Gluteenittoman palvelun merkin käyttöoikeus kertoo, että kahvila, ravintola tms tarjoaa luotettavasti gluteenittomia annoksia sekä ymmärtää gluteenittoman ruokavalion vaatimukset ja osaa toteuttaa niitä toiminnassaan. Huom! Kaikkien tarjolla olevien annosten ei kuitenkaan tarvitse olla gluteenittomia.
Hakijan on täytettävä seuraavat kriteerit, jotka koskevat gluteenittomuuden toteutumista yrityksen toiminnassa:
1. Henkilökunnan/ vastuuhenkilön kouluttautuminen ja osaamistestin suorittaminen hyväksytysti.
Koulutusvaihtoehdot ovat:
- Verkkokoulutus: voit opiskella koulutusmateriaalin verkossa omaan tahtiin.
- Yritykselle räätälöity koulutustilaisuus
- Etäkoulutus: Gluteenittomuus ammattikeittiössä -koulutuksen luennot etäyhteydellä
Kysy lisää koulutusvaihtoehdoista ja niiden hinnoista: marjo.jokinen(at)keliakialiitto.fi
2. Toimipaikan gluteenittomuuden varmistaminen:
"Gluteenittomuuden varmistaminen yrityksessä -tarkistuslistan" edellytysten täyttyminen ja allekirjoitettu vakuutus asiasta.
Yrityksen omavalvontasuunnitelmassa on huomioitu gluteenittomuuden toteutuminen toiminnassa.
Gluteenittoman palvelun merkin voi saada yritys, jossa gluteenittomuuden hallinta on kunnossa. Käytännössä tämä tarkoittaa tarkkuutta jokaisessa valmistusvaiheessa ja tarjoilussa. Gluteenia sisältäviä raaka-aineita ei saa sekoittua gluteenittomaan annokseen missään vaiheessa. Omavalvontasuunnitelma toimitetaan Keliakialiittoon. Merkki voidaan myöntää joko yksityiselle palveluntarjoajalle tai ketjulle.
3. Toimipisteen/ -pisteiden arviointi; Keliakialiiton Horeca-asiantuntija arvioi yrityksen toiminnan gluteenittomuuden varmistamiseksi.
Arviointikokouksen perusteella laaditaan arviointiraportti. Arviointikokouksessa käydään läpi myös osaamistesti.
4. Allekirjoitettu sopimus merkin käyttöoikeudesta.
Yritys voi käyttää Gluteenittoman palvelun merkkiä ikkunassa, ulko-ovessa, esitteissä, verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa jne.
Keliakialiitto tiedottaa laajasti käyttöoikeuden saaneesta yrityksestä eri viestintäkanavissa; Gluteeniton elämä -lehdessä, verkkosivuilla, uutiskirjeissä jäsenille sekä Horeca-ammattilaisille, sosiaalisessa mediassa, tapahtumissa, messuilla, koulutuspäivissä jne.
Käyttöoikeus on voimassa kerrallaan kaksi vuotta, minkä jälkeen se uusitaan automaattisesti. Yrityksen tulee toimittaa Keliakialiittoon vuosittain päivitetty "Gluteenittoman turvallisuuden -tarkistuslista" ja allekirjoitettu vakuutus gluteenittomuuden toteutumisesta toimipaikassa. Toimipisteen arviointi toteutetaan 2–3 vuoden välein.
Käyttöoikeus on luvanvarainen ja maksullinen.