Nyt » Uutiset

Keliakiadiagnoosi tehdään ohutsuolen koepalasta, 
pelkkä viljojen välttäminen ei riitä

15.3.2011 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Viime aikoina mediassa on ollut ristiriitaista tietoa keliakiasta ja sen toteamisesta. Joissakin yhteyksissä on annettu ymmärtää, että keliakian toteamiseksi riittää omatoiminen viljojen välttäminen ja oireiden seuraaminen. Samalla on kehotettu kokeilemaan totaaliviljatonta ruokavaliota ja sen jälkeen ”mässäilemään” viljoilla, jolloin oireet palaavat ja ne voidaan yhdistää viljoista johtuviksi.

Keliakialiitto muistuttaa, että keliakiaa epäiltäessä diagnoosin varmistamiseksi on tehtävä ohutsuolen tähystystutkimus.


Jos gluteenipitoiset viljat poistetaan ruokavaliosta ennen tähystystutkimusta, suolinukka on ehtinyt mahdollisesti jo korjaantua, eikä ohutsuolesta löydetä keliakialle tyypillisiä muutoksia. Tällöin keliakiadiagnoosia ei voida tehdä eikä henkilö ole oikeutettu Kelan maksamaan ruokavaliokorvaukseen tai alle 16-vuotiaan lapsen vammaistukeen.

Kaksi prosenttia suomalaisista sairastaa keliakiaa, mutta n. 70 000 henkilöä on vielä ilman diagnoosia. Keliakiadiagnoosin varmistaminen terveydenhuollossa on tärkeää, jotta oireiden oikea syy varmistuu, keliakiapotilas saa asianmukaista ohjausta ruokavaliohoidon noudattamiseen ja ruokavaliohoidon toteutumista seurataan.

Keliakian hoidoksi ei riitä pelkkä viljojen välttäminen, koska keliaakikoille haitallista gluteenia voi olla myös muissa elintarvikkeissa kuin viljatuotteissa. Näihin on vaikea kiinnittää huomiota ilman ravitsemusterapeutin antamaa ohjausta. Puutteellinen ruokavalio ylläpitää suolinukan vauriota ja altistaa vakaville komplikaatioille (mm. osteoporoosi, lapsettomuus, suolen lymfoomat). Oikein toteutetulla keliakiaruokavaliolla keliaakikon riski sairastua kyseisiin sairauksiin ei ole suurentunut.

Gluteenittomat viljavalmisteet ovat olennainen osa keliaakikon ruokavaliota. Ne ovat myös tärkeitä kuidun ja B-ryhmän vitamiinien lähteitä keliakiaruokavaliossa. Kasviksista, hedelmistä, marjoista ja palkoviljasta saadaan vesiliukoista kuitua, joka mm. ylläpitää kylläisyyttä ja tasaista verensokeria, mutta ei ehkäise ummetusta, kuten viljan kuitu. Monipuolinen, myös gluteenittomia viljavalmisteita ja kulutukseen nähden sopivasti energiaa sisältävä ruokavalio edistää keliaakikon terveyttä. Viljavalmisteiksi kannattaa valita sellaisia gluteenittomia vaihtoehtoja, joissa on mahdollisimman paljon kuitua ja niukasti sokeria.


« takaisin