Gluteeniton ruokavaliohoito

  • keliakia
  • ihokeliakia
  • gluteeniton ruokavalio

Keliakian ainoa hoito on elinikäinen ja tarkka gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliohoidon tavoitteena on korjata ohutsuolen limakalvovaurio ja poistaa hoitamattomasta keliakiasta aiheutuvat oireet. 

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen ehkäisee hoitamattoman keliakian aiheuttamia lisäsairauksia, kuten osteoporoosia, hedelmättömyyttä ja pahanlaatuisia kasvaimia. 

Ruokavaliohoidon pääpiirteet

Keliaakikon ruokavaliosta poistetaan gluteeni, jota on vehnää, ruista tai ohraa sisältävissä ruoissa ja elintarvikkeissa. Poistetut viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljoilla kuten riisillä, maissilla, tattarilla ja hirssillä sekä gluteenittomalla vehnätärkkelyksellä ja gluteenittomalla kauralla. Keliaakikko voi käyttää tuotteita, joissa on gluteenia korkeintaan 20 mg/kg.

Keliakialiitto ei suosittele gluteenittomaan ruokavalioon hiutaleita tai muita viljavalmisteita, joissa on "saattaa sisältää vehnää/gluteenia" -varoitus. Tällä tavalla merkityt makeiset ja perunalastut soveltuvat satunnaiseen käyttöön tai vähäiseen päivittaiseen käyttöön (esim. 2–3 palaa suklaata päivittäin).

Elintarvikkeiden ainesosaluettelot tulee aina lukea tarkkaan ja varmistaa, ettei tuote sisällä gluteenipitoisia valmistusaineita. Pakkausselosteiden lukemista helpottaa se, että gluteenia sisältävät vehnä, ohja ja ruis tulee merkitä pakkausselosteisiin selkeästi esimerkiksi eri kirjasinlajilla tai taustavärillä, että ne eorttuvat helpommin muiden ainesosien joukosta. Gluteeni ei voi piiloutua E-koodin taakse. Keliaakikon on ehdottoman tärkeää opetella tunnistamaan itselle soveltuvat ja soveltumattomat ainesosat. Keliakialiiton myöntämä Gluteenittoman tuotteen merkki on aina varma tae siitä, että tuote sopii keliaakikon ruokavalioon. Monesta tuotteesta löytyy myös selkeä gluteeniton-merkintä.

Katso listaus gluteenittomaan ruokavalioon soveltuvista ainesosista!

 

Valitse näistä - Nämä sopivat keliaakikolle

Viljavalmisteet ym.

  • hiutaleet, jauhot ja suurimot: gluteeniton kaura, riisi, tattari, hirssi, maissi, peruna, soija, sokerijuurikas
  • Teff, saago, amarantti, kvinoa
  • Gluteenittomat jauhot ja jauhoseokset, gluteeniton korppujauho
  • Maissi- ja perunatärkkelys, vehnätärkkelys, arrowjuurijauho, tapiokatärkkelys
  • Jotkut kaura- ja tattaritalkkunat
  • Jotkut riisimurot ja maissihiutaleet
  • Gluteeniton mysli
  • Gluteenittomat pastat, riisinuudeli 
  • gluteenittomat leivät, keksit ja leivonnaiset
  • Psyllium, ksantaani, perunakuitu, kaurakuitu, guarkumi
  • Kotimainen, paahdettu pellavarouhe

Kasvikset, perunat, hedelmät ja marjat

  • Kaikki vihannekset, juurekset ja peruna
  • Kaikki marjat ja hedelmät, myös hillot ja soseet
  • Popcorn, useimmat perunalastut, maissilastut
  • Maustamattomat pähkinät, mantelit, siemenet, kookos

Maito ja maitovalmisteet

  • Lähes kaikki maitotuotteet

Liha, kala, kananmuna

  • Kaikki liha, kala ja kananmuna sellaisenaan
  • Lähes kaikki täyslihaleikkeet ja makkarat
  • Lihahyytelö, maksamakkara
  • Gluteeniton mustamakkara

Rasvat

  • Kaikki rasvat

Juomat

  • Kahvi, tee, kaakao, virvoitusjuomat, kivennäisvedet, mehut
  • Kirkkaat viinat, viskit, konjakit, brandyt, rommit, liköörit, katkerot, viinit, siiderit, long drink -juomat
  • Gluteenittomat oluet (gluteenipitoisuus alle 20 mg/kg tuotetta)

Muut

  • Sokeri ja kaikki makeutusaineet (myös keinotekoiset)
  • Mausteet, suola, suurin osa liemikuutioista ja -jauheista
  • Soijakastikkeet (Gluteeni pilkkoontuu vaarattomaksi soijakastikkeen valmistusprosessissa, eikä sitä ole enää valmiissa tuotteessa.)
  • Leivinjauhe, sooda, liivate, agar
  • Useimmat salaatinkastikkeet, maustekastikkeet, dippikastikkeet, sinapit
  • Tomaattiketsuppi
  • Soijajogurtit ja -vanukkaat
  • Soija- ja riisijuomat, ja sellaiset kaurajuomat, joiden soveltuvuuden valmistaja takaa
  • Soijakermat ja sellaiset kaurakermat, joiden soveltuvuuden valmistaja takaa
  • Useimmat suklaat
  • Gluteeniton lakritsi
  • Useimmat salmiakki- ja hedelmämakeiset
  • Gluteenittomat tortillat ja tacot
  • Gluteeniton mämmi

Älä syö näitä - Nämä eivät sovi keliaakikolle

Viljavalmisteet

  • Vehnä, ruis, ohjra ja tavanomainen kaura sekä näistä viljoista valmistetut jauhot, jauhoseokset, hiutaleet, jauheet sekä valmispuurot.
  • Ohra- ja mannasuurimot
  • Spelt, durum-, semolina- ja kamut-vehnä
  •  Triticale-ruisvehnä
  • Couscous (kuskus), bulgur
  • Tavalliset korppujauhot, blinijauhot, talkkunajauhot
  • Kauratyynyt, vehnä- ja ruismurot, hunajamurot, tavallinen mysli
  • Vehnänalkiot, ruis-, vehnä- ja tavalliset kauraleseet
  • Orhatärkkelys (Ohrakas)
  • Maltaat
  • Tavallinen makaroni, spagetti

Kasvis- ja perunaruoat

  • Vehnäjauhoilla tai muilla gluteenia sisältävillä jauhoilla suurustetut ruokalajit, esimerkiksi muhennokset ja keitot
  • Pakastetut ranskalaiset ja lohkoperunat, jotka sisältävät vehnäjauhoa
  • Perunalastut, jotka sisältävät vehnäjauhoa
  • Uppopaistetut perunat, jos samassa rasvassa kypsennetään gluteenipitoisia, esim. leivitettyjä tuotteita
  • Kasvis- ja juurespihvit ja -ohukaiset, jotka sisältävät vehnäjauhoja tai muita gluteenipitoisia raaka-aineita
  • Paahdettu sipulirouhe

Marja- ja hedelmäruoat

  • Vehnäjauhoja, mannasuurimoita tai muita gluteenia sisältäviä jauhoja, hiutaleita tai suurimoita sisältävät hedelmä- ja marjaruoat, esimerkiksi vispipuuro ja friteeratut banaanit.

Maito ja maitovalmisteet

  • Jäätelö, jossa on vohvelia tai keksiä, sokerikakkupohjaiset jäätelökakut
  • Tavallinen valkokastike
  • Jotkut tuorejuustot
  • Vehnänalkioita tai vehnää tai ruista muussa muodossa sisältävät jogurtit
  • Mysliä sisältävät jogurtit ja raejuustot

Liha, kala, sisäelimet ja muna

  • Liha- ja kalaruoat, joissa on korppujauhoja tai muita gluteenia sisältäviä jauhoja, esimerkiksi lihapyörykät ja -murekkeet, veriohukaiset, kalapuikot, kana- ja kalanuggetit,
  • Leivitetyt leikkeet, esim. wieninleike
  • Gluteenia sisältävillä jauhoilla suurustetut kastikkeet ja keitot
  • Ryyni- ja verimakkarat, jotkut ulkomaiset makkarat
  • Korppukinkku, korppukalkkuna

Juomat

  • Olut (paitsi gluteenittomat oluet)
  • Kotikalja
  • Sahti

Muut

  • Tavallinen mämmi
  • Lakritsimakeiset (paitsi gluteeniton)
  • Makeiset ja suklaa, jotka sisältävät vohvelia tai keksin muruja
  • Runsaasti mallasuutetta sisältävä härkäpapurouhe ja tumma soijarouhe
  • Sellaiset salaatinkastikkeet tai maustekastikkeet, jotka sisältävät vehnää, ruista tai ohjraa (esim. HP-kastike)
  • Liemikuutiot, -jauheet ja -tiivisteet sekä mausteseokset, jotka sisältävät vehnää, ruista tai ohraa
  • Monet pussi- ja purkkikeitot, kastikejauheet
  • Monet einekset (tarkista koostumus ainesosaluettelosta)

Varmista riittävä kuidun saanti

Gluteenittoman ruokavalion suurin haaste on riittävä kuidun saanti. Suositeltava päivittäinen kuitumäärä on vähintään 25-35 grammaa. Riittävä kuidun saanti auttaa vatsaa toimimaan, pitää yllä kylläisyyden tunnetta ja tasaa verensokerin vaihteluja. Gluteenittomaan ruokavalioon on hyvä valita enimmäkseen runsaskuituisia viljavalmisteita, joissa on kuitua vähintään 6g/ 100g. Täysjyväleipää tai muita kuitupitoisia viljavalmisteita on suositeltavaa syödä lähes jokaisella aterialla. 

Täysjyvävilja keliaakikon tiellä pitää

Kokeile erilaisia leipiä ja täysjyväviljavalmisteita rohkeasti, jotta löydät omat suosikkisi. Gluteenittomia leipiä löytyy niin tuoreena, tyhjiöpakattuna, pakasteena kuin näkkileipänäkin. Useimmiten vehnätärkkelyspohjaiset leivät ja kauratuotteet ovat miedon makuisia, joten niistä on hyvä aloittaa. Myös leivän paahtamista kannattaa kokeilla. Paahtamisessa hyvä apuväline on silikoninen paahtopussi. Sitä käyttämällä et tarvitse erillistä leivänpaahdinta.

Gluteenittomien leipien kuitupitoisuudet vaihtelevat runsaasti eikä tumma väri ole tae korkeasta kuitupitoisuudesta. Myös vaaleat gluteenittomat leivät voivat olla runsaskuituisia, koska niissä käytetään muun muassa sokerijuurikaskuitua, perunakuitua ja erilaisia siemeniä.

Riiseissä ja pastoissa on eroja

Poimi kaupasta ostoskoriisi tummaa tai täysjyväistä riisiä. Paras valinta pastaksi on täysjyväjauhoja tai kuituvalmistetta sisältävä tuote. Runsaskuituisimmissa gluteenittomissa pastoissa on kuitua jopa 7g/100g. Myös murosissa ja mysleissä on runsaskuituisia vaihtoehtoja. Muroja ja myslejä valitessa kannattaa kuidun määrän ohella kiinnittää huomiota sokerin ja suolan määrään.

Kuitulisät leivontaan ja ruoanvalmistukseen

Leseet, hiutaleet, rouheet, siemenet, pähkinät ja mantelit sopivat mainiosti leipiin ja sämpylöihin kuitupitoisuuden lisääjiksi. Hienojakoista peruna- ja kaurakuitua voi hyödyntää myös makeissa leivonnaisissa- Perunakuidulla voi korvata mm. korppujauhon kakkuvuoan jauhottamisessa. Kuitulisiä voi käyttää mureke- ja pataruuissa, jogurtin ja viilin päällä sekä pirtelöissä. Psyllium sisältää runsaasti kuitua ja sitä käytetään leivonnaisten hyvän rakenteen aikaansaamiseksi.

Muista kasvikset, marjat ja hedelmät

Kun kasviksia, marjoja ja hedelmiä syö päivässä suositellut puoli kiloa, saa vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäksi mukavasti kuitua. Muista, että myös pähkinät, mantelit ja siemenet ovat hyviä kuidun lähteitä.

 

Jokaisessa kuvan annoksessa on 3g kuitua

Kuvassa 2 dl kaurapuuroa, 3dl tattaripuuroa, 1 dl aamiaishiutaleita (Semper Flakes and Fibre), 1dl gluteenitonta mysliä, 1,5dl keitettyä runsaskuituista pastaa (Semper Penne).

Kerää päivän kuidut kokoon vaikka näin:

2 dl gluteenitonta kaurapuuroa tai 3 dl tattaripuuroa

3 viipaletta runsaskuituista gluteenitonta leipää (> 6 g/ 100 g)

1,5 dl keitettyä gluteenitonta täysjyväpastaa (raakana 1 dl)

1 rkl sokerijuurikaskuitua (Fibrex)

2 rkl pähkinöitä, siemeniä tai manteleita

1/2 kg kasviksia, marjoja ja hedelmiä:

  • 1 dl juuresraastetta
  • 1 hedelmä
  • 1 dl marjoja
  • 1 kourallinen kasviksia
  • 1 dl pakastevihanneksia
  • 1,5 dl salaattia

Kaiken tämän syömällä saat kokoon 27g kuituja. Päivittäinen suositus on 25-35 g.

Gluteeniton kaura on turvallista keliaakikolle

Gluteenittomassa ruokavaliossa voidaan käyttää kauraa, sillä kaura on gluteeniton vilja. Gluteenittoman kauran (gluteenia alle 20 mg/ kg) käyttö on turvallista niin lapsi- kuin ihokeliaakikoillekin, eikä sen käytölle ole ylärajaa. Mitä tahansa kauratuotteita ei kuitenkaan voi käyttää, koska moniin kauratuotteisiin ja esimerkiksi tavanomaisiin kaurahiutaleisiin on sekoittunut viljely- tai valmistusprosessin aikana muita viljoja. Gluteenittomiksi saa kutsua kauratuotteita, joiden gluteenipitoisuus on alle 20 mg/ kg.

Keliakialiiton ravitsemusjaosto suosittelee gluteenittomaan ruokavalioon ensisijaisesti kaurajuomia ja -valmisteita, jotka on valmistettu gluteenittomasta kaurasta, ja joiden gluteenitpitoisuus on alle 20 mg/kg. Monien markkinoilla olevien valmisteiden gluteenipitoisuus on alle 100mg/kg, ja suurin osa keliaakikoista voi halutessaan käyttää myös näitä valmisteita. Ihokeliaakikoille ja huonossa hoitotasapainossa oleville keliaakikoille Keliakialiiton ravitsemusjaosto suosittelee vain sellaisia kauravalmistita, jotka sisältävät gluteenia alle 20 mg/kg.

Kaura kannattaa ottaa mukaan päivittäiseen gluteenittomaan ruokavalioon muun muassa siksi, että se sisältää enemmän kuitua kuin useimmat gluteenittomat viljat. Gluteenittomia kauratuotteita löytyy muun muassa hiutaleina, jauhona, rouheena, valmiina leipänä ja leivonnaisina. On kuitenkin hyvä huomata, että kaura voi aiheuttaa toiminnallisia suolisto-oireita. Nämä oireet eivät liity keliakiaan eikä oireilu ole terveydelle haitallista.

Listaus gluteenittomista kauratuotteista

 

Päivittäiset suositeltavat valinnat

Vaikka keliaakikko joutuu kiinnittämään kuitujen saamiseen erityistä huomiota, muilta osin terveellinen gluteeniton ruokavalio koostuu hyvin samanlaisista palasista kuin terveellinen sekaruokavaliokin.

Nauti päivittäin runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä, sopivasti gluteenittomia viljavalmisteita, kohtuullisesti rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita ja lihaa sekä siipikarjaa, pari kolme kertaa viikossa kalaa sekä sopivasti pehmeää rasvaa. Syö sokerisia ja suolaisia ruokia harkiten.

Alla on esimerkki päivittäisistä suositeltavista valinnoista noin 2200 kcal energiatason mukaan.

Puoli kiloa (6 kourallista) kasviksia, marjoja ja hedelmiä

2 perunaa keitettynä ja 2 dl soseena

300 gluteenittomia viljavalmisteita: esim. 5 viipaletta leipää, annos puuroa ja pastaa

5 dl nestemäisiä maitovalmisteita ja 2-3 viipaletta juustoa

Näkyvää, pehmeää rasvaa 35 g ja sokeria 50 g: 1 rkl öljyä, 6 tl kasvismargariinia (rasvaa 60-70 %). 3 rkl hilloa ja 2 rkl sokeria.

3 annosta lihaa, kalaa, palkokasveja tai kananmunaa

Vehnätärkkelys ja ohramallasuute keliakiaruokavaliossa

Keliaakikon ruokavaliossa voidaan käyttää teollisesti puhdistettua gluteenitonta vehnätärkkelystä. Tämä tärkkelys saa sisältää erittäin pieniä gluteenijäämiä, korkeintaan 20 mg/kg.

Tutkimusten mukaan tällaiset jäämät ovat niin vähäisiä, että vehnätärkkelyspohjaisten gluteenittomien tuotteiden käyttö on turvallista sekä lapsille että aikuisille keliaakikoille. Gluteeniton vehnätärkkelys sopii myös ihokeliaakikkojen ruokavalioon.

Oireita gluteenittomasta vehnätärkkelyksestä?

Jotkut keliaakikot kokevat saavansa vehnätärkkelystä sisältävistä gluteenittomista tuotteista oireita kuten ilmavaivoja tai ripulia. Tutkimusten mukaan ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että oireet liittyisivät ohutsuolen limakalvovaurioon.  Selitys oireille on todennäköisesti se, että vehnätärkkelys sisältää FODMAP-hiilihydraatteja, jotka pilkkoutuvat epätäydellisesti ohutsuolessa ja aiheuttavat siksi osalle toiminnallisia vatsavaivoja.

Vehnätärkkelys ilman gluteeniton-merkintää

Joissain elintarvikkeissa, esimerkiksi makeisissa, perunalastuissa ja jäätelössä on ainesosana vehnätärkkelys, jota ei ole merkitty ainesosaluettelossa gluteenittomaksi.

Tällaista vehnätärkkelystä sisältävät tuotteet sopivat useimmille keliaakikoille. Ihokeliaakikoille ja huonossa hoitotasapainossa oleville keliaakikoille ei kuitenkaan suositella tällaisia tuotteita.

Ohramallasuutetta vain satunnaisesti

Ohramallasuutetta sisältäviä tuotteita voi käyttää satunnaisesti (esim. maissihiutaleita 2dl kahdesti kuussa). Ihokeliaakikoiden ja huonossa hoitotasapainossa olevien keliaakikoiden ei kuitenkaan kannata käyttää ohramallasuutetta sisältäviä tuotteita ollenkaan.

Ihokeliakian hoidon erityispiirteitä

Ihokeliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Tarvittaessa ihotautilääkäri voi aluksi kirjoittaa kutinan rauhoittamiseen myös lääkettä. Lähtökohtana on, että ihokeliakiaruokavaliossa voi käyttää myös gluteenitonta kauraa ja vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita, kuten tavallisessa keliakiaruokavaliossakin. Ihokeliakian hoito on kuitenkin aina yksilöllistä. Ruokavaliohoidon sopiva taso täytyy etsiä yhdessä hoitavan ravitsemusterapeutin ja ihotautilääkärin kanssa

Yleensä iho rauhoittuu gluteenittoman ruokavaliohoidon aloittamisen jälkeen muutamien viikkojen tai viimeistään muutaman kuukauden kuluessa. Jos iho ei parane, ruokavaliota lähdetään tiukentamaan yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Herkimmät ihokeliaakikot voivat saada kutinaa esimerkiksi gluteenittomasta kaurasta ja gluteenittomasta vehnätärkkelyksestä. Siinä tapauksessa ne on syytä karsia omasta ruokavaliosta.  Ihokeliakian ruokavaliohoidon sopiva taso löytyy usein vasta kokeilun kautta.

Älä käytä "Saattaa sisältää vehnää tai gluteenia" -tuotteita

Keliakialiitto ei suosittele ihokeliaakikoille tuotteita, joissa on varoitus "Sattaa sisältää vehnää/gluteenia", mutta ei merkintää gluteenista. Tällaiseen merkintään voi törmätä esimerkiksi makeisissa, perunalastuissa ja liemivalmisteissa. Joskus merkintä on myös raaka-aineiltaan gluteenittomissa viljatuotteissa, jotka ovat saattaneet joutua kosketuksiin gluteenin kanssa viljelyn, prosessoinnin tai varastoinnin aikana (muun muassa jotkut kaura-, tattari- ja riisihiutaleet).

Iho-oireita tarkasta hoidosta huolimatta?

Jos ihokeliaakikko kokee saavansa oireita tarkasta gluteenittomasta ruokavaliosta huolimatta, täytyy selvittää mistä on kyse. Onko jokun turvalliseksi mielletty tuote kontaminoitunut eli joutunut tekemisiin gluteenin kanssa tai altistuuko ihokeliaakikko säännöllisesti gluteenille esimerkiksi ruokaillessaan kodin ulkopuolella.

On hyvä huomioida myös, että jos kokee saavansa oireita turvallisista tuotteista ja keliaakikoille soveltuvista ainesosista, voi olla kyse jostain muusta kuin ihokeliakiasta. Esimerkiksi vehnänalkioöljy kosmetiikassa aiheuttaa iho-oireita ulkoisessa käytössä vehnäallergisille, mutta ei ihokeliaakikoille. Gluteenin on päästävä aina ihokeliaakikon suoleen, että se voi tehdä hallaa terveydelle.

Kaikilla iho ei parane

  • Noin 2% ihokeliaakikoista sairastaa refraktaarista ihokeliakian muotoa.
  • Refraktaarisesta ihokeliasta on kyse silloin, kun ihokeliakiaihottuma ei rauhoitu tarkasta gluteenittomasta ruokavaliosta huolimatta noin kolmessa vuodessa.
  • Muutokset suolistossa kuitenkin korjaantuvat, vaikka ihokeliakiaihottuma jatkuu.
  • Jos ihokeliaakikolla on kilpirauhasen liikatoimintaa, ihottuma on tavallista ärhäkämpi.

Käytä vain gluteenitonta vehnätärkkelystä!

  • Jos vehnätärkkelystä sisältävässä tuotteessa ei ole gluteeniton-merkintää, käytetyn vehnätärkkelyksen gluteenipitoisuus voi vaihdella.
  • Tällaisia tuotteita ei suositella ihokeliaakikolle.
  • Tavanomaista vehnätärkkelystä saattaa olla esimerkiksi makeisissa, vanukkaissa ja perunalastuissa.

Ruokavaliohoidon ohjaus

Keliakiadiagnoosin jälkeen lääkäri kirjoittaa lähetteen ravitsemusterapeutille, joka ohjaa uuden ruokavaliohoidon alkuun.

Keliakian Käypä hoito -suosituksen mukaan ravitsemusterapeutin ohjausta tulisi saada ensimmäisen kerran kun sairaus todetaan ja toisen kerran puolen vuoden kuluttua ruokavaliohoidon aloittamisesta. Tämän jälkeen ohjausta tulisi saada tarpeen mukaan.

Jos lääkäri ei automaattisesti kirjoita lähetettä ravitsemusterapeutille, sitä kannattaa erikseen pyytää. Joillain paikkakunnilla on myös koulutettuja keliakiahoitajia, jotka antavat tarvittaessa alkuohjausta. Keliakiahoitajan antama alkuohjaus ei kuitenkaan korvaa ravitsemusterapeutin antamaa ruokavaliohoidon ohjausta.

Hoidon vaikutus ja seuranta

Keliakian oireet helpottavat usein muutamassa viikossa gluteenittoman ruokavalion aloittamisen jälkeen. Ohutsuolen suolinukka korjaantuu useimmilla noin vuoden kuluessa, mutta joillakin paranemisessa voi mennä kauemmin.

Ihokeliakiaihottuma rauhoittuu yleensä muutaman viikon tai viimeistään muutaman kuukauden kuluessa gluteenittoman ruokavalion aloittamisesta.

Ruokavaliohoidon tehon tarkistamiseksi ohutsuolesta olisi hyvä ottaa uusi koepala vuosi diagnoosin jälkeen. Ihokeliakiassa koepalan otto ei ole välttämätöntä, koska ihottuman häviäminen on hyvä hoidon mittari.

Lapsilla riittää usein vasta-aineiden normalisoituminen. Kontrollitähystys tehdään heille vain epäselvissä tilanteissa.

Keliakian hoidon seuranta

Hoidon seurannalla varmistetaan, että ohutsuolen limakalvo alkaa parantua. Seuranta tehdään diagnoosin tehneessä terveydenhuollon yksikössä, kunnes ruokavaliohoidon teho on todettu. Tämän jälkeen suositellaan keliakian vasta-aineisiin perustuvaa seurantaa 2-3 vuoden välein. Tämä voidaan tehdä omassa terveydenhuollon yksikössä, esimerkiksi työ- tai kouluterveydenhuollossa.

Jos keliaakikolla on gluteenittomasta ruokavaliosta huolimatta oireita, vasta-aineet eivät laske tai limakalvovaurio ei parannu, hänen tulee aina päästä uudelleen ravitsemusterapeutin vastaanotolle ruokavalion tarkistamiseksi. 

Hoidon vaikutus ja seuranta

Tämä artikkeli näytetään kokonaan vain kirjautuneille käyttäjille

Kirjaudu sisään lukeaksesi koko artikkelin!

Kirjaudu