Omavalvontasuunnitelman tulee olla perusteellinen, ja siinä täytyy selvittää tuotteen koostumus, tuotanto ja käsittely. Omavalvontasuunnitelman tulee perustua kriittisten valvontapisteiden tunnistamiseen ja sen tulee noudattaa Elintarvikelain ja Terveydensuojelulain määräyksiä. Omavalvontasuunnitelma turvaa gluteenittoman tuotteen säilymisen kuluttajalle saakka.
Jos toiminnanharjoittaja on valmistuttaja, maahantuoja ja/ tai pakkaaja, toiminnanharjoittajan on toimitettava tuotteen valmistajan tekemä omavalvontasuunnitelma.
Omavalvonnan merkitys korostuu erityisesti gluteenittomien tuotteiden kohdalla, sillä pienetkin gluteenikontaminaatiot vaikuttavat tuotteiden laatuun ja turvallisuuteen.
Tärkein keino varmistaa elintarvikkeen sopivuus keliaakikolle on järjestää toimiva omavalvonta, jossa otetaan huomioon kaikki mahdolliset gluteenikontaminaatioriskit alkutuotannossa, valmistuksessa, pakkaamisessa, varastoinnissa, kaupanpidossa ja tarjoilussa.
Lainsäädäntö on edellyttänyt vuodesta 1995 lähtien kaikilta elintarvikeyrityksiltä omavalvontaa ja omavalvontasuunnitelmia. Velvoite on määritelty elintarvike-, terveydensuojelu- ja hygienialaissa. Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jonka tavoitteena on säilyttää elintarvikkeiden laatu hyvänä asiakkaalle saakka.