Nyt » Uutiset

Keliakialiitto on laatinut ohjeen keliakiaruokavalion toteuttamiseksi koulussa

7.10.2010 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Kun koulun oppilaalla todetaan keliakia tai kun kouluun tulee keliakiaa sairastava oppilas, on syytä varmistaa ja sopia tietyistä kouluruokailuun liittyvistä asioista, jotta arki saadaan sujumaan. Keliakiaruokavalion noudattaminen ei ole vaikeaa, kun muutamat perusasiat ovat kunnossa. Keliakialiitto on koonnut vinkkejä siitä, miten keliakiaruokavalio on tarkoituksenmukaista ottaa huomioon kouluruokailun toteuttamisessa koulussa.

Vastuu kouluruokailusta on aina aikuisilla, vaikka keliakiaa sairastavat lapset oppivat jo varhain kysymään ”onko tämä gluteenitonta?” ja ”voinko minä syödä tätä?”. Lapsen kasvaessa hän voi vähitellen myös itse ottaa vastuuta keliakiaruokavaliostaan.

Keliaakikko-oppilaan vanhemmat haluavat tietää kouluruokailun toteuttamisesta, jotta he voivat varmistua lapsensa ruokavaliohoidon onnistumisesta. On tärkeää, että keliaakikolle tarjottava gluteeniton ruoka on pääsääntöisesti vastaavanlaista kuin muilla oppilailla. Tällöin keliaakikko ei koe olevansa erilainen ruokavalionsa vuoksi ja hän voi tuntea olevansa samassa asemassa muiden kanssa.

On tärkeää, että keliaakikolle tarjottava gluteeniton ruoka on pääsääntöisesti vastaavanlaista kuin muilla oppilailla. Tällöin keliaakikko ei koe olevansa erilainen ruokavalionsa vuoksi ja hän voi tuntea olevansa samassa asemassa muiden kanssa.

Keliaakikko-oppilas koulussa -esitteen voi tulosta tästä.
[pdf]Keliaakikko-oppilas koulussa, 84 kb, Päivitetty: 04.08.2016


« takaisin