Professori S. Nukka kertoo keliakiasta lapsen kielellä

Keliakialiitto julkaisi lapsille suunnatun keliakia-aiheisen videon, jossa pääosaa esittää Pikku Kakkosestakin tuttu Jaakko Loukkola. 


Ei ole ihan helppoa kertoa lapsentasoisesti, mistä keliakiassa on kyse. Sairauden ympärillä vilisee kummallisia termejä, kuten gluteeni ja suolinukka.  

Keliakialiitto valjasti tehtävään lasten viihdyttämisen superasiantuntijan, Pikku Kakkosen Reppu-Heppunakin tunnetun näyttelijän Jaakko Loukkolan. Loukkola kehitti Keliakialiiton pyynnöstä professori S. Nukan, joka selvittää noin kymmenen minuutin mittaisella videolla, mistä keliakiassa on kyse ja miten sairautta hoidetaan.  

Videon voi näyttää lapselle, jos hän itse sairastuu keliakiaan tai haluaa ymmärtää esimerkiksi, miksi mummu tai äiti ei voi syödä tavallista pullaa. 

Ennemmin video kuin esite 

Ajatus lapsille suunnatusta videosta heräsi viime syksynä. 

– Havahduimme Keliakialiitossa siihen, ettei meillä ole ajantasaista lapsille suunnattua materiaalia. Aluksi suunnitelmissa oli tehdä esite, mutta pienen pohdinnan jälkeen totesimme, että nykylapset tavoittaa paremmin videon avulla, Keliakialiiton sosiaaliturvan ja terveydenhuollon asiantuntija Minna Halve kertoo. 

Loukkolasta keliakia-aiheisen videon tekeminen lapsille oli kiintoisa haaste.  

– On mielenkiintoista päästä kertomaan asioista taiteen keinoin. Tällä videolla melko vaikeaselkoista ja kenties henkilökohtaista asiaa käsitellään fiktiivisen professori S. Nukan roolihahmon kautta. Sillä tavalla lapsen on helpompi sisäistää faktat, hän uskoo.  

Videon tekeminen on rahoitettu vuoden 2020 joulumerkkikeräyksestä saaduilla varoilla. Kuvaamisesta ja editoinnista on vastannut Kalle Tulander

Katso video:

keliakialiitto.fi/lastenvideo