Nyt » Uutiset

Uusi suositus D-vitamiinivalmisteiden käytöstä

1.2.2011 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Suomen Lastenlääkäriyhdistyksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan päivittämät D-vitamiinivalmisteiden käytöstä annetut suositukset lapsille, nuorille ja raskaana oleville sekä imettäville äideille julkaistiin 10.1.2011. Aikaisempaa yksinkertaisemmat ohjeet kattavat koko kasvuiän. Vuonna 2010 päivitettiin myös ikääntyneiden D-vitamiinisuositus. D-vitamiinivalmisteeksi suositellaan ensisijaisesti D³-muotoa, joka on teholtaan D²-vitamiinia parempi ja ihmiselimistölle luontainen.


Alle 2-vuotiaat
D-vitamiinivalmistetta annetaan kahden viikon iästä lähtien 10 µg (400 IU) vuorokaudessa ympäri vuoden. Se, saako lapsi äidinmaitoa, äidinmaidonkorviketta tai muita D-vitaminoituja maitovalmisteita, ei enää vaikuta D-vitamiinivalmisteen määrään vaan määrä on sama kaikille.

2–18-vuotiaat
D-vitamiinivalmistetta käytetään 7,5 µg (300 IU) vuorokaudessa ympäri vuoden. Jos lapsi tai nuori käyttää säännöllisesti suuria määriä erittäin runsaasti vitaminoituja tuotteita, kuten maitovalmisteita, joiden D-vitamiinipitoisuus on 2 µg /100 ml, kannattaa D-vitamiinivalmisteen käytöstä keskustella terveydenhuoltohenkilöstön kanssa esimerkiksi kouluterveydenhuollossa tai neuvolassa.

Raskaana olevat ja imettävät naiset
D-vitamiinivalmistetta käytetään 10 µg (400 IU) vuorokaudessa ympäri vuoden.

Yli 60-vuotiaat
D- vitamiinivalmistetta käytetään 20 µg (800 IU) vuorokaudessa ympäri vuoden.

HUOM! Jos käytössä on monivitamiinivalmiste, kalanmaksaöljy tai muu valmiste, joka sisältää D-vitamiinia suositellun määrän, ei erillistä D-vitamiinivalmistetta tarvita.


« takaisin