Pupusämpylät

Valmistusaineet

8 sämpylää:
2 ½ dl
vettä (tai maitoa)
½ rkl
psylliumia
1 rkl
perunakuitua (tai -hiutaleita)
25 g
tuorehiivaa
½ tl
suolaa
¼ dl
juoksevaa (maidotonta) margariinia
3–3½ dl
karkeaa gluteenitonta jauhoseosta

Mittaa kulhoon 2 dl kädenlämpöistä vettä tai maitoa ja lisää joukkoon psyllium ja perunakuitu. Sekoita ja jätä turpoamaan 10 minuutiksi niin, että seos muuttuu hyytelömäiseksi. Mittaa pieneen kulhoon tai lasiin loppu neste (½ dl) ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita kunnes hiiva on liettynyt nesteeseen ja kaada psylliumseokseen. Sekoita joukkoon suola, margariini ja noin puolet jauhoseoksesta.

Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella tai yleiskoneessa muutaman minuutin ajan. Lisää jauhoja joukkoon useassa erässä (noin ½ dl kerrallaan), ja sekoita taikina jauholisäysten välissä tasaiseksi. Loppuvaiheessa voit kaataa taikinan jauhotetulle pöydälle ja vaivata siihen käsin loput jauhot. Älä lisää kaikkea jauhoa taikinaan, jos näyttää, että taikina ei koko jauhomäärää tarvitse. Taikinan rakenne on sopiva, kun se on melko kiinteää eikä tartu käsiin.

Muotoile taikinasta pöydällä pötkö ja jaa se 8 osaan. Pyöritä palat soikeiksi sämpylöiksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Peitä leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa 20–30 minuuttia. Kohotusaika riippuu taikinan ja kohotuspaikan lämpötilasta. Leikkaa saksilla pupulle korvat ja pistä silmät. Paista uunissa 250 asteessa 10–12 minuuttia. (Huom! Aika on ohjeellinen, älä koskaan luota paistamisessa vain aikaan, vaan pidä kypsymistä silmällä). Nosta kypsät sämpylät heti pois pelliltä leipäkoriin tai lautaselle ja peitä puhtaalla leivinliinalla.