Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.

Junien gluteeniton tarjonta painottuu ruoka-annoksiin

Kaukoliikenteen junissa asiakkaita palvelee joko ravintolavaunu tai myyntikärry. Gluteenittomien tuotteiden kysyntä on kasvanut, kertoo Avecran tuotepäällikkö Ari Lappalainen. Avecra hoitaa rautateiden ravintola- ja kahvilapalveluita. 


 Junatarjoilija Leila Rantanen täyttää gluteenittoman sämpylän eri pöydällä kuin tavanomaiset kinkkuleivät. Gluteenittomuus on hänelle tuttua myös lähipiiristä.  

 

TEKSTI: Eija Lindberg, HoReCa-asiantuntija & Teija Laurinolli, viestinnän asiantuntija
KUVA: Heidi Hölsömäki 

 

Ravintolavaunun gluteeniton valikoima on tällä hetkellä melko laaja ja painottuu ruoka-annoksiin. 

Listalta voi valita lihapullia ja muusia, juustomunakkaan nakilla tai ilman, lohikeiton, nakkimukin, tomaatti-härkäpapupiiraan salaatilla. Lisäksi gluteenittomia ovat savulohi-tsatsikisalaatti, lämmin falafel-salaatti yrttikastikkeella, tomaatti-mozzarellasalaatti sekä lisäkesalaatti. 

– Ravintolavaunun klassikkoannosta lihapullia ja perunamuusia myydään vuodessa yli 80 000 kappaletta. Kaikkiaan junaravintoloissa tarjoillaan yli 400 000 erilaista ruoka-annosta joka vuosi, Ari Lappalainen sanoo. 

Aivan koko gluteeniton tarjonta ei näy aika ajoin uudistuvilla listoilla.

– Lohikeittoannokseen sisältyvän ruisleivän, kuten kaikki myymämme leivät, voi korvata pyynnöstä gluteenittomalla sämpylällä. Logistiikan vuoksi ne ovat aina pakasteita. 

– Myös kaurapuuro on nykyään aina gluteenitonta. 

Ravintolavaunu kulkee mukana lähes jokaisessa päivä- ja yöjunassa. Joillakin hiukan rauhallisemmilla linjoilla palvelee myyntikärry. Sen valikoima on säilytystilojen kapasiteetin vuoksi rajallinen. Tällä hetkellä kärryn (vilja)tuotteista gluteenittomia ovat vain tummasuklaacookie-keksi ja smoothie. 

– Tänä vuonna olemme testanneet myös kotimaista gluteenitonta rahkapullaa ja gluteenitonta klubileipää, kertoo Lappalainen. 

Varastojen täydennystä matkan varrella 

Junien ravintolavaunujen varastotilat eivät ole kovin suuret, vaikka eri runkotyypeissä on kokoeroja. 

– Perusvalikoiman gluteenittomia tuotteita on aina saatavilla. Varastotilausten määrä vaihtelee paljon sen mukaan, millä linjalla juna kulkee, Ari Lappalainen selvittää. 

Varastoja täydennetään matkan varrella. Varikot sijaitsevat Helsingin Ilmalassa, Tampereella ja Oulussa. 

– Varikoiden henkilöstö täydentää automaattisesti tiettyjä tuotteita sekä tuo junatarjoilijan puhelimitse tilaamia tuotteita. 

Avecran ravintolavaunut työllistävät noin 200 henkilöä. 

– Heille on luotu koulutus- ja oppimispolku, jonka avulla käydään valikoimaa lävitse. Opetukseen sisältyy myös erityisruokavalio-osuus. Kontaminaatioriski on otettu huomioon. Henkilökunta on saanut erityisohjeet välineiden pesusta sekä tuotteiden pakkaamisesta ja säilyttämisestä, Lappalainen kertoo. 

Matkustaja puolestaan voi halutessaan pyytää henkilökunnalta annoskortteja, joista voi tarkistaa ruoan tai leivonnaisen tarkan tuoteselosteen. 

Avecran junapalvelut

Ravintolavaunu 

  • Päiväjunissa pääsääntöisesti avoinna koko matkan ajan. Yöjunissa sulkeutuu kello 02, jolloin anniskelu päättyy kello 01.30. Avautuu palvelemaan aikaisen aamiaisen ystäviä kello 04. 
  • Ostokset voi maksaa kaikilla kotimaisilla ja ulkomaisilla maksukorteilla. Maksutapoina käyvät myös käteinen sekä Edenredin, Smartumin ja Eazybreakin lounasedut. 
  • On anniskelualuetta, joten alkoholijuomia ei saa viedä ravintolavaunusta omalle paikalle. Muita tuotteita on aina mahdollisuus ottaa mukaan. 
  • Omalla istumapaikalla nautittavaksi voi tilata pääruokia tai klubileivän juomien kera (ei alkoholijuomia). Tilauksen voi tehdä joko ennen matkan alkua tai matkan aikana VR-sovelluksen kautta. 

Myyntikärry 

  • Palvelee junamatkan ajan junissa, joissa ei ole ravintolavaunua. 
  • Myyntikärryllinen juna on kokonaan anniskelualuetta. Kärrystä ostetun viinin tai oluen voi nauttia omalla paikalla. 
  • Voi maksaa vain kortilla, käteinen ei käy. 
  • Etukäteistilaukset (kuten vaikkapa gluteeniton sämpylä) eivät toistaiseksi onnistu. Palvelu on työn alla.

“Aina on löytynyt syötävää” 

Kysyimme Keliakialiiton sosiaalisen median kanavissa, ilahduttaako vai harmittaako junamatkailijoita ravintolavaunun gluteeniton tarjonta. Pyysimme kertomaan kokemuksia ja toiveita. 

Vastausten perusteella kulkijoilla on vääriäkin käsityksiä. “Junaan on otettava omat eväät, myynnissä ei ole suolaista gluteenitonta”, luuli yksi. “Totesin pikaisella silmäyksellä, että näköjään pelkkä kahvi käy. Toivottavasti VR parantaa ravintolavaunun tarjontaa gluteenittomilla tuotteilla”, totesi toinen. 

Kolmas taas kertoi, ettei gluteenitonta syötävää ollut ravintolavaunussa tarjolla lainkaan Helsinki-Turku-junassa syyskuun lopulla. Neljäs sanoo syöneensä viimeksi junamatkalla nakkikupin, muuta suolaista ei ollut hänen mukaansa gluteenittomana saatavilla. 

Hyviä kokemuksia 

“Ylipäänsä ateriavalikoimat ovat hyvät ja löydän helposti syötävää. Ovat myös maukkaita.” 

“Ravintolavaunusta on löytynyt aina syötävää. Munakas on suosikkini. Toinen hyvä on lohikeitto, senkin saa gluteenittoman leivän kanssa. Ainut vaan, että se margariini ei ole hyvä. Voi olisi parempi levite.” 

“Kyllä usein on saanut gluteenittoman sämpylän. Toki, jos sämpylät ovat loppu, ei voi tehdä.” 

“Pyytämällä olen aina saanut ihanan täytetyn sämpylän. Leipä on ollut lämmin ja pehmeä ja välissä runsaasti täytteitä. Jos valikoimissa on ollut suolainen piirakkapala, olen usein ottanut sen. Myös lihapulla-annos maistuu.” 

“Ravintolavaunussa on yleensä jotain tarjolla. Esimerkiksi perinteinen lihapulla-annos on gluteeniton.” 

“Gluteenittomat palvelut ovat kehittyneet paljon vuosien aikana. Nyt valikoimaa on enemmän ja merkinnät kohdillaan. Lämpimissä annoksissa on kivasti vaihtoehtoja, kuten lihapulla-annos, keitto ja munakas. Nakkimuki on helppo ja hyvä suolainen! Junassa on myös saanut pyynnöstä gluteenitonta leipää täytettynä, on ollut gluteenittomia keksejä ja sipsejä ja niin edelleen.” 

Toiveita ja ehdotuksia 

“Olen gluteeniton ja myös vilja-allerginen. Yhden kerran huomasin, että nakit lämmitetään samalla alustalla uunissa kuin leivät! Pyysin sen jälkeen, että nakit lämmitetään mikrossa. Onnistui!” 

“VR voisi enemmän mainostaa gluteenittomia palveluita. Nyt merkinnät huomaa junissa ja nettisivuiltakin löytyi, mutta muuten ei kerrota tai markkinoida.” 

“Toivoisin enemmän helposti mukaan otettavia suolaisia vaihtoehtoja, kuten kolmioleipiä tai hot dogeja.” 

“Toivoisin ravintolavaunuun ja kärrymyyntiin tattarivoileipää sekä gluteenittomia karkkeja enemmän.” 

“Kahviin olisi hyvä saada gluteenitonta kauramaitoa.” 

“Gluteeniton ja vegaaninen on yhdistelmä, jota toivoisin.” 

“Olisi mukavaa, jos saisi vaikka gluteenittoman kerrosleivän tai riisipiirakan munavoilla. Makeista kahvileivistä jokin muu kuin suklaamuffini ja mielellään kahta erilaista, koska pakastimet on keksitty.” 

“Toivoisin edes normaaleja jogurtteja saataville. Isot gluteenittomat suklaakeksit ovat niin kovia, että paikat lähtevät hampaista.” 

“Karkkipuoleen toivoisin vaihtoehtoja lisää.” 

“Gluteeniton sämpylä, riisipiirakka, pizzapala.” 

“Suolaisia ja makeita kahvileipiä on kovin vaihtelevasti ja reittikohtaisesti tarjolla. Yksi suuri puute on, ettei kärrymyynnissä ole juuri mitään gluteenitonta. Erityisesti suolainen tarjottava tuntuu olevan hankala rasti. Junien tilat toki ovat rajalliset. Jos vakituisesti löytyisi tietyt perustuotteet ja ne tuotaisiin myös markkinoinnissa selkeästi esille, uskon, että kysyntää olisi.” 

“Ovatkohan valikoimista päättävät ajatelleet asiaa niin päin, että gluteenittomia tuotteita voivat syödä ihan kaikki matkustajat, joten miksi ei muuttaa koko valikoimaa gluteenittomaksi.” 

“Toivoisin, että voisin luottaa siihen, että ravintolavaunusta saisi aina edes jotain suolaista ja makeaa kahvin kanssa. On sellainen kokemus, että lähes aina jokin on loppu, milloin gluteeniton sämpylä, milloin jokin muu.” 

“Olisi kiva, jos jokin kolmesta eri pestopastasta voitaisiin korvata luonnostaan gluteenittomalla ruoalla, vaikka jollain risotolla.” 

“Kolmioleivät, pizzapalat ja täytetyt patongit olisivat toki ihania. Olisi kiva, että suosittaisiin pikkunaposteltavissa niitä tuotteita, joista on helposti saatavilla kaikille maistuva gluteeniton vaihtoehto. Joitakin vuosia sitten jäätelövaihtoehtoina oli pelkkiä tuutteja ja mehujää. Suklaat eivät saisi kaikki olla jotain keksisuklaita tai ‘saattaa sisältää’ -tuotteita.” 

“Toiveena olisi vaikka gluteeniton juustosämpylä tai korvapuusti.” 

 

Juttu on julkaistu Gluteeniton elämä -lehden numerossa 5/2023.