Teksti ja Kuvat: Kaisa Järvelä, Kainalojuttu: Miisa Järvinen

Tampereen Laukontorilla sijaitseva torikahvila Kahveli on gluteenitonta ruokavaliota noudattavan paratiisi. Makeisiin ja suolaisiin vohveleihin keskittyvässä kahviossa kaikki tuotteet valmistetaan automaattisesti gluteenittomina. Paikka sopii hyvin myös muita erityisruokavalioita noudattaville, sillä vohvelit saa pyytämällä vegaanisina ja esimerkiksi kermavaahdon ja jäätelön saa myös maidottomina.

Voiko tämä olla edes totta? Kesäisen Tampereen paraatipaikalla, Laukontorin rannassa seisoo kutsuva pikkukahvio, jonka pöytiin kannetaan toinen toistaan herkullisemman näköisiä gluteenittomia vohveleita.

Kun kahvion luukusta kurkistaa sisään, eteen avautuu myös pieni valikoima itse leivottuja keksejä, kuivakakkua ja piirakkaa - ja nekin gluteenittomia. Tässä paikassa keliaakikko voi kerrankin valita mitä tahansa!

Hinnatkin ovat gluteenittomuudesta huolimatta kohtuulliset. Ruokaisa suolainen vohveliannos salaatilla maksaa 6,90. Makean vohvelin saa täytteistä riippuen neljällä tai viidellä eurolla.

– Päätimme alkaa valmistaa kaiken gluteenittomana, koska viime kesänä niin moni asiakas pyysi gluteenitonta vaihtoehtoa, ja pienessä tilassa oli hankala käsitellä turvallisesti sekä gluteenitonta että tavallista taikinaa, yrittäjä Mirva Seppälä kertoo.

Gluteenitonta tarvitsevien lisäksi Kahvelissa on huomioitu ilahduttavasti myös muiden erityisruokavalioiden noudattajat. Vohvelitaikina on aina paitsi gluteenitonta myös maidotonta ja kermavaahto ja jäätelö ovat laktoosittomia.

"Gluteeniton taikina on vielä paremman makuinen kuin tavanomainen versio."

Pyytämällä taikinan saa kokonaan vegaanisena ja jäätelöä sekä kermavaahtoa löytyy myös täysin maidottomina versioina. Listalta näkee nopealla vilkaisulla, mihin ruokavalioon mikäkin annos soveltuu.

Seppälä kertoo, että asiakkailta gluteenittomuudesta on tullut pelkästään positiivista palautetta.

–  Osasin odottaakin, että näin käy, sillä gluteeniton taikina on vielä paremman makuinen kuin tavanomainen versio, hän iloitsee.

Keliakialiitto testasi kahviossa lohivohvelin, fetavohvelin, härkiksellä täytetyn burgervohvelin, pekaanivohvelin ja jädevohvelin. Taikinassa maku todella oli kohdallaan, kuten Seppälä lupasi, ja myös täytteet olivat järjestäen herkullisia ja ilahduttavan kekseliäitä.

Sadesäällä Kahveli ei ole parhaimmillaan, koska pöydissä ei ole katoksia, mutta poutasäällä paikka on ehdottomasti vierailun arvoinen. Toivotaan, että Seppälän loistava asenne erityisruokavalioihin toimii kannustavana esimerkkinä myös mahdollisimman monelle muulle yritykselle!

Kokeile Laukontorilla myös:

My Elle

• Salaatit voidaan valmistaa gluteenittomasti. Kaikki pääraaka-aineet ovat automaattisesti gluteenittomia. Salaatin kanssa on tarjolla useimmiten myös gluteenitonta siemennäkkäriä.
  • Täytetyt sämpylät voidaan valmistaa myös gluteenittomina.
  • Makeana saa Daim- ja porkkanakakkua (valmiskakkuja).

Ilopilleri Laukontori

• Runsaasti erilaisia smoothieita ja tuorepuristettuja mehuja.
  • Lounassalaatit ovat saatavilla gluteenittomina ja niiden kanssa saa pyydettäessä gluteenitonta leipää.
  • Kaikki listan toastit valmistetaan tilauksesta myös gluteenittomina.