Teksti: Kaisa Järvelä, Kuvat: ravintolat ja Kaisa Järvelä

 

Keliakialiiton some-seuraajat jakavat kokemuksensa Tallinnan parhaista gluteenittomista ruokaelämyksistä. Ota vinkit talteen ja herkuttele seuraavalla Tallinnan-lomallasi turvallisesti ravintoloissa, joissa erityisen hyviä gluteenittomia vaihtoehtoja on tarjolla runsaasti ja ruokalistamerkinnät kertovat selkeästi, mitä voit syödä!

Vinkit vanhaan kaupunkiin:

Vegaanista ruokaa tarjoavan Kohvik Inspiratsioonin annokset ovat uskomattoman kauniita, ja suurin osa niistä sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Esimerkiksi paikan pitsa on automaattisesti gluteeniton. 

Huolellisesti valittu musiikki ja inspiroiva sisustus viimeistelevät elämyksen.

”Pakollinen vierailukohde Tallinnassa!”

Von Krahli -teatterin naapurissa sijaitseva, trendikkyyttä ja vanhan rakennuksen tunnelmaa yhdistelevä Von Krahli Aed tarjoaa laadukkaista raaka-aineista valmistettua, virolaisesta ruokaperinteestä ammentavaa modernia ruokaa kohtuulliseen hintaan.

Gluteenittomia vaihtoehtoja on hyvin tarjolla, ja erityisruokavaliot on merkitty listaan selkeästi. Gluteenittomuuden ja laktoosittomuuden lisäksi listasta näkee suoraan myös kananmunattomat ja vegaaniset vaihtoehdot.

”Ei petä koskaan”

Täysin vegaanista ruokaa tarjoavassa Vegan Restoran V:ssä on huomioitu loistavasti myös muut erityisruokavaliot. Iso osa tarjolla olevista annoksista on gluteenittomia, ja listaan on merkitty myös se, mitkä annokset on mahdollista muokata asiakkaan pyynnöstä gluteenittomiksi ja minkälaisin muutoksin.

Ravintola on suosittu ja melko pieni, joten pöytävaraus on paikallaan, jos haluaa olla varma, että mahtuu sisään.

”Tosi positiivinen kokemus, ja lähes kaikkea saa myös gluteenittomana.”

Vanhassa kaupungissa sijaitseva, legendaarinen intialainen ravintola Elevant tarjoaa herkullista ruokaa tunnelmallisessa ympäristössä. Listalla on sekä intialaisia klassikoita että modernimpia annoksia. Kasvissyöjälle on paljon vaihtoehtoja.

Ruokalistassa ei ole erityisruokavaliomerkintöjä, joten gluteenittomaan ruokavalioon sopivia annoksia täytyy kysyä erikseen tarjoilijalta. Niitä on kuitenkin tarjolla hyvin. 

”Gluteenittomuus ymmärretään hyvin ja valikoimaa on enemmän kuin tarpeeksi”

Tallinnan Raatihuoneentorin läheisyydessä sijaitsevassa pihviravintolassa asiakas voi valita valmiista annosvaihtoehdoista tai rakentaa listan pihvi-, kastike- ja lisukevalikoimasta mieleisensä annoskokonaisuuden. Lähes kaikki ruoat on saatavilla gluteenittomina ja laktoosittomina.

”Palvelu oli todella hyvää. Tarjoilija esimerkiksi kertoi heti, miten ruokalistamerkintöjä pitää tulkita.”

 

 

 

Kohvik Inspiratsioonissa voi nauttia vaikkapa värikkään smoothie-kulhon.

 

Ravintola Oliver on oiva valinta, jos haluaa löytää kunnon pihvipaikan, missä gluteenittomuus on huomioitu.


 

Kalamajan ja Telliskiven alueen parhaat:

Trendikkäiden ravintoloiden ja myymälöiden keskittymäksi muuttuneella Telliskiven vanhalla teollisuusalueella sijaitseva Kivi Paper Käärid on täysin gluteeniton ravintola, eli toinen toistaan houkuttelevamman kuuloisista annoksista voi valita minkä tahansa. 

Viihtyisästä ravintolasta saa niin aamupalaa, lounasta kuin illallistakin. Jälkiruokavalikoimasta löytyy myös ihania gluteenittomia kakkuja. 

”Melkein voisi lähteä reissuun jo pelkästään tämän ravintolan takia!”
”Kivi paper käärid on super!”

Trendikkääksi remontoidun teollisuushallin korkeissa saleissa on tarjolla rentoa tunnelmaa ja kohtuuhintaista intialaistyyppistä ruokaa. Pöytien virkaa tekevät suuret puiset kaapelikelat ja rakennuksen historia on muutenkin olennainen osa sisustusta.

Suurin osa annoksista on gluteenittomia, ja gluteenittomuus ja laktoosittomuus on merkitty ruokalistaan selkeästi.

”Ruoka on hyvää ja tunnelma viihtyisä!”

Vanhaan teollisuusrakennukseen perustettu Ravintola F-hoone oli Telliskiven alueen ensimmäisiä huippusuosioon singahtaneita ruokapaikkoja. Rosoisen kauniista ravintolasta löytyy sopivaa syötävää ja juotavaa melkein mihin aikaan päivästä tahansa, aina aamiaisesta illan cocktaileihin.

Gluteenittomia vaihtoehtoja on tarjolla hyvin, ja myös muut erityisruokavaliot on huomioitu. Listalta näkee suoraan sisältääkö annos esimerkiksi pähkinää tai onko se vegaaninen.

”Annoksemme muokattiin gluteenittomiksi ja laktoosittomiksi makuelämyksen tai palvelukokemuksen millään tavalla huonontumatta.”

Kalamajan alueella sijaitseva Kohvik Sesoon on tehdasmaisen simppelisti ja tyylikkäästi sisustettu trendikäs ravintola, jossa kannattaa vierailla esimerkiksi edullisella lounaalla. 

Listalta löytyy hyvin gluteenittomia ja laktoosittomia vaihtoehtoja, ja ne on merkitty selvästi.

”Annokset on tehty ajatuksella. Maukasta!”

Uudistetussa Balti Jaama Turg -kauppahallissa sijaitsevan kahvila Toormoorin kaikki annokset ja leivonnaiset valmistetaan ilman kananmunaa, maitotuotteita ja lisättyä sokeria. Myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle löytyy hyvin vaihtoehtoja. Tarjolla on muun muassa valikoima herkullisia raakakakkuja.

Kahvilan pöydistä pääsee seuraamaan aitiopaikalta ihanaksi keitaaksi muuttuneen kauppahallin vilinää.

”Snickerskakku on täällä superhyvää, eikä ollenkaan liian makeaa.” 

 

 

 

 

Täysin gluteeniton Kivi, Paber Käärid on Tallinnassa keliaakikon ehdoton käyntikohde.

 

F-Hoone oli Telliskiven alueen ensimmäisiä trendikkääksi nousseita uusia ravintoloita.

 

Kahvila Toormoorin Snickers-kakku on paitsi gluteeniton, myös maidoton, munaton ja sokeriton.


 

Koe myös nämä:

Buffet-ravintola BlissTrayn ideologiana on tarjota nopeasti terveellistä ruokaa, joka sopii mahdollisimman monelle. Kasvisbuffetissa on huomioitu erityisesti vegaanit sekä gluteenitonta ja laktoositonta ruokaa tarvitsevat. Eri ruokien allergeenit on merkitty buffet-pöydässä selkeästi ruokien vieressä oleviin lappuihin.

Aiemmin ravintolaan on joutunut matkustamaan ydinkeskustasta muutaman kilometrin, mutta hiljattain yritys avasi uuden toimipisteen aivan vanhan kaupungin kupeessa sijaitsevaan Solaris-keskukseen.

 ”Tallinnan Silvoplee”

Suosittu luomuhenkinen kahvila-ravintola sijaitsee idyllisessä puutalossa Kadriorgin kaupunginosassa. Kaikki ruoka ja leivonnaiset valmistetaan paikan päällä, ja erityisruokavalioihin on aina tarjolla sopivia vaihtoehtoja. Myös gluteenitonta löytyy hyvin.

Saman katon alla on pieni elintarvikepuoti, ja ravintolan pihalla, kastanjapuiden katveessa järjestetään kesäisin pientuottajien ruokamarkkinoita.

 ”Ihana paikka. Kymppi kaikesta!”

 

 

 

Lisää ravintolavinkkejä Tallinnaan ja Viroon löytyy esimerkiksi Viron keliakialiiton sivuilta.