Nyt » Uutiset

LL Kalle Kurppa on vuoden keliakiatutkija

20.11.2010 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Vuoden 2010 keliakiatutkija Kalle Kurppa
LL Kalle Kurppa (väit.) on valittu Vuoden 2010 keliakiatutkijaksi. Keliakialiitto valitsee vuosittain vuoden keliakiatutkijan ja myöntää apurahoja keliakiatutkimukseen.

Kalle Kurppa on syntynyt Vilppulassa vuonna 1973. Hän on suorittanut lääketieteen lisensiaatin tutkinnon Tampereen yliopistossa vuonna 2003 ja työskennellyt erikoistuvana lääkärinä Tampereen yliopistollisen sairaalan lastenklinikalla vuodesta 2004. Kurppa toimii tutkijana Tampereen yliopiston lastentautien tutkimuskeskuksessa.

Kurpan väitöstutkimus "Keliakia ilman ohutsuolen limakalvon nukkavauriota" tarkastettiin Tampereen yliopistossa lokakuussa 2010. Tutkimuksessaan Kurppa arvioi, että keliakian hoito kannattaisi aloittaa jo ennen kuin ohutsuolen suolinukka on vaurioitunut. Nykyiset keliakian diagnostiset kriteerit eivät enää riitä, vaan ne tulisi uudistaa, esittää Kurppa.

Kurppa on tehnyt keliakiatutkimusta Tampereen keliakiatutkimusryhmässä yhteistyössä johtavien kotimaisten ja ulkomaisten keliakiatutkijoiden kanssa vuodesta 2006.

Kalle Kurppa on kysytty keliakialuennoitsija. Hän on luennoinut kansainvälisissä keliakiatutkijoiden kokouksissa mm. San Diegossa, USA:ssa ja eri puolilla Eurooppaa. Keliakialiiton järjestämillä sopeutumisvalmennuskursseilla Kurppa on pitänyt lääkärin asiantuntijaluentoja vuodesta 2006. Kurppa on myös maan toiseksi suurimman keliakiayhdistyksen, Pirkanmaan keliakiayhdistyksen puheenjohtaja.


« takaisin