Mitkä viljat ovat gluteenittomia?

Gluteenittomia viljatuotteita ovat gluteeniton kaura, tattari, hissi, maissi, riisi, teff, amarantti ja kvinoa. Gluteenittomien viljojen tulee olla ”puhtaita”, niissä ei saa olla kontaminaatiota gluteenista.

Glutenittomia ovat:

Amarantti
Hirssi
Kaura
Kvinoa
Maissi
Riisi
Tapioka
Tattari
Teff

Gluteenia sisältävät:

ohra
ruis
vehnä

 

ÄLÄ KÄYTÄ!

 

Gluteeniton kaura ja vehnätärkkelys gluteenittomassa ruoanvalmistuksessa

Gluteenittomissa tuotteissa voidaan käyttää ainesosana gluteenitonta kauraa tai vehnätärkkelystä.

Vaikka nämä ovat lainsäädännön mukaisesti gluteenittomia ainesosia, on hyvä huomata, että kaikki keliaakikot tai muusta syystä gluteenitonta ruokavaliota noudattavat eivät käytä ruokavaliossaan kauraa tai vehnätärkkelystä.

Suosittelemme, että tarjolla olisi gluteeniton vaihtoehto ilman kauraa tai vehnätärkkelystä.

 

Asiakas voi kysyä luontaisesti gluteenitonta annosta. Tällöin hän tarkoittaa annosta ilman vehnätärkkelystä, usein myös ilman kauraa.

Luontaisesti gluteeniton -termi on poistunut pakkausmerkinnöistä uudistuneen lainsäädännön myötä eikä sitä ole luvallista käyttää ruokalistamerkinnöissä.

Gluteeniton kaura

Gluteeniton kaura on viljelty ja käsitelty siten, että siihen ei ole missään tuotantoprosessin vaiheessa sekoittunut vehnää, ohraa tai ruista. Gluteenittoman kauran gluteenipitoisuus saa olla enintään 20 mg/kg.

Vehnätärkkelys

Gluteenittomissa tuotteissa käytetty vehnätärkkelys on käsitelty gluteenittomaksi. Vehnätärkkelystä sisältäviä gluteenittomia tuotteita on turvallista käyttää osana gluteenitonta annosta.

Tavanomaisia tuotteita (esim. perunatuotteita), joissa on ainesosana vehnätärkkelystä, ei tule käyttää gluteenittomaan annokseen. Poikkeuksena on tuotteet, joiden vehnätärkkelys on merkitty gluteenittomaksi.

 

Raaka-aineiden gluteenittomuuden varmistaminen


Ennen ruoanvalmistuksen tai leivonnan aloittamista kaikkien raaka-aineiden gluteenittomuus tulee tarkistaa. Ainesosaluettelo on avain gluteenittomuuteen.

Näin tunnistat gluteenittoman tuotteen:

1. Etsi Gluteenittoman tuotteen merkki tai gluteeniton-merkintä.
2. Lue tuotteen ainesosaluettelo. Ainesosien tulee olla gluteenittomia.
3. Tarkista mahdolliset varoitusmerkinnät. ”Saattaa sisältää vehnää” tai muita vastaavia varoitusmerkintöjä ei saa olla gluteenittomaan annokseen käytettävissä raaka-aineissa.