Nyt » Uutiset

Keliakian Käypä hoito -suositus on päivitetty

5.11.2010 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Keliakian Käypä hoito -suosituksen uusi päivitetty versio on ilmestynyt. Käypä hoito -suosituksen on päivittänyt Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Gastroenterologiayhdistys ry:n asettama työryhmä. Myös Käypä hoito -suosituksen potilasversio keliakiasta on päivitetty.

Keliakian Käypä hoito -suositus oli aikanaan ensimmäinen Käypä hoito-suositus (1997). Sen jälkeen suositusta on päivitetty kolmesti, tuorein on marraskuulta 2010.

Käypä hoito -suositukset ovat parhaiden asiantuntijoiden laatimia yhteenvetoja yksittäisten sairauksien diagnostiikasta ja hoidon vaikuttavuudesta. Suosituksia julkaisevat yhteistyössä Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja eri erikoislääkärijärjestöt.

Käypä hoito -suositusten tavoitteena on laatia Suomeen soveltuvia valtakunnallisia hoitosuosituksia, joiden avulla voidaan parantaa hoidon laatua ja vähentää hoitokäytäntöjen vaihtelua. Suosituksia on nyt liki 100.

Käypä hoito -suositukset ovat luettavissa verkkosivuilla. Hoitosuosituksista julkaistaan myös kansantajuisesti asiasta kertovat potilasversiot.

Tavoitteena yhtenäinen käytäntö

Keliakian hoitosuosituksen tavoitteena on luoda yhtenäinen käytäntö keliakian seulonnalle ja hoidolle sekä parantaa keliakian diagnostiikkaa.

Hoitosuosituksen sisällön keskeisiä asioita on, että Suomessa keliakiaa esiintyy 2 %:lla väestössä ja se on diagnosoitu 0.5 %:lla. Tämä on enemmän kuin missään muualla maailmassa.

Keliakia lisääntyy iän myötä. Keliakia voi olla myös vähäoireinen, ja oireet tai löydökset saattavat paikantua ainoastaan suoliston ulkopuolelle. Taudinkuvasta riippumatta keliaakikko hyötyy gluteenittomasta ruokavaliosta.

Keliakian hoito on edelleen gluteeniton ruokavalio. Uusia hoitomuotoja on kehitteillä, mutta niitä tuskin on lähivuosina saatavilla, eivätkä ne tule korvaamaan ruokavaliota.

Uutta keliakiaa koskevassa hoitosuosituksen päivityksessä on, että keliakiaa seulotaan riskiryhmissä ensisijaisesti seerumin IgA-luokan kudostransglutaminaasivasta-aineiden määrityksellä.

Myös oireetonta keliakiaa on syytä hoitaa. Kaura voi useimmiten olla ruokavalion osana sekä aikuisilla että lapsilla. Seurannassa suurentuneet IgA-kudostransglutaminaasi- ja endomysiumvasta-aineet viittaavat epätäydelliseen gluteenittomaan ruokavalioon.

Keliakian hoitosuositukseen voi tutustua osoitteessa:Keliakian Käypä hoito -suositus 2010


« takaisin