Reseptit: Marika Ahonen  kuvat ja muut tekstit: Kaisa Järvelä

 

Maukas gluteeniton juhannusbrunnsi syntyy kesäisen keveistä mauista ja herkuttelemaan houkuttelevista väreistä. Saat brunssista helposti myös kasvisruokavalioon sopivan korvaamalla salaatin broilerin täyteläisellä vuohenjuustolla.

Mansikkainen salaattipiirakka

Pohja:

125 g maitorahkaa

125 g margariinia

2,5 dl gluteenitonta leipäjauhoseosta

1 tl leivinjauhetta

Salaatti:

2 rkl öljyä

300 g broilerin suikaleita

ripaus suolaa ja mustapippurirouhetta

1 ruukku jääsalaattia

1 dl pinaatinlehtiä

1 dl mintunlehtiä

1 avokado

4 dl mansikoita

1-2 dl pekaanipähkinöitä

Päälle:

oliiviöljyä, balsamicoa, suolaa ja mustapippuria

Sekoita maitorahka pehmeään rasvaan. Sekoita leivinjauhe leipäjauhoseokseen. Lisää jauhoseos maitorahka-rasvaseokseen.

Sekoita taikina tasaiseksi.

Taputtele taikina leipäjauhoseoksen avulla voideltuun piirakkavuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.

Paista broilerisuikaleet öljssä pannulla kypsäksi ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna jäähtyä.

Revi jääsalaatti, pinaatinlehdet ja mintunlehdet kulhoon.

Halkaise avokado ja poista siitä kivi. Koverra avokadosta kuori ja viipaloi.

Paloittele mansikat ja murskaa pekaanipähkinät.

Yhdistä kaikki ainekset kulhossa.

Lisää salaatti jäähdytetyn piirakkapohjan päälle.

Mausta halutessasi salaatti oliiviöljyllä, balsamicolla sekä ripauksella sormisuolaa ja mustapippuria.


 

Siemennäkkäri

1 uunipellillinen

 

2 dl gluteenitonta kaurajauhoa tai maissijauhoa

1 dl auringonkukansiemeniä

3/4 dl kuorittuja seesaminsiemeniä

3/4 dl pellavansiemeniä

1 rkl kuivattua tilliä

1/2 tl suolaa

2 dl kiehuvaa vettä

1/2 dl oliiviöljyä

 

Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa. Lisää vesi ja oliiviöljy ja sekoita taikina tasaiseksi.

Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Helpoiten tämä käy, kun levität taikinan kelmun tai muovipussin avulla. Voit myös levittää kelmun taikinan pinnalle ja kaulia sen, jotta saat näkkäristä varmasti tasaista.

Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 35-40 minuuttia.

Anna jäähtyä ja murra levystä paloja tarjoilua varten.

Hummus-tahna

1 tlk (380 g) kypsiä kikherneitä                                           Valuta kikherneet ja laita tehosekottimen kulhoon.

1-2 rkl limen mehua                                                            Lisää loput ainekset.

2-3 rkl oliiviöljyä                                                                  Pyöräytä tehosekottimella tasaiseksi tahnaksi.

1 valkosipulinkynsi                                                              Laita hummus kulhoon ja valuta päälle oliiviöljyä.

2-3 rkl vettä                                                                          Laita tarjolle näkkileivän kanssa.

1/4 tl suolaa

ripaus rouhittua mustapippuria

1/2 tl juustokuminaa


 

Marinoidut marjat ja mascarponevaahto

Marinoidut marjat:

4-6 annosta

100 g vadelmia 

100 g mustikoita

100 g mansikoita

yhden granaattiomenan siemenet

1/2 - 3/4 dl juoksevaa hunajaa

yhden limen puristettu mehu

2 rkl hienonnettua minttua

Laita vadelmat, mustikat ja paloitellut mansikat kulhoon. Purista joukkoon granaattiomenan siemenet. Lisää hunaja, limen puristettu mehu ja hienonnettu minttu. Jätä maustumaan jääkaappiin.

Mascarponevaahto:

4-6 annosta

1dl vispikermaa

250 g mascarponejuustoa

2-3 tl vaniljasokeria

1 rkl juoksevaa hunajaa

 

Vaahdota kerma. Vatkaa joukkoon mascarponejuusto, vaniljasokeri ja hunaja.

 

 

Jaa marinoidut marjat ja mascarponevaahto kerroksittain laseihin tai tarjoilukulhoihin. Nauti yhdessä juhannusvieraiden kanssa!