Gluteenittomat raaka-aineet
Ennen ruoanvalmistuksen tai leivonnan aloittamista kaikkien raaka-aineiden gluteenittomuus tulee tarkistaa. Ainesosaluettelo on avain gluteenittomuuteen.
Ennen ruoanvalmistuksen tai leivonnan aloittamista kaikkien raaka-aineiden gluteenittomuus tulee tarkistaa. Ainesosaluettelo on avain gluteenittomuuteen.
Gluteenittomia viljatuotteita ovat gluteeniton kaura, tattari, hissi, maissi, riisi, teff, amarantti ja kvinoa. Gluteenittomien viljojen tulee olla ”puhtaita”, niissä ei saa olla kontaminaatiota gluteenista.
Amarantti
Hirssi
Kaura
Kvinoa
Maissi
Riisi
Tapioka
Tattari
Teff
ohra
ruis
vehnä
Gluteenittomissa tuotteissa voidaan käyttää ainesosana gluteenitonta kauraa tai vehnätärkkelystä.
Vaikka nämä ovat lainsäädännön mukaisesti gluteenittomia ainesosia, on hyvä huomata, että kaikki keliaakikot tai muusta syystä gluteenitonta ruokavaliota noudattavat eivät käytä ruokavaliossaan kauraa tai vehnätärkkelystä.
Suosittelemme, että tarjolla olisi gluteeniton vaihtoehto ilman kauraa tai vehnätärkkelystä.
Asiakas voi kysyä luontaisesti gluteenitonta annosta. Tällöin hän tarkoittaa annosta ilman vehnätärkkelystä, usein myös ilman kauraa.
Luontaisesti gluteeniton -termi on poistunut pakkausmerkinnöistä uudistuneen lainsäädännön myötä eikä sitä ole luvallista käyttää ruokalistamerkinnöissä.
Gluteeniton kaura on viljelty ja käsitelty siten, että siihen ei ole missään tuotantoprosessin vaiheessa sekoittunut vehnää, ohraa tai ruista. Gluteenittoman kauran gluteenipitoisuus saa olla enintään 20 mg/kg.
Gluteenittomissa tuotteissa käytetty vehnätärkkelys on käsitelty gluteenittomaksi. Vehnätärkkelystä sisältäviä gluteenittomia tuotteita on turvallista käyttää osana gluteenitonta annosta.
Tavanomaisia tuotteita (esim. perunatuotteita), joissa on ainesosana vehnätärkkelystä, ei tule käyttää gluteenittomaan annokseen. Poikkeuksena on tuotteet, joiden vehnätärkkelys on merkitty gluteenittomaksi.
Ennen ruoanvalmistuksen tai leivonnan aloittamista kaikkien raaka-aineiden gluteenittomuus tulee tarkistaa. Ainesosaluettelo on avain gluteenittomuuteen.
1. Etsi Gluteenittoman tuotteen merkki tai gluteeniton-merkintä.
2. Lue tuotteen ainesosaluettelo. Ainesosien tulee olla gluteenittomia.
3. Tarkista mahdolliset varoitusmerkinnät. ”Saattaa sisältää vehnää” tai muita vastaavia varoitusmerkintöjä ei saa olla gluteenittomaan annokseen käytettävissä raaka-aineissa.