveltuvia tuotteita etsimässä
Kauppoja kierrellessä tulee huomanneeksi, kuinka paljon erilaisia elintarvikkeita kauppojen hyllyiltä löytyykään. Mutta entäpä, jos sairastaa keliakiaa? Millaisia vaihtoehtoja nälän taltuttamiseen on tarjolla keliaakikoille? Mistä keliaakikolle sopivat elintarvikkeet löytyvät tuoteviidakossa? Valtakunnallista keliakiaviikkoa vietetään 15. kerran 6.–12.9.2010 teemalla ”Hyvä kauppa!”. Keliakiaviikolla viedään viestiä ruokakaupoille keliaakikoille soveltuvien tuotteiden roolista kaupassa sekä vaikutetaan gluteenittomien tuotteiden saatavuuteen ja valikoimaan.

Gluteenittomien tuotteiden tarve kasvaa
Keliakian ainoa hoito on keliakiaruokavalio, joten ruokakaupat ovat keliaakikon ”apteekkeja". Keliakiaa sairastavat ovat kasvava asiakasryhmä kaupoille. Tutkimusten mukaan 2 % Suomen väestöstä sairastaa keliakiaa. Tällä hetkellä diagnosoituja keliaakikkoja on noin 30 000. Suomalaiset keliaakikot käyttävät vuodessa 31 miljoonaa euroa (v. 2008) gluteenittomiin leipiin, jauhoseoksiin ja pastoihin. Myös monet vilja-allergiset joutuvat käyttämään gluteenittomia tuotteita. Gluteenittomilla ostoksilla käyvät luonnollisesti myös keliaakikon sukulaiset ja ystävät.

Keliaakikoiden palveluun kannattaa panostaa
Keliaakikoille soveltuvien tuotteiden valikoima on huomattavasti pienempi kuin tavanomaista ruokavaliota noudattavilla. Mitä monipuolisemmat ja paremmat gluteenittomat valikoimat ovat, sitä vetovoimaisempi kauppa on keliaakikoille ja heidän läheisilleen. Keliaakikon perheessä ostospaikka määräytyy sen mukaan, mistä löytyvät parhaimmat valikoimat keliaakikoille soveltuvaa purtavaa. Samalla reissulla ostetaan elintarvikkeet myös muille perheenjäsenille, joten hyvät gluteenittomien tuotteiden valikoimat lisäävät myös muidenkin elintarvikkeiden menekkiä.

Tietoutta EU-lainsäädännöstä levitetään edelleen
Keliakiaviikolla toteuttava kaupan alan ammattilaisille suunnattu tiedotus- ja vaikuttamiskampanja levittää edelleen tietoa myös gluteenittomia tuotteita koskevan EU-lainsäädännön uudistuksesta. Helmikuussa 2009 julkaistu EU-asetus (N:o 41/2009) on tuonut muutoksia keliaakikoille soveltuvien tuotteiden koostumukseen ja merkintöihin. Parhaillaan on menossa siirtymäaika. Uutta lainsäädäntöä tulee soveltaa viimeistään 1.1.2012 alkaen. Uuden asetuksen mukaan termit ”luontaisesti gluteeniton” ja ”gluteeniton” nykysisällöillään poistuvat ja tilalle tulevat termit ”gluteeniton” ja ”erittäin vähägluteeninen”.

Kauppakierroksilla tarjonta tutuksi
Keliakiaviikolla järjestetään asiakkaille suunnattuja tapahtumia ja tietoiskuja. Keliakiaviikon käytännön toteutuksesta vastaavat Keliakialiiton 30 paikallista yhdistystä eri puolilla maata. Useat paikallisyhdistykset järjestävät viikon aikana tapahtumia ruokakaupoissa, jolloin on mahdollista päästä tutustumaan tuotevalikoimiin ja tuotteiden sijoitteluun kaupoissa ohjatuilla kauppakierroksilla. Keliakiayhdistykset myös palkitsevat alueidensa parhaita kauppoja hyvästä palvelusta Hyvä kauppa! -kunniakirjoin.

Lisää Keliakiaviikosta Keliakiaviikon 2010 tiedotteet
ja kauppatapahtumista Keliakiayhdistykset

« takaisin