Toiminta » Keliakiaviikko » Keliakiaviikko 2009

"Pastat sekaisin?"
Keliakiaviikko 2009


Valtakunnallista keliakiaviikkoa vietettiin vuonna 2009 14. kerran 31.8.-6.9.2009 teemalla ”Pastat sekaisin?”.

Keliakiaviikon teeman tavoitteena oli päivittää ravitsemisalan ammattilaisten keliakiatietämystä sekä vaikuttaa gluteenittomien tarjottavien valikoimiin ja turvallisuuteen. On ravintolan hyvää asiakaspalvelua valmistaa keliaakikoille ja muille erityisruokavalioasiakkaille turvallista ruokaa.

Keliakiaviikolla ravintoloille markkinoitiin kampanjaesitettä ja siihen liittyvää julistetta. Kampanja-aineiston G-pisteet (G=keliaakikolle turvallista ruokaa) auttavat ravintolan henkilökuntaa muistamaan kriittiset kohdat keliaakikolle turvallisen ruoan valmistuksessa.

Entistä turvallisempia tuotteitaHelmikuussa 2009 julkaistu EU-asetus (N:o 41/2009) on tuonut muutoksia keliaakikoille soveltuvien tuotteiden koostumukseen ja merkintöihin. Parhaillaan on menossa siirtymäaika. Uutta lainsäädäntöä tulee soveltaa viimeistään 1.1.2012 alkaen.

Uuden asetuksen mukaan termit ”luontaisesti gluteeniton” ja ”gluteeniton” nykysisällöillään poistuvat ja tilalle tulevat termit ”gluteeniton” ja ”erittäin vähägluteeninen”.

Ruoka valmistetaan gluteenittomana


Kun ravintola valmistaa tuotteet uuden EU-asetuksen mukaisesti gluteenittomina, ne soveltuvat kaikille keliaakikoille.

EU-asetuksen uudet raja-arvot takaavat, että gluteenittomat tuotteet ovat entistä turvallisempia. Esimerkiksi gluteenittomissa tuotteissa enimmäisraja-arvot ovat kymmenen kertaa alhaisempia kuin aiemmin. Ennen raja-arvo oli 200 mg/kg, kun uuden asetuksen mukainen raja-arvo on 20 mg/kg.

Gluteenittomissa tuotteissa mahdollisesti käytettävät gluteeniton kaura ja vehnätärkkelys ovat turvallisia raaka-aineita, vaikka kaikki keliaakikot eivät olisikaan niitä aiemmin tottuneet käyttämään.