Nyt » Uutiset

Vehnätärkkelys ja ohramallasuute 
tavanomaisissa elintarvikkeissa

25.2.2011 kirjoittanut Heli Alden (heli.alden a keliakialiitto.fi)

Voiko keliaakikko käyttää tavanomaisia elintarvikkeita, jotka sisältävät vehnätärkkelystä, ohramallasuutetta tai tärkkelyssiirappia? Keliakialiiton ravitsemusjaosto on antanut asiasta suosituksen.

Keliakialiitto tutkitutti tavanomaisia elintarvikkeita, joissa on käytetty ainesosana vehnätärkkelystä tai ohramallasuutetta. Tutkitut vehnätärkkelyspitoiset tuotteet sisälsivät gluteenia alle 5 mg/kg. Tutkimuksen ja yleisen käyttökokemuksen perusteella vehnätärkkelystä sisältävät tavanomaiset herkuttelutuotteet sopivat useimmille keliaakikoille. Ihokeliaakikoille ja henkilöille, joiden hoitovaste on huono, ei suositella näiden tuotteiden käyttöä.

Ohramallasuutetta sisältävien tuotteiden gluteenipitoisuus oli 5–140 mg/kg. Tästä johtuen Keliakialiitto suosittelee ohramallasuutetta sisältäviä maissihiutaleita, muroja ja muita ohramallasuutepitoisia tuotteita vain satunnaiseen käyttöön. Ihokeliaakikoille ja henkilöille, joiden hoitovaste on huono, ei suositella ohramallasuutetta sisältävien tuotteiden käyttöä ollenkaan.

Huom. Gluteenittomiksi tai erittäin vähägluteenisiksi merkityt vehnätärkkelystä sisältävät tuotteet ovat keliaakikoille täysin turvallisia, eikä niiden käyttöä tarvitse rajoittaa.

Ammattikeittiöille oma suosituksensa

Keliakialiitto ei suosittele ammattikeittiöiden käyttöön lainkaan ohramallasuutetta tai vehnätärkkelystä sisältäviä elintarvikkeita, jotka eivät alita gluteenittomille (enintään 20 mg/kg) tai erittäin vähägluteenisille (enintään 100 mg/kg) tuotteille asetettuja raja-arvoja.

Sekä keliaakikot että ammattikeittiöt voivat käyttää turvallisesti vehnätärkkelyssiirappia ja vehnä- tai ohrapohjaista glukoosisiirappia sisältäviä tuotteita.

Taulukko: Vehnätärkkelys, ohramallasuute ja tärkkelyssiirappi tavanomaisissa elintarvikkeissa. Keliakialiiton ravitsemusjaoston suositus keliaakikoille ja ammattikeittiöille.

Elintarvike tai ainesosa Suurin osa
keliaakikoista
Ihokeliaakikot ja muut, joilla
hoitovaste saavuttamatta 3)
Ammattikeittiöt
Vehnätärkkelystä
sisältävät tavanomaiset
herkuttelutuotteet (makeiset,
jäätelö, perunalastut jne.)
Voi käyttää Ei suositella Ei suositella
Ohramallasuutetta sisältävät
aamiaisvalmisteet ja muut
tuotteet 1)
Ei säännölliseen,
päivittäiseen
käyttöön 2)
Ei suositella 2) Ei suositella 2)
Tärkkelyssiirappi,
glukoosisiirappi
Voi käyttää Voi käyttää Voi käyttää

1) Sisältää mm. maissihiutaleet, riisimurot, mallasuutetta sisältävät suklaat ja muropatukat.
2) Päivittäiseen käyttöön sopivat aamiaishiutaleet ja/tai murot, joissa ei ole ohramallasuutetta tai joissa on
gluteenittoman tuotteen merkki tai tuote on ilmoitettu gluteenittomaksi tai tuote on kirjattu Keliakialiiton
julkaisemaan Keliaakikoille soveltuvia tuotteita -luetteloon.
3) Esimerkiksi vasta-aineet ovat koholla ehdottomasta ruokavaliosta huolimatta, suolinukka ei ole korjaantunut tai on jatkuvasti oireita.


Lisätietoja: ravitsemusasiantuntija Henna Kosunen, henna.kosunen @ keliakialiitto.fi, p. 050 4327 208

[pdf]Keliakialiiton ravitsemusjaoston suositus 2/2011, 80 kb, Päivitetty: 25.02.2011
« takaisin