Kouvolan ravintoloissa tehty tutkimus paljasti: Yli puolet gluteenittomana myydyistä pizzoista sisälsi gluteenia

Keliakialiiton HoReCa-asiantuntija muistuttaa, että huolestuttavasta tuloksesta huolimatta turvallisen gluteenittoman pizzan valmistaminen ravintolassa on täysin mahdollista, kunhan henkilökunta osaa asiansa. 
 


Kouvolan kaupungin terveysvalvonta toteutti heinä–syyskuussa 2021 gluteenittomina myytävien pizzojen gluteenittomuus -projektin, johon näytteeksi kerättiin pizzerioissa ja ravintoloissa valmistettavia gluteenittomina myytäviä pizzoja. 

Kahdestakymmenestä tutkitusta pizzasta peräti neljätoista sisälsi enemmän tai vähemmän gluteenia. (Lue Kouvolan kaupungin sivuilla julkaistu uutinen tästä.) 

Keliakialiiton HoReCa-asiantuntija Eija Lindberg toteaa, että hurja tulos ei kuitenkaan tarkoita, että edes keliaakikon tarvitsisi kokonaan luopua pizzasta. Turvallinen pizzasta nauttiminen on ravintolassakin mahdollista. 

– Tavanomaisessa pizzeriassa voi valmistaa aidosti gluteenittoman pitsan. Ratkaisevaa on, että henkilökunnan osaaminen on kunnossa, gluteenittoman pizzan valmistamisessa ollaan huolellisia alusta loppuun asti ja estetään kontaminaatio gluteenia sisältävistä tuotteista, hän toteaa.   

Esimerkiksi Keliakialiiton verkkosivuilta löytyy gluteenittoman pizzan valmistamisesta ohjeistus, joka on laadittu yhteistyössä Ruokaviraston kanssa. 

Gluteenittomuudesta oltava varma 

Lindberg muistuttaa, että keliaakikon ei pidä koskaan tilata pizzaa, jos ravintola ilmoittaa, ettei voi taata sen gluteenittomuutta, vaikka raaka-aineet sinänsä olisivat gluteenittomia. 

– Tuote joko on gluteeniton tai sitten ei. Jos henkilökunta ei voi taata pizzan gluteenittomuutta, sitä ei saa myydä gluteenittomana, Lindberg linjaa. 

Lindberg kuitenkin tietää, että myös aidosti gluteenitonta pizzaa tarjoavia ravintoloita on olemassa. 

– Osa pizzerioista esimerkiksi käyttää myös tavanomaisten pizzojen muotoiluun pelkkää riisijauhoa, jolloin vehnäjauho ei pöllyä keittiössä lainkaan, hän kertoo. 

Lindberg pitää hyvänä asiana sitä, että Kouvolan kaupungin terveysvalvonta ryhtyi tutkimaan gluteenittomina myytävien pizzojen gluteenittomuutta. 

 – Tällaista valvontaa tarvitaan, että keliaakikot voivat luottaa siihen, että gluteenittomana myydyt tuotteet todella ovat gluteenittomia, hän toteaa.