Vuoden 2021 gluteenittomaksi tuotteeksi valittiin Moilas Gluten-Free Tumma Pyöreä

Keliakialiitto on valinnut Vuoden 2021 gluteenittomaksi tuotteeksi Moilas Gluten-Free Tumma Pyöreä -palaleivän. Kunniamaininnan sai Valio Jäätelöfabriikki-tuutit. Tunnustus jaettiin Lautasella 2022 -erityisruokavaliomessuilla Helsingin Messukeskuksessa lauantaina 9.4.


Keliakialiiton Vuoden gluteeniton tuote -palkinto jaetaan vuoden aikana erityisen paljon ilahduttaneelle gluteenittomalle tuotteelle. Ehdotuksia palkinnon saajaksi voivat tehdä sekä kuluttajat että yritykset. Lopullisen valinnan tekee kilpailuraati.

 

 

Voittajatuotteen makua kehuttiin

Moilas Gluten-Free Tumma Pyöreä -palaleipä sai eniten kuluttajien ehdotuksia. Tuotetta ehdottaneet kehuivat leivän makua, joka muistuttaa hyvin paljon perinteistä ruisleipää, kuvailee kilpailuraadin puolesta markkinoinnin asiantuntija Marjo Jokinen Keliakialiitosta. 

Yksi ehdotuksen tehnyt kommentoi: “Täydellinen eväsleipä. Ainoa miinus on, että kolmen leivän pussi tyhjenee liian nopeasti.” 

– Meillä Moilasella on tavoitteena tehdä leipää, joka maistuu kaikille –  myös erityisruokavaliota tarvitseville. Tumma Pyöreä -leivän kohdalla olemme saaneet lukuisia palautteita, että älkää muuttako reseptiä koskaan, ja voimme luvata, että emme ole muuttamassa, myynti- ja markkinointipäällikkö Jaana Heinonen lupaa.

Jaana Heinonen ja Tuulikki Kauhanen vastaanottivat palkinnon Lautasella-messuilla

Tumma pyöreä sopii kuluttajien ja raadin mielestä hyvin eväsleiväksi ja maistuu herkulliselta paahtamattakin. Tuote on runsaskuituinen ja suolaa siinä on vain 1 g / 100g. Moilas Gluten-Free Tumma Pyöreä -leivällä on Keliakialiiton myöntämä Gluteenittoman tuotteen merkki. 

Vuoden gluteenittoman tuotteen valintakriteereinä ovat muun muassa maku, saatavuus, monipuolinen käytettävyys, uutuusarvo, ravitsemuksellisuus ja hinta. Tunnustuksen saajaksi tuli tänä vuonna ehdotuksia 17 eri tuotteesta. Edellytyksenä on, että tuote on tullut markkinoille edellisen valinnan jälkeen. Vuoden 2020 gluteeniton tuote palkittiin helmikuussa 2021. 

Keliakialiiton puheenjohtaja Sari Tanus on ilahtunut siitä, että gluteenitonta ruokavaliota noudattaville tulee yhä enemmän uusia tuotteita. 

Ensimmäinen Vuoden gluteeniton tunnustus myönnettiin vuonna 2001.

– Vuosien aikana tuotevalikoima, tuotteiden laatu ja saatavuus ovat kehittyneet huomattavasti, Tanus toteaa. 

Kunniamaininta Valion jäätelötuuteille

Raati jakoi Vuoden 2021 gluteeniton tuote -kilpailussa myös kunniamaininnan. Sen sai Valio Jäätelöfabriikki -tuutit.  

– Tuutin vohveli on ihanan rapeaa ja jäätelö aitoa kermajäätelöä. Vihdoin kaikille voi ostaa samanlaisia jäätelöitä eikä gluteenitonta ruokavaliota noudattava joudu tyytymään erilaiseen jäätelöön kuin muut. Lisäksi tuotteen saatavuus on erinomainen koko maassa, Jokinen kuvaa.

Valio Jäätelöfabriikki -tuutteja on viittä eri makua.

– Meille Valiolla on ollut kiva huomata, että herkuttalukategoriassakin gluteenittomuus voi olla niin kova juttu. Onneksi gluteenittomuuden ei enää nykypäivänä tarvitse tarkoittaa sitä, että tuote maistuu jotenkin erityisen terveelliseltä, Valion kategoriapäällikkö Mira Appelqvist, toteaa.

Mira Appelqvist vastaanotti Vuoden 2021 Gluteeniton tuote -kilpailun kunniamaininan Lautasella-messuilla.

Ensimmäisen kerran Vuoden gluteeniton tuote valittiin vuonna 2001. Ehdotuksia voivat tehdä sekä kuluttajat että yritykset edellisen palkinnon jakamisen jälkeen myyntiin tulleista tuotteista. 

Voittajan ja mahdollisten kunniamainintojen saajat valitsee Keliakialiiton kilpailuraati. Raatiin kuuluu kaksi kuluttajien edustajaa, terveystarkastaja, ravitsemusterapeutti, Keliakialiiton liittohallituksen edustaja ja kaksi Keliakialiiton asiantuntijaa. 

Lue myös: Iloiset Ässät Oy palkittiin Vuoden 2021 gluteenittomana yrityksenä